Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanko o ocenę drogi przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Alea
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alea » 23.08.2005 12:56

Witam
Bardzo proszę powiedzcie jaka jest droga przez Szombathely i Varazdin.
Czy bardzo kręta i górzysta. Z jaką średnią prętkością można ją pokonać i jaką ma jakość. Wybieram sie nia za tydzień i zastanawiam sie czy to dobry wybór.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 23.08.2005 13:17

dobra nawierzchnia, ani nie jest kręta ani teren nie jest górzysty.
Alea
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alea » 23.08.2005 13:19

No to superowo, bo się bałam zawrotów głowy. jestem pocieszona :)
Dzieki
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 23.08.2005 13:29

Droga jest w porzadku ale wezcie dobra, dokladna mape - na naszej nie bylo mniejszych miejscowosci i w pewnym momencie nie wiedzielismy gdzie jestesmy, bo zniknely wszelkie drogowskazy i oznaczenia drog.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 23.08.2005 13:34

i uwaga na "suszarki" :D
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 23.08.2005 13:53

Ryszard_K napisał(a):i uwaga na "suszarki" :D
a tak ! w obszarze zabudowanym lepiej jechać tyle na ile pozwalają znaki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2005 13:56

tzn. odnośnie mapy chciałem dopowiedzieć, że być może oczywiście gdzieś się może małe zakłopotanie pojawić ale generalnie ta droga jest super oznakowana ... wszędzie znaki E65, prawie na każdym skręcie ..

my w H anie razu nie sięgneliśmy po mapę ... za pierwszym razem i w nocy ...

większy klopot może się pojawić przy powrocie jak się chcemy wkulać na autostradę przy Bratysławie ... podjechaliśmy na stare, nieczynne przejście a po lewej może kilometr było właściwe na autostradzie ...

w tamtą stronę autostrada pach, pach, spokojnie jechać sobie za Bratysławę (nie wjechać do Austrii z rozpędu tylko podążać w lewo bardziej), dobrze oznakowany skręt na E65 (a kiedyś na forum straszyli tym miejscem)
Answer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Answer » 23.08.2005 14:15

Ja zawsze jezdze przez wegry, najczesciej w nocy [sen] i pozniej nad ranem, malo ludzi, droga dobra, spokojnie mozna jechac wiecej niz na znakach :)

Najgorzej jest tylko zjechac z bratyslawy tak zeby nie wpasc na autostrade do budapesztu :) A pozniej juz powinno byc latwiej, ale dobra mapa na pewno sie przyda (w tym roku jade z gpsem - albo raczej dwoma :D)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2005 14:19

co trzy gps-y to nie 2-a ... :D
także jeśli kolega nie ma chipsetu SiRF Star III to i tak za tunelem będzie chwilę rozterka ... :D
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 23.08.2005 14:22

bjur napisał(a):tzn. odnośnie mapy chciałem dopowiedzieć, że być może oczywiście gdzieś się może małe zakłopotanie pojawić ale generalnie ta droga jest super oznakowana ... wszędzie znaki E65, prawie na każdym skręcie ..

my w H anie razu nie sięgneliśmy po mapę ... za pierwszym razem i w nocy ...

No my jechalismy jakims skrotem i to pewnie dlatego ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2005 14:25

hmm. to by znaczylo, że zrobiliście skrót skrótu przez Węgry ale wszystko jest możliwe .... :D
Ivcia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivcia » 23.08.2005 14:37

Jechalismy "nad" Balatonem a potem chcielismy sie dostac na glowna droge prowadzaca do granicy. Udalo sie zreszta, nie mam bladego poejcia jakim cudem moj maz trafil, chyba jechal na slonce, starym harcerskim sposobem :mrgreen:. Ale ktoredy ten skrot prowadzil, zabij mnie, ale nie wiem :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2005 16:04

no a z wypowiedzi koleżanki o wdzięcznym nicku Alea (brzmi nie wiem czemu tak obiecująco jakoś) rozumiem, że chodzi jej o trakt przyjaźni polsko-chorwackiej Bratysława-Lendava czyli E65 ... :D
Andrzej_Krak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej_Krak » 23.08.2005 17:31

Sorry - czy ta droga ma oznaczenie E65 czy 86 ?? - dla ścisłości bo też się tamtędy wybieram.
Poza tym mam pytanko - czy ktoś nie wie gdzie można nad ranem zatankować gaz na trasie pomiędzy Varazdinem a Zagrzebiem - wzgl. Karlovac
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.08.2005 18:17

hmm ... to mnie kolega zbił z tropu ..
istotnie pamiętam kiedyś się zastanawialiśmy przed przejazdem, które to jest oznaczenie bo na starszych mapach jest 86 .. ale jak kolega sprawdzi najnowszy, kartograficzny dorobek ludzkości czyli map24.de (szybki net + przyzwoity komp, Java is a must) to zdaje się, że jedyne słuszne jest E65 (samo 65) ... ale jak teraz sobie odświeżam w umyśle ... :D te migające tablice to nie jestem pewien

może ktoś niech się włączy bo ja teraz zabić się nie dam ..

W KAŻDYM RAZIE to oznakowanie znakomicie prowadzi przez całe Węgry ... :D

LPG to może któryś z gazowców odpowie ... oj śmierdziuchy ... regulować instalacje .. a nie potem takie zapaszki za Wami ... fuj ... :x
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone