Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie odnośnie granicy Macelji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
viali
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) viali » 18.07.2012 18:50

Witam mam pytanie odnosnie granicy czy w godzinach 1-4 rano z piatku na sobote wymienie tam zlotowki na kuny??

i drugie pytanie z racji ze pierwszy raz do cro .
czy w tych godzinach o takiej poze sa duze korki i czy jest jakis parking zeby sie kimnac w autku??
viali
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) viali » 18.07.2012 18:59

aha i jeszcze jedno pytanko czy jesli nie zadzialalaby karta za oplate na bramce w cro to mozna zaplacic w euro?
doctorwho
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) doctorwho » 18.07.2012 19:47

Na bramkach ze spokojem możesz płacić w euro , czy wymienisz złotówki na kuny hmmmm.. tego nie wiem.
Polecam albo płacić kartą lub mieć euro , które ze spokojem wymienisz na kuny.
A jeżeli chodzi o przyjazd to w lipcu 2009 w nocy piątek-sobota godzina 4.30 granica w Macej płynna bez korków.
Ja niestety będę się przebijał przez to przejście 3-go sierpnia (sobota rano) ok 5-6 i bardzo się obawiam tego co mnie na przejściu bedzie czekać.
Polecam jeszcze stronę Hrvatski Autoklub (HAK) na niej info o korkach kamery z autostrady i przejść granicznych i wiele przydatnych informacji.
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 19.07.2012 08:09

viali napisał(a):Witam mam pytanie odnosnie granicy czy w godzinach 1-4 rano z piatku na sobote wymienie tam zlotowki na kuny??

złotówki na kuny??? nie wiem, czy jest to możliwe, ale jeśli nawet tobym nie robiłbym tego na granicy (niekorzystny kurs jak zwykle).
Nie lepiej podjechać na najbliższa stację benzynową na autostradzie i wybrać kuny z bankomatu?

Płacenie EUR na bramkach - bardzo niekorzystne kursy i potrafia jeszcze oszukać (poczytaj na forum). Kartą zapłącisz zawsze na autostradzie (też poczytaj o tym na forum) i nie ma opcji, aby karta nie zadziałała (chyba że przeciągniesz ją magnesem...)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.07.2012 08:23

aro_40 napisał(a):Kartą zapłącisz zawsze na autostradzie (też poczytaj o tym na forum) i nie ma opcji, aby karta nie zadziałała (chyba że przeciągniesz ją magnesem...)

2010 r., burza jak sam skur...n, grad jak kostki Jana Niezbędnego i terminale poszły się paść. Only Cash i co dalej :?:
pasik
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasik » 19.07.2012 08:29

Na początku lipca w Podgorze kurs w kantorze PLN/HRK to 1,65.
Bez problemu wymienisz PLN na HRK w kantorach w miejscowościach turystycznych.
Jeżeli chodzi o płatność kartą to nie ma najmniejszego problemu. Na bramkach odbywa się to bez autoryzacji tzn. wkładasz kartę i od razu dostajesz ją z powrotem i bramka się otwiera.
Jeśli chodzi o jazdę z piątku na sobotę to na przejściu granicznym jest korek. 14 lipca ok 2 w nocy było to ok 3 km korka.
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 19.07.2012 09:39

Rysio napisał(a):
aro_40 napisał(a):Kartą zapłącisz zawsze na autostradzie (też poczytaj o tym na forum) i nie ma opcji, aby karta nie zadziałała (chyba że przeciągniesz ją magnesem...)

2010 r., burza jak sam skur...n, grad jak kostki Jana Niezbędnego i terminale poszły się paść. Only Cash i co dalej :?:

Ciekawy problem...kolejka na bramkach,np co 5 -10 albo 20 ma tylko kartę,wycofać nie ma jak,co sie wtedy dzieje?

Szukam filmiku z kolejki na prom na Pag.Pomozesz(cie)?
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 19.07.2012 10:56

co roku w tych godzinach wymieniam tam Euro i kantor zawsze był czynny
doctorwho
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) doctorwho » 19.07.2012 10:59

aro_40 napisał(a):
viali napisał(a):Witam mam pytanie odnosnie granicy czy w godzinach 1-4 rano z piatku na sobote wymienie tam zlotowki na kuny??

Płacenie EUR na bramkach - bardzo niekorzystne kursy i potrafia jeszcze oszukać (poczytaj na forum)

Dlatego na bramkach nie płacę nominałami wiekszymi niż 20 euro , a różnica 20-50 lip jest przy takiej kwocie chyba akceptowalna.
Chyba , nie ma sensu straszyć nikogo kursami rodem z horrorów :)
Myśłę , że 1 i ostatni post TEGO tematu troche rozjaśnia różnice cenowe.
Tutaj jeszcze jeden TEMAT powiązany z wątkiem.
A TUaktualne kursy walut w narodowym banku Chorwacji
aro_40
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aro_40 » 19.07.2012 12:03

doctorwho pokazałes różowe strony, a gdzie te czarne?
Nie mam niestety czasu wyszukiwać, jak to orżnęli na bramkach przy przeliczaniu z EUR na kuny :(

2010 r., burza jak sam skur...n, grad jak kostki Jana Niezbędnego i terminale poszły się paść. Only Cash i co dalej

Sorry Winnetou, ja mam tylko kartę...
Przypadek 1:1.000.000, ale jakby na mnie trafiło to ja chcę płacić tyle że kartą - i niem oja to wina, że terminale padły.
A co zrobiłbys w sytuacji gdy przed Zagrzebiem (powrót z CRO) chcesz płacić kartą i padły wszystkie czytniki (nawet te awaryjne, wyłączone)... Będziesz cofał na autostradzie, żeby podjechac pod bramki CASH-owe??? Chyba niezbyt trafiony argument. Że nie wspomnę, iż zawsze maja awaryjne terminale.
doctorwho
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) doctorwho » 19.07.2012 13:16

aro_40 napisał(a):doctorwho pokazałes różowe strony, a gdzie te czarne?
Nie mam niestety czasu wyszukiwać, jak to orżnęli na bramkach przy przeliczaniu z EUR na kuny :(

Ok to moje subiektywne odczucie z tylko 3 wyjazdów do CRO, ale :).....
płacąc 20 euro i znając +/- kurs euro do kuny wiesz , że masz ok 140 kun pierwsze bramki Đurmanec-Zaprešić cena 27 kun , więc przeliczyć kwote i ewentualne róznice jest chyba prosto .
Ciężko jest zatem chyba dać sie oszukać bo na kartce z budki masz przelicznik kwotę do zapłaty i resztę.

Pragnę zaznaczyć , że nie neguje iż takowa sytuacja nie może mieć miejsca aczkolwiek nie jest to chyba powód , żeby broń boże nie płacić euro na bramkach.

Kończę polemikę bo jak wiadomo każdy ma trochę racji i punkt widzenia zależy od bla bla bla. :)
Pozdrawiam deszczowo :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone