Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Radio CB na trasie PL-HR-PL?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.01.2011 12:00

Tutaj coś na ten temat (a jest tego więcej więc po co mnożyć - może połączyć?).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.01.2011 12:48

Połączyłem :)
jacek9971
Podróżnik
cb radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek9971 » 30.01.2011 19:38

czesc
bylem w chorwacji w 2009 i 2010 r cb radio na pokladzie nikt mnie sie nie czepial na granicy podobno w austri jest zabronione ale ja przejechalem bez problemu a polakow jest duzo na cb o ile pamiwtam to chyba kanal 21 jest za granicami polski
matrix02
Croentuzjasta
Re: cb radio

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 30.01.2011 20:17

jacek9971 napisał(a):czesc
bylem w chorwacji w 2009 i 2010 r cb radio na pokladzie nikt mnie sie nie czepial na granicy podobno w austri jest zabronione ale ja przejechalem bez problemu a polakow jest duzo na cb o ile pamiwtam to chyba kanal 21 jest za granicami polski

Kanał za granicom to 28
tajemniczy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 30.01.2011 20:19

ogólnie za granicą jest 28 kanał, ale od czasu do czasu jak podróżuje za granicą zauważam że dużo kierowców osobówek zostaje na 19 a na 28 głównie kierowcy tirów
Hollywood
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hollywood » 30.01.2011 22:03

CB jest dla buraków, bandytów i wiochmenów :D , Cywilizowani kierowcy EU nie używają tego g...na.Polactwo zaliczam do tej pierwszej kategorii.Pozdrav.
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 30.01.2011 23:37

Hollywood nie używasz bo nie umiesz ... :lool:

Chciałeś się podzielić swoim zdaniem to się podzieliłeś, tylko jest małe ale obraziłeś tymi słowami bardzo dużo osób (w tym mnie).

używam radia od 20 lat i nie zgadzam się z tobą.
nie będę ci wyjaśniał dlaczego i tak nie zrozumiesz...

Ps. Admina proszę o przywołanie kolegi do porządku ...
Hollywood
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hollywood » 30.01.2011 23:43

fotograf123 napisał(a):Hollywood nie używasz bo nie umiesz ... :lool:

Chciałeś się podzielić swoim zdaniem to się podzieliłeś, tylko jest małe ale obraziłeś tymi słowami bardzo dużo osób (w tym mnie).

używam radia od 20 lat i nie zgadzam się z tobą.
nie będę ci wyjaśniał dlaczego i tak nie zrozumiesz...

Ps. Admina proszę o przywołanie kolegi do porządku ...

to jest moja opinia i możesz się z nią zgadzać albo nie...nie jestem twoim kolegą i nigdy nie będą kolegą żadnego potencjalnego przestępcy-użytkownika CB pytającego sie czy misiaki nie stoją a potem grzanie 100km/h w terenie zabudowanym bo dróżka czysta...i nie płacz do Admina men 8)
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 30.01.2011 23:50

Po pierwsze nie cytuj pod postem....
Po drugie nie wiesz do czego służy radio....
Lechu67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 31.01.2011 01:22

Fotograf, nie ma po co wdawać się z H w dyskusje bo to do niczego nie prowadzi. Rozciąga tylko temat. Pokazał poziom swojej inteligencji i kultury.
Żeby nie było samo OT to CB głównie wykorzystuje do sprawniejszego dojechania do celu (nawigacja potrafi czasmi mocno namieszać), znalezienia objazdu korków jak i pomocy innym kierowcom, którzy szukają jakiegoś adresu.
W drodze do HR przydała mi się parokrotnie m.in. kiepsko oznakowany objazd na Słowacji, pierwszy przejazd przez Budapeszt, wjazd na Św. Jure.
slaweek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaweek » 31.01.2011 15:04

Dokładnie. Przykład z życia - na drogę powrotną z Chorwacji uszkodziła mi się nawigacja. (dodam że nie miałem map) i gdyby nie CB ciężko było by mi objechać Budapeszt czy też w odpowiednim miejscu zjechać aby nie wpaść na niby autostradę za Koszycami.
Darraz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darraz » 31.01.2011 15:39

Włeśnie przed tegorocznym wyjazdem (pierwszym) do CRO wyposażyłem się w CB. Miało służyć głównie do komunikacji z drugim pojazdem, ale... już się zdążył "wykruszyć". Nie żałuję jednak zakupu, bo przekonałem się, że i tak się przyda na drodze... no i wreszcie na zlotach moich "ufopodobnych" pojazdów będe wiedział co się dzieje w kolumnie.
A może tego mało zorientwanego Pana nalezy jednak poinstruować do czego służy radio CB.
Tacy dajmy na to słuchacze "Radia M....." (nie będe reklamował) dowiadują się, że internet to narzędzie szatana - powód rozwodów, zdrad, przestępstw - ogólnie sodoma i gomora. Mając ograniczone źródła informacji tacy ludzie mają dość wąskie postrzeganie niektórych zagadnień...
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 31.01.2011 16:05

Panowie a niech on sobie słucha tego Radia M...

Przynajmniej nie będzie przychodził na nasze forum.

Człowieka "takiego" też trzeba zrozumieć wczoraj miał chwile słabości i Już... :D
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 31.01.2011 19:33

Znalazłem to w internecie ale dodam że sam jeżdżę dużo po Austrii i mam cb i nie miałem nigdy problemu , nie słyszałem żeby ktoś miał jakiś problem a wożę antenkę 145 cm na dachu tak że rzuca się w oczy.

Wydział Konsularny Ambasady RP w Wiedniu uprzejmie informuje, iż w Austrii konieczne jest specjalne zezwolenie na posiadanie i uzytkowanie CB radia, szczegolowe informajce po adresem (http://www.bmvit.gv.at/telekommunikatio ... index.html) Austria nie akceptuje ponadto odironików/nadajników z możliwością zmiany standardów przez użytkowników. nadajnik CB musi pracowac tylko i wylacznie w modulacji FM. W praktyce problemy z policja moga wyniknąć nawet z posiadania anteny na dachu i rozmowntowanego radia w bagażniku (możliwa kontrol policyjn i konfiskata urządzenia). WK odradza podróżowanie nawet z rozmontowanym CB radiem po Austrii.

Z poważaniem

Marcin Jakubowski
III Sekretarz Ambasady/ III. Botschaftssekretär
Tel. +43 1 870 15 108
Fax.+43 1 870 15 136
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Szanowny Panie,
Odpowiadając na Pańskie pytanie dotyczące użytkowania CB radia w Chorwacji informuję, że Chorwacja respektuje uregulowania europejskie dotyczące jw. i zezwala na użytkowanie nadajników dopuszczonych do użytkowania w innych krajach UE (norma CEPT PR 27), na podstawie zezwolenia ogólnego (Opća dozvola), określającego zakresy częstotliwości i moc wyjściową nadajnika. Załączam druk zezwolenia ogólnego, można je wydrukować i posiadać przy sobie aby móc wykazać zgodność parametrów sprzętu (nie tłumaczę, bo techniczne określenia są międzynarodowe, co do dopuszczalnych zakresów frekwencji - słowo "osim" znaczy "oprócz"). Proszę pytać w razie wątpliwości.
Z poważaniem
Paweł Sokołowski
radca
Ambasada RP w Zagrzebiu
slaweek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slaweek » 31.01.2011 20:12

A koledzy jakim sprzętem dysponują (z ciekawości) ja posiadam LAFAYETTE ERMES z antenką president georgia. Radyjka tylko używam do komunikacji na drodze. Super sprawdza się gdy szukać trzeba jakiegoś adresu w mieście, którego nie znasz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Radio CB na trasie PL-HR-PL? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone