napisał(a) tersa » 23.05.2004 20:37
Krk - bardzo ładne stare miasto, pamiętam, że było warto spacerować tam wieczorem i siedzieć w knajpkach
Punat - elegancka promenada, hotele, port jachtowy
Glavotok - klasztor, słyszałam tam chór rybaków spontanicznie śpiewających na głosy (przypominało to śpiewy średniowieczne), nie wiem, czy oni tak zawsze, czy to był przypadek
wyspa Koslun - klasztor na miniaturowej wysepce w zatoce Punat
w drodze do Baski - kościółek, gdzie przechowywana jest tablica ze średniowiecznym pismem chorwackim
Stara Baska - miejscowość między skałami a morzem w małej zatoczce, miejsce ciekawsze od turystycznej Baski
Plaże -
- największa - w Basce - duża plaża żwirowa w szerokiej zatoce, ludna ze względu na pobliski camping
- w Punacie - małe plaże wzdłuż promenady, skaliste, żwirowe i, niestety, betonowe, im dalej od miejscowości, tym większe szanse na wyłączność
- najlepsze - małe plaże w zatoczkach np. w drodze do Starej Baski, widać je z drogi w dole, trzeba się trochę pomęczyć
plaż piaszczystych (jak na Rabie w Loparze) na Krku nie widziałam, ale nie byłam w znanych miejscowościch turystycznych (Nivice, Malinska)
Noclegi -
byłam na campingu PILA w Punacie, ale wiem, że jest kilka campingów (nie polecam tego w Basce, innych nie widziałam). W Punacie było zatrzęsienie kwater, na każdej willi były informacje o wolnych pokojach. Były to moje pierwsze wakacje w Chorwacji i od tego czasu jeżdżę tam uparcie. Od wyspy KRK się zaczęło, więc nie może tam być źle...
Właśnie za tydzień ruszam w okolice Splitu, a potem Ugljan.