napisał(a) Tomek » 08.07.2003 10:48
Realista2 napisał(a): Bora jest bardzo silnym sztormowym wiatrem wiejącym od lądu w kierunku morza trwa w lecie 2-3 dni.
Te 2-3 dni to raczej teoria. Nastawiał bym się na 1 dzień. Niestety nie ma na to żadnej reguły. Dwa razy trafiłem na to zjawisko latem (czerwiec, sierpień). Za pierwszym razem mimo dość porywistych podmuchów wiatru było bardzo ciepło, całkowicie przemoczone koszulki wysychały w ciągu kilku minut.
Za drugim razem w sierpniu udało mi się trafić akurat w trakcie wyjazdu w okolicach Plitvic. Kiedy wyjeżdzaliśmy z Plitvic do Karlovca zaczynało wiać. Kiedy my zwiedzaliśmy Park temperatura w Plitvicach była rzędu 27-30 stopni, w nocy padało, a następnego dnia temperatura spadła do 15-16 stopni (znam to z relacji znajomych).
Realista2 napisał(a):12 lipca rozpoczynam rejs wokół wysp Zatoki Kwarnerskiej i te informacje są dla mnie bardzo ważne mając na uwadze doświadczenia zeszłego burzowego lata.
W zeszłym roku w końcówce września byłem na tygodniowym rejsie w okolicach Zadaru. Miałem wątpliwą przyjemność obserwowania zjawiska trąby wodnej i wpłynięcia w środek burzy. Wszyscy z którymi rozmawialiśmy zgodnie podkreślali 2 rzeczy - tak fatalnej pogody jak w zeszłym roku dawno nie widzieli; latem pogoda jest zdecydowanie bardziej stabilna, czasami wręcz nudna jeśli chodzi o żeglarstwo.
Zmiany pogody, których doświadczyliśmy w zeszłym roku nie były aż tak gwałtowne, aby nie można się było schronić w którymś z licznych portów. Jeśli nawet pogoda jest niepewna zdecydowanie spokojniej jest między wyspami a lądem (nie na otwartym morzu).
Pozdrowienia
Tomek