napisał(a) gonzo » 31.01.2011 19:33
Znalazłem to w internecie ale dodam że sam jeżdżę dużo po Austrii i mam cb i nie miałem nigdy problemu , nie słyszałem żeby ktoś miał jakiś problem a wożę antenkę 145 cm na dachu tak że rzuca się w oczy.
Wydział Konsularny Ambasady RP w Wiedniu uprzejmie informuje, iż w Austrii konieczne jest specjalne zezwolenie na posiadanie i uzytkowanie CB radia, szczegolowe informajce po adresem (
http://www.bmvit.gv.at/telekommunikatio ... index.html) Austria nie akceptuje ponadto odironików/nadajników z możliwością zmiany standardów przez użytkowników. nadajnik CB musi pracowac tylko i wylacznie w modulacji FM. W praktyce problemy z policja moga wyniknąć nawet z posiadania anteny na dachu i rozmowntowanego radia w bagażniku (możliwa kontrol policyjn i konfiskata urządzenia). WK odradza podróżowanie nawet z rozmontowanym CB radiem po Austrii.
Z poważaniem
Marcin Jakubowski
III Sekretarz Ambasady/ III. Botschaftssekretär
Tel. +43 1 870 15 108
Fax.+43 1 870 15 136
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Szanowny Panie,
Odpowiadając na Pańskie pytanie dotyczące użytkowania CB radia w Chorwacji informuję, że Chorwacja respektuje uregulowania europejskie dotyczące jw. i zezwala na użytkowanie nadajników dopuszczonych do użytkowania w innych krajach UE (norma CEPT PR 27), na podstawie zezwolenia ogólnego (Opća dozvola), określającego zakresy częstotliwości i moc wyjściową nadajnika. Załączam druk zezwolenia ogólnego, można je wydrukować i posiadać przy sobie aby móc wykazać zgodność parametrów sprzętu (nie tłumaczę, bo techniczne określenia są międzynarodowe, co do dopuszczalnych zakresów frekwencji - słowo "osim" znaczy "oprócz"). Proszę pytać w razie wątpliwości.
Z poważaniem
Paweł Sokołowski
radca
Ambasada RP w Zagrzebiu