Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie o Orebic..

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
magda8867
Croentuzjasta
Pytanie o Orebic..

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 24.03.2013 15:47

Witam Was! :) W tym roku postanowiliśmy jechać wreszcie na Peljesac i po przeglądnięciu forum wybrałam Orebic.Chcemy jechać 13.07.
Trochę już czasu zajęło mi czytanie o tej miejscowości, już mi się śni on po nocach :smo: i nie mogę się po prostu doczekać....
Wysłałam kilka zapytań, ale nie mam zbyt wiele odpowiedzi, mam wrażenie, że generalnie mniej adresów jest na Peljesac niż np. na Makarską czy inne regiony. Zastanawiam się nad jazdą w ciemno, chyba ze jeszcze uda się coś ciekawego znależć (może ktoś coś poleci??)

teraz moje pytanie dla tych co znają Orebic. Już wyczytałam, że w różnych częściach Orebica są bardziej lub mniej zaludnione plaże. Gdzie najlepiej byłoby szukać jeśli chciałabym mieć dobre dojście do mniej zaludnionej plaży, z cieniem i żwirkiem (jedziemy z dzieckiem). Czy pomiędzy Orebicem a Kuciste, nawet bliżej Kuciste, jest dużo apartamentów? Czy tam są ładne plaże? Przy jakich ulicach szukać apartamentu żeby było dobre dojście do plaży żwirkowej, z cieniem i nie za bardzo zaludnionej?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.03.2013 16:26

Moim zdaniem w Orebiću nie ma niezaludnionych plaż. Tak ogólnie w mieście to plaże są na jego końcach, w częci hotelowej i Trstenica. W mieście są "plaże".
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 24.03.2013 16:33

A w strone Kuciste jak wyglądają plaże? Czy duże zagęszczenie domami tam jest?
MMucha
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MMucha » 25.03.2013 09:52

Orebic to dobra baza wypadowa. Blisko masz na Korcule (taksówki wodne) nie daleko na drugą stronę półwyspu, a tam plaże Divna i Duba no i Loviste na samym koniuszku półwyspu. Stosunkowo nie daleko do Dubrownika (aczkolwiek droga półwyspem kręta :)) Co do plaż w samym Orebiciu to szału nie ma, ale jest łagodne zejście. Teraz kwestia czy chcesz mieć pod nosem fajną plaże i chodzić sobie na piechotę czy jeździsz na plaże sachochodem i szukasz za każdym razem jakiś ładnych miejsc bez tłumów turystów (jeżeli tak to miejsce dla Ciebie).
Byłem tam 3 lata temu i opcji plażowania samochodem byłem zachwycony.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.03.2013 10:19

magda8867 napisał(a): Gdzie najlepiej byłoby szukać jeśli chciałabym mieć dobre dojście do mniej zaludnionej plaży, z cieniem i żwirkiem (jedziemy z dzieckiem). Czy pomiędzy Orebicem a Kuciste, nawet bliżej Kuciste, jest dużo apartamentów? Czy tam są ładne plaże? Przy jakich ulicach szukać apartamentu żeby było dobre dojście do plaży żwirkowej, z cieniem i nie za bardzo zaludnionej?

My znaleźliśmy takie miejsca w okolicy Kučište. Co do Twojego pytania o odcinek pomiędzy Orebić a Kučište, to pomiędzy tymi miejscowościami droga prowadzi przez lasek piniowy, o ile pamiętam ok. 3-4 km. Na tym odcinku prawie nie ma apartamentów, ale wzdłuż drogi ciągnie się dość wąska plaża oddzielona węższym lub szerszym pasem drzew. Leżakowało tam trochę zwolenników FKK. :wink:
Jeśli będziesz chciała więcej szczegółów, to pisz na priv.
Pozdrawiam.
dareklaudia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareklaudia » 26.03.2013 12:02

