Re: pytanie o jakość dróg
napisał(a) marekkowalak » 19.08.2023 21:50
Mogę odpowiedzieć w kwestii dwóch dróg z twojego pytania (ale przypuszczam, że z pozostałymi będzie podobnie).
1. Trasa Oradea - Turda. Normalna droga krajowa, bez dziur, można śmiało jechać tyle, ile pokazują znaki czy pozwalają przepisy. Nie radzę tylko robić dłuższego postoju w Huedin - to jest jedno wielkie cygańskie osiedle. Widoki na te ich pałace spektakularne, ale ja bym się tam nie zatrzymywał...
2. Trasa Braszów - Sybin - Sebes - Turda. Od Braszowa do Sybin znów zwykła krajówka, miejscami po niedawnych remontach. Droga jak droga.
Od Sybin masz autostradę - początkowo do Sebes z trochę hałaśliwą nawierzchnią (szczególnie na mostach i wiaduktach), a od Sebes przez Alba Iulia do Turdy nówka, skończona 2 lata temu. Jednym i drugim kawałkiem jedzie się bardzo dobrze.
Polecam odwiedzić Alba Iulię - jedno z najpiękniejszych miast na Bałkanach
Jechałem też kawałkiem drogi 73C na odcinku od Ramnicu Valcea do Curtea de Arges - i tam faktycznie jakość nawierzchni pozostawia sporo do życzenia. Ale bez przesady - felg tam nie pogniesz ani zawieszenia nie pogubisz. Po prostu trzeba trochę wolniej i uważać.
Za to na Transfogarskiej nawierzchnia bardzo dobra, a i widoki zacne.