Re: Poproszę o ściślejsze informacje
napisał(a) pkierski » 26.07.2005 08:59
corecki napisał(a):Wybieramy się z mężem i 1,5 rocznym dzieckiem. Z tego co przeczytałam to polecasz Kampor - czemu? masz jakieś zdjęcia?
czy jest jakiś most lączący ląd z wyspą?
Mostu nie ma - najkrócej promem z Jablanaca. Podobno bywają kolejki w "oblegane" dni, ale ja załapałem się bez problemu (w poniedziałek po południu). Płynie się kilkanaście minut.
Plaża w Kamporze jest sworzona dla dzieci. Do tego stopnia, że jak się chce popływać, trzeba się nieźle nachodzić - głębokość 1,5m zaczyna się jakieś 70-100m od brzegu... Na samej plaży piasek, ale im dalej od wody, tym bardziej "impregnowany" solą - bardzo łagodne zejście zalewane falami i sól się wytrąca, wiążąc piasek w coś zbliżonego do miękkiego gipsu, tyle że szarego 8-) Ma to swoje dobre strony - nie sypie się, ale do grzebania w piasku (zdala od wody) niezbędne narzędzia. W samej wodzie - piasek niczym w Bałtyku. Dzięki długiej płyciźnie woda znakomicie się nagrzewa.
Sam Kampor (część leżąca nad zatoką), to trochę domków, ze dwie jadłodajnie i marina z centrum nurkowym. Spokój, cisza.
Zdjęcia, niezbyt oddające perspektywę, ale coś może powiedzą:
http://republika.pl/pkierski/Kampor/