hej.
byliśmy w orebić rok temu, teraz jedziemy tam ponownie. Urocza miejscowośc, dosyć spokojna. Korzystalismy z plaży przy hotelu ponieważ mielismy zabukowany hotel i nie jechalismy w ciemno. Jechalismy na poczatku wrzesnia, wiec byly wolne kwatery nie wiem jak w lipcu. Ale mysle ze cos sie znajdzie. Jesli chodzi o plaże da sie cos znalezć ale fajnie jest plażować na Korculi taksówka wodna kosztuje na prawde grosze, a przygoda super:)
Jeśli chodzi o Dubrownik to zgadzam sie z opinia wyzej:)) droga kręta, ale warto! w Dubrowniku ogromny podziemny parking, wiec nie sugeruj sie jeśli ktoś powie Ci, ze lepiej wykupic wycieczke i jechac autobusem, bo nie zaparkujesz. Wykupienie wycieczki nie kalkuluje sie za bardzo no chyba ze cena nie gra roli:)) Miejsca parkingowego nie ma przy samych murach, ale pozatym jest ok. Po drodze masz jeszcze STONE tez stare mury z możliwością zwiedzania. warto pojechac do Bośni i zobaczyć Mljet!!- ominelismy to rok temu wiec wracamy. Polecam Ci również wstąpić na wodospady KRK - chyba najlepiej na powrocie bo jest to po drodze i zjezdzasz tylko kilka kilometrów z autostrady, a szkoda ominac jeśli jest się w pobliżu.:)))
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.03.2013 13:20

dareklaudia napisał(a): Po drodze masz jeszcze STONE tez stare mury z możliwością zwiedzania. warto pojechac do Bośni i zobaczyć Mljet!!-

Ston. Co do BiH i Mljetu, to rozumiem, że to dwie wycieczki... ;)
Pozdrav.
dareklaudia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareklaudia » 26.03.2013 13:52

tak masz racje STON:)

a jesli chodzi o BiH tak to dwie wycieczki, zle ujełam zdanie.. sorki:))
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 26.03.2013 14:19

Zależy mi na ładnej plaży i najważniejsze, żeby było trochę drzew i cienia. Plaza Trstenica chyba ma drzewka i cień?

Znalazłam kwaterę za nieduze pieniądze na ulicy Put Karmena - czy znacie ta ulicę??, trochę daleko do plaży bo 400m ale w sumie aż tak bardzo mnie to nie zraża, na Makarskiej też chodzilismy takie odległosci i to pod górkę, więc chyba tu tez damy radę :roll: W razie czego tak jak mówicie będziemy podjeżdzać autkiem na inne ładne plaże w okolicy.
Chyba wezmę tą kwatere bo kaska naprawdę nieduża,,, można byłoby jechac w ciemno, raz już tak byliśmy i wiadomo coś się znajdzie, ale jednak samo szukanie w upale po męczącej trasie nie jest przyjemne...
Zreszta nie wiem jak będzie z szukaniem w połowie lipca, uda się coś ciekawego w dobrej cenie tzn. do 40Euro za 3 osoby?

Z tego co się juz zdążyłam zorientować to w Orebicu nizsze ceny apartamentów niz obok w Kuciste, ale Kuciste ma przewagę ładniejszymi plażami. Szukałam trochę w Kuciste ale mało namiarów a jak już cos jest to cena +15Euro do tego co w Orebicu.

Jeszcze zastanawiam się nad innymi miejscowościami, może Trpanj? Jak tam wyglądają plaże?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.03.2013 18:43

Czy to trzeba skręcić w ulice Nazorova? Jak dla mnie daleko. I pod górkę, niedużą ale zawsze. Z buta z tymi gratami... Samochodem nie pojedziesz bo się nie opłaca i nie ma gdzie zaparkować. Wychodzi się chyba centralnie na port więc i tak trzeba iść gdzieś dalej...
Natko_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Natko_ » 28.03.2013 00:53

Wprawdzie w Orebicu byliśmy 3 lata temu, ale nie sądzę, żeby się jakos znacząco zmienił ;)
Mam namiary na sprawdzoną kwaterkę - 2 apartamenty 4 osobowe (2+2), blisko morza, z dojściem bez przechodzenia przez bardzo ruchliwą Bana Jospia Jelacica - kwatera koło boiska, ulica Zvinimirova (lub Kralija Zvonimira wg nawigacji ;) ).

Do plaży Trstenica z tamtąd stosunkowo blisko, ale my woleliśmy te małe "dzikie" plaże wzdłuż całego deptaku od Trstenicy aż do centrum.

Ogólnie Orebic wspominam bardzo dobrze - własnie jako bazę wypadową, ale też bardzo klimatyczną mieścinkę :)

Jak chcesz fotki plaży, namiary na kwaterę, czy ogólnie masz jakies szczegółowe pyania, to zapraszam na mail:
natasza.kowalska[at]gmail.com
magda8867
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda8867 » 28.03.2013 19:36

Czy możecie mi jeszcze naswietlić jakie są plaże za portem w kierunku Kuciste? Rozumiem, że idąc od ulicy Nazorova na wprost dojdę do portu i zeby dojsć do plaży Trstenica musiałabym iść w lewo - jakie plaze po drodze będą, ładne? Z cieniem? jak długo trzeba iśc żeby dojść do plaży Trstenica?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.03.2013 21:43

magda8867 napisał(a):Czy możecie mi jeszcze naswietlić jakie są plaże za portem w kierunku Kuciste? Rozumiem, że idąc od ulicy Nazorova na wprost dojdę do portu i zeby dojsć do plaży Trstenica musiałabym iść w lewo - jakie plaze po drodze będą, ładne? Z cieniem? jak długo trzeba iśc żeby dojść do plaży Trstenica?

Umiesz się posługiwać street view na google maps? Jeśli tak, to cała promenada w Orebiću jest ogarniętą, możesz ją przejść od portu do Trstenicy. Droga od miejsca gdzie sie zaczyna promenada, czyli od powiedzmy Splitska Banka do miejsca gdzie Šetalište Kneza Domagoja łączy się z Bana Josipa Jelačića ma około 1400m.
Pozdrav.
pejczer
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pejczer » 28.03.2013 22:58

magda8867 napisał(a):Jeszcze zastanawiam się nad innymi miejscowościami, może Trpanj? Jak tam wyglądają plaże?

...powiem tak...ja siedząc dwa tygodnie w Trpanj, Orebic traktowałem tylko jako miejsce na tańsze duże zakupy (Konzum) i miejsce, z którego płynie się na Korcule. Co prawda Orebic obszedłem tylko z grubsza ze dwa razy i wielu miejsc pewnie nie widziałem, ale plażować to ja bym tam nie chciał, mieszkać zresztą też. Po prostu nic specjalnego... Trpanj jest co prawda sporo mniejsze, ale jest dużo bardziej klimatyczne i fajnie położone. Sklepów, knajp i tzw. atrakcji wystarczająco, wieczorami ludzi w centrum sporo, na obrzeżach spokój....więc dla każdego coś dobrego :D Plaż jest kilka: w centrum dwie - duża koło hotelu, całkiem spoko, szeroka z widokiem na port, druga za przystanią promową - mała i kiepska. Najfajniejsza jest przy ul. Luka - szeroka, płaska, trochę cienia, woda kryształ, niedaleko zatoczka z kąpielami błotnymi (uwaga, kąpielówki są po tych kąpielach w błotku nie do odprania). Idąc 300 metrów tą plażą w kierunku południowym dochodzi się do kolejnej plaży - przy campingu Vrila, bardzo fajna, choć miejscami wąska, cień pod małymi palemkami, knajpa na terenie Campu. Z Trpanj już tylko rzut kamieniem na Divne i Dube, kwater naprawdę sporo, można tochę pozwiedzać, dla zainteresowanych plaże (betonki) FKK. Generalnie polecam Trpanj jako miejsce obozowania :D Problem tylko z tym, że plaża żwirkowa to jak pamiętam tylko ta pierwsza...przy porcie, niedaleko hotelu. Jest jeszcze jedna o której nie pisałem, za hotelem, ale tam nie byłem i nic o niej nie wiem.
77czaka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 77czaka » 01.04.2013 16:59

Witam mam prośbę do magda8867 jeśli możesz skontaktuj się ze mną przez e-mail pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone