Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

QUIZ dla prawdziwych miłośników chorwackiej kultury :) 1.12.

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
igor77
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) igor77 » 01.12.2008 13:23

W ten sposób chciałem zrobić post dla wszystkich cromaniaków którzy chcą uszlachetnić swoją wiedzę o chorwackiej kulturze.

Pytanie dnia 1.12.2008

Kim jest i jaka jest wasza opinia o MAX EMANUEL CENCIC?
Ostatnio edytowano 01.12.2008 18:43 przez igor77, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.12.2008 13:41

Nie jestem specjalnym wielbicielem ani znawcą muzyki klasycznej, ale wydaje mi się, że ma bardzo charakterystyczny głos ;)

MAX EMANUEL CENCIC

Obrazek

:papa:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 01.12.2008 13:47

Wstyd...ale ja jako cromaniak nic nie słyszałam o tym panu. Jest przystojny. Ale ten rodzaj muzyki mi nie przypada do gustu.
0 punktów za pierwszą odpowiedź
Poproszę kolejne pytanie. :?
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 01.12.2008 13:54

Kocham chorwacką muzykę ale o tym Panu też nie słyszałam :oops: Jedyny śpiewak jakiego słyszałam to Ivo Gamulić Gianni

0 punktów z pierwsze pytanie :oops: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.12.2008 13:58

Eeeeee bez przesady :oops: ja też nie słyszałem... ale sobie wygooglałem ;)

Internet jest po to, żeby poszerzać horyzonty ;)

Igor dziękuję za przybliżenie tej postaci... niewątpliwie bardzo charakterystycznej w chorwackiej muzyce klasycznej :D
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 01.12.2008 15:08

O Boziu 8O Przesłuchałam kawałek z Lesiowego linka 8O Jednak lubię jak facet brzmi jak facet :mrgreen: Max Emanuel brzmi jak kobieta i mi się niestety nie podoba ! :oops:
igor77
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) igor77 » 01.12.2008 15:19

drusilla napisał(a):O Boziu 8O Przesłuchałam kawałek z Lesiowego linka 8O Jednak lubię jak facet brzmi jak facet :mrgreen: Max Emanuel brzmi jak kobieta i mi się niestety nie podoba ! :oops:

wlasnie o to chodzi: chciałem tutaj pogadasz o o KULTURZE chorwackiej, do których tak samo należy M.E. Cencic ( albo na przykład chorwackie klapy -----
kiana napisał(a):
kornel87 napisał(a):A ja jestem fanem chorwackich klap. Są niepowtarzalne!
Ostatnio np często słucham tego:

jedna z moich ulubionych :) a tu w wersji mp3

Klapa Sinj - Pismo moja
http://www.speedyshare.com/614657661.html

przepiekny cover Gibonnija - Klapa Cambi - Lipa moja 'Pieknosci moja' (polecam)!! :)
http://www.speedyshare.com/648581350.html

Klapa Intrade - Croatio, iz duše te ljubim ('Chorwacjo, kocham cie z calej duszy') :)
http://www.speedyshare.com/731821179.html
)))).
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.12.2008 15:29

Igor. Mam pytanie :oops:, Do dzisiaj nie wiem jakiej narodowości był Ivo Pogorelic...

Już wiem :oops:

"Ivo Pogorelic urodził się w Belgradzie w 1958 roku w rodzinie serbsko-chorwackiej jako syn kontrabasisty"

I coś jeszcze:
"Artysta prowadzi ożywioną działalność społeczną. Ustanowił fundację dla młodych muzyków w Chorwacji, bierze udział w wielu koncertach dobroczynnych na rzecz Czerwonego Krzyża, odbudowy Sarajewa, walki z nieuleczalnymi chorobami. Założył festiwal swojego imienia dla młodych talentów w Bad Woerishofen (1989 r.), a w roku 1993 w Kalifornii odbył się po raz pierwszy Konkurs Pianistyczny jego imienia. W Sarajewie Pogorelic założył fundację, która zdobywa środki na budowę szpitala i pomoc medyczną dla mieszkańców miasta zniszczonego podczas wojny bałkańskiej. W związku z tym na najbliższe lata zaplanowany jest cykl koncertów charytatywnych, organizowanych pod egidą UNESCO. W roku 1988 Pogorelic został Ambasadorem Dobrej Woli przy UNESCO."
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 01.12.2008 16:45

Klapy jak najbardziej ! W tym przypadku Chorwacja ma sie czym pochwalić :hearts:
Zdecydowanie moją ulubioną jest Klapa Intrade z przepięknym wokalem Tomislava Bralića . Koncert "Croatio, iz duše te ljubim" to chyba jeden z najpiękniejszych jakie oglądałam . I studyjnie i na żywo brzmią rewelacyjnie :idea: Nie przepadam niestety za utworami a capella ale w przypadku Klapy Intrade jestem w stanie je przełknąć :D
Na drugim miejscu Klapa Ragusa i Klapa Maslina.
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 01.12.2008 16:47

Na moim koncie również zero punktów.
Nie przepadam za poważną muzą.
ale link Lesia wysłuchałem z otwartą buzią.
i to do końca :lol:
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 01.12.2008 16:58

Ja z otwartą - owszem :lol: ale do końca nie wytrwałam :mrgreen: Nie byłam aż taka dzielna :lool: Zawsze myślałam że raczej lubię muzykę poważną ale w tym przypadku zmieniłam zdanie :mrgreen:
Niech pan Max Emanuel będzie sobie częścią wspaniałej chorwackiej kultury ale na mojej półce go nie uświadczy :devil: Jestem jedno doświadczenie do przodu :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.12.2008 08:53

Na mojej półce też sie go nie uświadczy... poprostu nie słucham muzyki poważnej :oczko_usmiech:

Powrót do Kultura chorwacka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone