Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pytanie o korki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mar_cz-wa
Podróżnik
pytanie o korki

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar_cz-wa » 21.08.2005 06:13

tych, którzy wracali w sobotę 20/08 z CRO do Polski, proszę o przedstawienie sytuacji"korkowej" na autostradzie w CRO, ale w kierunku do Splitu - jechaliscie , to i widzieliscie co się dzieje na sąsiedniej nitce... Wybieram się 27/08 do Mutogras Podstrana / ok 10 km za Slitem / trasą przez Słowację i Węgry, z tym, że wyjeżdżać będziemy z Bratysławy ok 6 rano w sobotę. Pytam, gdyż nie wiem, czy jechać autostradą , czy w Karlovacu "uciekać" na drogę nr 1 i jechać mniej wygodnie niż autostradą, ale jechać.... obawiam się korków przy tunelach, a na dodatek jadę z dzieckiem, nie mówiąc już o tym , że sam mam "korkofobię"... dzięki za wszystkie informacje - pozdrawiam :)
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 21.08.2005 07:20

najbardziej aktualna sytuacje znajdziesz na www.hak.hr
kliknij na obrazek "web cams" - to kamerki w różnych miejscach CRO.
Przy okazji ruchu na drogach widzisz aktualną pogodę
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 21.08.2005 09:11

witam
wlasnie dzis wrocilem z dalmacji, autostrada jechalem w sobote 20 VIII ok godziny 10. ruch odbywal sie plynnie az do tunelu Sv Roka. korek w obie strony po parenascie km :]
co dziwne jadac 2 tyg temu ta sama trasa nie natrafilem na zadne korki na chorwackich autostradach
mar_cz-wa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar_cz-wa » 22.08.2005 05:10

Ryszard_K napisał(a):najbardziej aktualna sytuacje znajdziesz na www.hak.hr
kliknij na obrazek "web cams" - to kamerki w różnych miejscach CRO.
Przy okazji ruchu na drogach widzisz aktualną pogodę

dzięki bardzo za odp - znam stronkę, bo już w innym poście była o niej mowa, podgladam , ale rozumiesz - usłyszeć od kogoś kto tam był, to inaczej niż na kamerce, tym bardziej, że ja jadę pierwszy raz, a że prowincjusz jestem, to i korków się boję :)
Opal
Croentuzjasta
Korki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Opal » 22.08.2005 07:38

Przebieg całej trasy znajdziesz w naszym poście " z Makarskiej na żywo"
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 22.08.2005 09:04

czy zdarza się taka sytuacja, że stoi się także w tunelach? Chodzi mi o Małą Kapele i św. Roka.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 22.08.2005 09:28

Korki są przed tunelami bo z 3 pasów robi się 1, jak jechałem w lipcu to korek przed Sw. Rokiem sięgał do poprzedniego tunelu i wtedy stało się w tunelu (krótkim chyba 160m) ale nie martw się, w tunelach jest wentylacja i pomiar "zakopcenia".

P.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 22.08.2005 09:36

piotr62 napisał(a):Korki są przed tunelami bo z 3 pasów robi się 1, jak jechałem w lipcu to korek przed Sw. Rokiem sięgał do poprzedniego tunelu i wtedy stało się w tunelu (krótkim chyba 160m) ale nie martw się, w tunelach jest wentylacja i pomiar "zakopcenia".

P.
martwi mnie klaustrofobia mojej "połowy", w zeszłym roku w tamtą strone jeszcze spała i nie było korków (4.30 rano) ale spowrotem musiałem jechać magistralą aż do Senj.
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 22.08.2005 10:04

Witam, popieram pomysł aby jechać starą drogą ,ja wracałem w środę i przejechałem z rana spokojnie a w godzinach południowych s łyszałem o korkacj w obu tunelach,zreszta informacje o korkach na autostradzie to ilubione wiadomości wszystkich turystów,mozna je było usłyszeć przez cały pobyt niezależnie od dnia.Pozdrawiam
margaret
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) margaret » 22.08.2005 10:28

Też jechaliśmy 20.08 autostradą w kierunku Zagrzebia ok 11 ale słysząc o 13 km korku przed tunelem na Sv. Rok zjechalismy wcześniej (Maslenica) zwłaszcza ze mieliśmy w planie Jeziora Plitvickie (coś pięknego !!!!). Co było przyczyną tego korka?

Jadąc w stronę morza 6.08 jechaliśmy bez żadnych przeszkód korków itp, aż byłam zdziwiona bo słyszałam o strasznych korkach. Znaczenie słowa kolona poznaliśmy wybierając się na wycieczkę do Dubrovnika stojąc przed Makarską oraz wracając ze Splitu stojąc przed Omisem (później jeździliśmy już na Gatę)
mar_cz-wa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar_cz-wa » 22.08.2005 13:10

dziękuję wszystkim za cenne info :), co nie oznacza, że nie czekam na jeszcze :) - pozdrawiam :)
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 23.08.2005 17:15

margaret napisał(a):Też jechaliśmy 20.08 autostradą w kierunku Zagrzebia ok 11 ale słysząc o 13 km korku przed tunelem na Sv. Rok zjechalismy wcześniej (Maslenica) zwłaszcza ze mieliśmy w planie Jeziora Plitvickie (coś pięknego !!!!). Co było przyczyną tego korka?

Jadąc w stronę morza 6.08 jechaliśmy bez żadnych przeszkód korków itp, aż byłam zdziwiona bo słyszałam o strasznych korkach. Znaczenie słowa kolona poznaliśmy wybierając się na wycieczkę do Dubrovnika stojąc przed Makarską oraz wracając ze Splitu stojąc przed Omisem (później jeździliśmy już na Gatę)

Witaj popieram całkowicie omijanie Omisia jak ktoś jedzie do Dubrownika.To miasteczko to jeden koszmar ,nagle stajesz i stoisz albo poruszasz sie w tempie żółwia już dobre pare kilometrów przed Omisiem,a kiedy go miniesz zastanawiasz sie o co tu chodzi dlaczego jest ten korek ,jedno skrzyzowanie i dwa zakręty?Jak ktoś chce jechać do Dubrownika to najlepiej jechać jak najdalej na południe środkiem chorwacji ikierować sie na Metkowac, tam już jest luźniej.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone