Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie o Prom

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grundfos
Globtroter
Pytanie o Prom

Nieprzeczytany postnapisał(a) grundfos » 22.05.2011 12:52

Mam pytanie , niby wszystko wiem , lecz się pogubiłem :)
Chodzi mi o prom z Drevnika do Sucuraju , mianowicie czy ta cena 135 kun (zakładając ,że jadę z żoną i 2 dziećmi i samochód - Brava) to ona dotyczy tylko promu z Drevnika do Sucuraju czy Drevnik - Sucuraj - Drevnik? Bo dla mnie to jest chore,że za taki mały kawałek 35 km trzeba zapłacić tyle kasy, (70 zł w 1 stronę!?) Wnioskuję te moje pytanie z tej strony : http://www.hvarinfo.com/pl/hvar-prom/ , bo tam jest wyraźnie napisane prom : Sucuraj-Drevnik-Sucuraj , czyli tak jakby by płynął w 2 strony za tą cenę , czy to prawda?
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 22.05.2011 13:24

We wrześniu zeszłego roku płaciłem za prom z Drvenika do Sućuraja, czyli w jedną stronę 16 kun za osobę i 108 kun za samochód, czy chore? nie wiem, mi tam cena nie wydywała się aż taka straszna, ciut gorsza od ceny była droga przez wyspę, ale tylko ciut gorsza :)
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 22.05.2011 14:05

http://www.jadrolinija.hr/pdfs/splljeto11.pdf - tu dokładny cennik ;)

Cena promu - Drvenik-Sućuraj (30 minut) jest i tak sporo niższa niż ze Splitu do Stari Grad (2 h)...
Ale podliczając koszta paliwa i... biorąc pod uwagę zmęczenie trasą (gdzie jednak trzeba kawałeczek do tego Drvenika dojechać), sprawiają, że w tym roku zastanawiamy się, czy jednak nie popłynąć ze Splitu.
Chociaż wtedy ominą nas piękne widoki z Jadranki i kultowe hvarskie drogi ;)
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 22.05.2011 19:59

minimartini napisał(a):http://www.jadrolinija.hr/pdfs/splljeto11.pdf - tu dokładny cennik ;)

Cena promu - Drvenik-Sućuraj (30 minut) jest i tak sporo niższa niż ze Splitu do Stari Grad (2 h)...
Ale podliczając koszta paliwa i... biorąc pod uwagę zmęczenie trasą (gdzie jednak trzeba kawałeczek do tego Drvenika dojechać), sprawiają, że w tym roku zastanawiamy się, czy jednak nie popłynąć ze Splitu.
Chociaż wtedy ominą nas piękne widoki z Jadranki i kultowe hvarskie drogi ;)

Dlatego my na Hvar płyniemy ze Splitu, a w drodze powrotnej jedziemy wyspą do Sucuraju i płyniemy do Drvenika :) aby jeszcze raz podziwiać piękno Riwiery Makarskiej ;)
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 22.05.2011 20:37

pocztówka28 napisał(a):
Dlatego my na Hvar płyniemy ze Splitu, a w drodze powrotnej jedziemy wyspą do Sucuraju i płyniemy do Drvenika :) aby jeszcze raz podziwiać piękno Riwiery Makarskiej ;)

... i to jest rozwiązanie ;)

W zeszłym roku płynęliśmy z Drvenika do Sućuraju, a z powrotem do Drvenika (na poranny prom)
Widoki wyspy o poranku - bezcenne :) !
Żałowałam, że nie wstawałam tak wcześnie każdego dnia podczas pobytu na Hvarze ;)
grundfos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grundfos » 22.05.2011 20:43

Dzięki za odpowiedzi, tylko że ja się nie pytałem który przejazd lepszy czy ze splitu czy z Drevnika, po prostu pogubiłem się bo na tej stronie co podałem było napisane : Prom z Sucuraj-Drevnik-Sucuraj , czyli przekładając na chłopski rozum ja rozumiem to tak ,że za 135 kn (2+2) wypływam z Sucuraju , jestem w Drevniku i za darmo wracam do Sucuraju , i o to się pytam czy dobrze to rozumuję i czy tak jest?? :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.05.2011 20:48

grundfos napisał(a):Dzięki za odpowiedzi, tylko że ja się nie pytałem który przejazd lepszy czy ze splitu czy z Drevnika, po prostu pogubiłem się bo na tej stronie co podałem było napisane : Prom z Sucuraj-Drevnik-Sucuraj , czyli przekładając na chłopski rozum ja rozumiem to tak ,że za 135 kn (2+2) wypływam z Sucuraju , jestem w Drevniku i za darmo wracam do Sucuraju , i o to się pytam czy dobrze to rozumuję i czy tak jest??

Tomasz61 napisał(a):We wrześniu zeszłego roku płaciłem za prom z Drvenika do Sućuraja, czyli w jedną stronę 16 kun za osobę i 108 kun za samochód,

W 2 poście masz odpowiedź na zadane pytanie :roll:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 22.05.2011 20:51

Myślę, że nie - tak, jak w załączonym cenniku: za autko- 108 kn + 2 osoby dorosłe-16kn x 2 + 2 dzieci-8kn x 2 = 156 kn (Drvenik-Sućuraj).
W drodze powrotnej znowu dochodzą te same koszty.

I tak też było w zeszłym roku, jak płynęliśmy ;)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.05.2011 21:07

Żaden przewoźnik promowy w Hr nie podaje w cennikach ceny łącznej (w tę i z powrotem). A dlaczego w rozkładzie czy cenniku jest nagłówek Drvenik - Sućuraj - Drvenik? Mogę się założyć, że gdyby w nagłówku było tylko Drvenik - Sućuraj, to padałby deszcz pytań w stylu : "czy ten prom pływa tylko w jednym kierunku"?
P.S. Poza tym najlepiej chyba zawsze szukać informacji u źródła (w tym wypadku u przewoźnika)
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.05.2011 21:30

grundfos napisał(a):Dzięki za odpowiedzi, tylko że ja się nie pytałem który przejazd lepszy czy ze splitu czy z Drevnika, po prostu pogubiłem się bo na tej stronie co podałem było napisane : Prom z Sucuraj-Drevnik-Sucuraj , czyli przekładając na chłopski rozum ja rozumiem to tak ,że za 135 kn (2+2) wypływam z Sucuraju , jestem w Drevniku i za darmo wracam do Sucuraju , i o to się pytam czy dobrze to rozumuję i czy tak jest?? :)

grundfos
pytałem się Ciebie w innym temacie, gdzie macie zamiar na Hvarze się zatrzymać i nie po to by Cię tam nawiedzać:) tylko, jeśli gdzieś za Jelsą to stanowczo Ci doradzam żebyś płynął ze Splitu :)dłużej płyniesz, ale na promie odpoczywasz i wysiadasz w miejscu lepiej położonym geograficznie niż Sucuraj z jego zabytkowym centrum.
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 23.05.2011 20:07

A ja chciałbym tylko dopytać w sprawie promów: czy w Splicie w kasach Jadroliniji można płacić za bilety kartą, czy tylko gotówką
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.05.2011 20:27

Można i kartą.
jacek77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 23.05.2011 21:31

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Można i kartą.

Dzięki wielkie
olo122
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olo122 » 14.06.2011 16:51

Witam. Czy są jakieś zagrożenia podczas załadunku na prom wjeżdżając samochodem osobowym o niskim zawieszeniu. Chodzi mi o to że moje auto jest niskie i ma dość długi przód. nie chciałbym go stracić. Proszę o odpowiedz lub ewentualnie jakieś zdjęcia
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 14.06.2011 21:42

Wjeżdżałem nisko zawieszona hondą civic kilka razy. W środku były 3 dorosłe osoby plus dwójka dzieci plus bagaże. Żadnych problemów nie było. Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone