Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanko o ocenę drogi przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
margaret
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret » 23.08.2005 20:15

Stacje LPG na stronie http://www.proplin.hr/ prodaja -> prodaja autoplina
Answer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Answer » 23.08.2005 21:38

bjur napisał(a):co trzy gps-y to nie 2-a ... :D
także jeśli kolega nie ma chipsetu SiRF Star III to i tak za tunelem będzie chwilę rozterka ... :D
Hmmm odbiornik mam jeden ale dziala ze smartphonem i z pda no i do tego nawigacja w aucie (ale bez plyty z mapa) :)
A odbiornik jest globalsata, podobno dobry, ale pewnie na pewno zglupuieje w tunelu :)
KRIS_WLKP
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_WLKP » 23.08.2005 22:37

Ivcia napisał(a):Droga jest w porzadku ale wezcie dobra, dokladna mape - na naszej nie bylo mniejszych miejscowosci i w pewnym momencie nie wiedzielismy gdzie jestesmy, bo zniknely wszelkie drogowskazy i oznaczenia drog.

TOTALNY BEZSENS CO PISZECZ O TEJ MAPIE!!!

Jechałem tam 6.08 z Bratysławy po wieździe do węgier od razu skręcaj na Rajkę a potem na drogę nr 86 i smigasz bez problemów, jak jechałem to padało momentami lało- jechałem tam pierwszy raz i bez problemów, ale uwaga na policjantów trochę ich stało ;-))

Węgry sa bardzo dobrze oznaczone!!!!!

a po za tym trasa jest prosta, 90% jedziesz drogą nr 86!! a reszta to przejazd od granicy do miejscowości rajka.

Dlaczego rajka, ponieważ jak nie skręcisz od razu po przekroczeniu granicy na tę miejscowość to wiedziesz na płatny odcinek autostrady - zbędne koszty!!!

podrawiam
KRIS_WLKP
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_WLKP » 23.08.2005 22:42

Andrzej_Krak napisał(a):Sorry - czy ta droga ma oznaczenie E65 czy 86 ?? - dla ścisłości bo też się tamtędy wybieram.
Poza tym mam pytanko - czy ktoś nie wie gdzie można nad ranem zatankować gaz na trasie pomiędzy Varazdinem a Zagrzebiem - wzgl. Karlovac

jakieś 5-8 kilometrów przed Varazdinem jadąc od strony węgier jest stacja FORMULA GT (charakterystyczna czerwona stacja) ona będzie po towjej lewej stronie
nie pamiętam jaka to miejscowość, bo nie mam teraz mapy pod ręką
ale ona jest czynna 24 h!!!

tankowałem tam 2 razy jak jechał do i z HR
KRIS_WLKP
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_WLKP » 23.08.2005 22:43

KRIS_WLKP napisał(a):
Andrzej_Krak napisał(a):Sorry - czy ta droga ma oznaczenie E65 czy 86 ?? - dla ścisłości bo też się tamtędy wybieram.
Poza tym mam pytanko - czy ktoś nie wie gdzie można nad ranem zatankować gaz na trasie pomiędzy Varazdinem a Zagrzebiem - wzgl. Karlovac

jakieś 5-8 kilometrów przed Varazdinem jadąc od strony węgier jest stacja FORMULA GT (charakterystyczna czerwona stacja) ona będzie po towjej lewej stronie
nie pamiętam jaka to miejscowość, bo nie mam teraz mapy pod ręką
ale ona jest czynna 24 h!!!

tankowałem tam 2 razy jak jechał do i z HR

tankowałem oczywiście GAZ!!!! ;-)
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 24.08.2005 06:39

KRIS_WLKP napisał(a):a po za tym trasa jest prosta, 90% jedziesz drogą nr 86!! a reszta to przejazd od granicy do miejscowości rajka.

Dlaczego rajka, ponieważ jak nie skręcisz od razu po przekroczeniu granicy na tę miejscowość to wiedziesz na płatny odcinek autostrady - zbędne koszty!!!

podrawiam
akurat ten odcinek kilku km jest bezpłatny i nie ma potrzeby tłuc sie przez Rajke http://www.autopalya.hu/text/images/Szo ... YEL_04.jpg sprawdz sam
Alea
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alea » 24.08.2005 08:23

Wreszcie mogę poczytać Wasze wypowiedzi. Bardzo mi pomogły wiem gdzie zatankuję LPG. A co do numeracji trasy to z ogledzin na http://www.viamichelin.com wychodzi mi iz w Kormend droga E65 odbija na Zalaegerszeg a 86 leci na Lendava. Ale wszystko okaże sie w praniu. jak nie pomylimy dróg ( a jastesmy mistrzami w tym ) to będzie super.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2005 10:09

niech koleżanka za dużo się w mapę nie wpatruje ... jechać sobie, tam naprawdę ładnie prowadzą drogowskazy ... kierunek Lendava i tyle tam ..

a jak źle się wjedzie zawsze można zakląć na Węgrów, że mają takie kiepskie oznakowanie ... :D

widzę zresztą, że już trasa w pełni obcykana ...

a kolega KRIS_WLKP niech tak nie lekceważy wypowiedzi koleżanek ... ja wiem, że teraz kulczykówka do Was dochodzi .. ale żeby aż tak wzrósł stopień pewności siebie ... :D
kobiety przeważnie szczegółami trasy się nie interesują .. wyjątki potwierdzają regułę ... a gdyby tak okazało się, że koleżanka Ivcia ma dwa fakultety i jest byłą Miss Polonii, ... ale by było łyso, co ...
kolega by nie wyrobił finansowo na kwiaty ... już pomijając, że kwiaty by nie wystarczyły .. a takie bmw1 jest drogie ... także ... :D
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 24.08.2005 10:31

KRIS_WLKP napisał(a):
Ivcia napisał(a):Droga jest w porzadku ale wezcie dobra, dokladna mape - na naszej nie bylo mniejszych miejscowosci i w pewnym momencie nie wiedzielismy gdzie jestesmy, bo zniknely wszelkie drogowskazy i oznaczenia drog.

TOTALNY BEZSENS CO PISZECZ O TEJ MAPIE!!!

Jechałem tam 6.08 z Bratysławy po wieździe do węgier od razu skręcaj na Rajkę a potem na drogę nr 86 i smigasz bez problemów, jak jechałem to padało momentami lało- jechałem tam pierwszy raz i bez problemów, ale uwaga na policjantów trochę ich stało ;-))

Węgry sa bardzo dobrze oznaczone!!!!!

a po za tym trasa jest prosta, 90% jedziesz drogą nr 86!! a reszta to przejazd od granicy do miejscowości rajka.

WITAM Wybieram się tą drogą już w niedzielę i...pytanko czy granice slowacko-wegierską przekraczać autostradą i gdzieś już po węgierskiej stronie skręcać na Rajke czy jechać równoleglę, normalną drog? Różne są opowieści odnośnie opłat za ten króki odcinek autostrady, a nie chciałbym być uświadamiany przez jakiegoś gorliwego węgierskiego stróża porządku. Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2005 10:43

to może się spotkamy ... :D jeśli w niedzielę ... :D

tzn. w Bratysławie to już nie jest autostrada .. tylko taka sobie dwupasmówa ... podążamy odważnie .. w prawo odchodzą kolejne odnogi na Wiedeń/Austrię .. dalej podążamy odważnie ... i przejście ... za nim rozpędzamy się odważnie ... a co ...

niech M.Smith doprostuje ... ale z tego co ja pamiętam .. dwupasmówa przechodzi w taki łącznik (z lewej i prawej szykany) ... dojeżdżamy do M1 na Budapeszt ... nie rozpędzać się za mocno ... uwaga .. skręt w prawo na E65 (Csorna albo jakaś dalsza miejscować jest też napisana)

proszę wstukać map24.de ... trochę cierpliwości i klikać + ile się da ... :D

myśmy nic nie płacili i nie zamierzamy płacić ... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2005 10:48

zgubić to się bardziej można przy wjeździe na autostradzę słowacką ... czy ktoś wie czy coś podciągneli na północ czy wjazd jest tam gdzie był w zeszłym roku ... ?
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 24.08.2005 10:48

binkowskig napisał(a):
WITAM Wybieram się tą drogą już w niedzielę i...pytanko czy granice slowacko-wegierską przekraczać autostradą i gdzieś już po węgierskiej stronie skręcać na Rajke czy jechać równoleglę, normalną drog? Różne są opowieści odnośnie opłat za ten króki odcinek autostrady, a nie chciałbym być uświadamiany przez jakiegoś gorliwego węgierskiego stróża porządku. Pozdrawiam.

http://www.autopalya.hu/text/images/Szo ... YEL_04.jpg patrz odcinki bezpłatne, iformacja ze strony State Motorway Management Co. Ltd. - czyli źródła
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 24.08.2005 10:50

i to samo po węgiersku, można wydrukować jak by police chciała w łapkę :wink:
http://www.autopalya.hu/text/images/ima ... agyobb.jpg
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 24.08.2005 10:50

bjur napisał(a):to może się spotkamy ... :D jeśli w niedzielę ... :D

tzn. w Bratysławie to już nie jest autostrada .. tylko taka sobie dwupasmówa ... podążamy odważnie .. w prawo odchodzą kolejne odnogi na Wiedeń/Austrię .. dalej podążamy odważnie ... i przejście ... za nim rozpędzamy się odważnie ... a co ...

niech M.Smith doprostuje ... ale z tego co ja pamiętam .. dwupasmówa przechodzi w taki łącznik (z lewej i prawej szykany) ... dojeżdżamy do M1 na Budapeszt ... nie rozpędzać się za mocno ... uwaga .. skręt w prawo na E65 (Csorna albo jakaś dalsza miejscować jest też napisana)

proszę wstukać map24.de ... trochę cierpliwości i klikać + ile się da ... :D

myśmy nic nie płacili i nie zamierzamy płacić ... :D

Jest szansa. Startujemy z Radomia ok 5 tak więc w Bratyslawie sądzę że będziemy ok 14 a pózniej Węgry i...Adriatyk. Trzy samochody Fiat Tipo bordo, Chevrolet Aveo - bordo i Nexia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2005 10:55

bjur napisał(a):zgubić to się bardziej można przy wjeździe na autostradzę słowacką ... czy ktoś wie czy coś podciągneli na północ czy wjazd jest tam gdzie był w zeszłym roku ... ?
??? ???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Pytanko o ocenę drogi przez Węgry - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone