Samej drogi Google pokazuje ok. 9 godzin, ale wiadomo przystanki na podziwianie widoków, zdjęcia, posiłek, ewentualne korki, pewno 12 godzin mogłoby być mało. Pomysł chyba z

piekara114 napisał(a):krótki dzień....i ewentualne poranne mgły, co może mieć dodatkowy wpływ na czas przejazdu.
Adek99 napisał(a):Podłączę się pod temat. Być może za tydzień uda mi się wyskoczyć na kilka dni do Rumunii, mam pytanie czy ktoś może przejechał w jeden dzień zarówno Transforgarską jak i Transalpinę? Myślałem o pętli z Sybinu wyjazd powiedzmy ok. 7 rano.
Samej drogi Google pokazuje ok. 9 godzin, ale wiadomo przystanki na podziwianie widoków, zdjęcia, posiłek, ewentualne korki, pewno 12 godzin mogłoby być mało. Pomysł chyba z, nie jestem do niego przekonany, ale czasu będę mieć nie za wiele, a chciałoby się zobaczyć jak najwięcej.
Adek99 napisał(a):Podłączę się pod temat. Być może za tydzień uda mi się wyskoczyć na kilka dni do Rumunii, mam pytanie czy ktoś może przejechał w jeden dzień zarówno Transforgarską jak i Transalpinę?
piekara114 napisał(a):Nie jechałam, ale pierwsze o czym pomyślałam to krótki dzień....i ewentualne poranne mgły, co może mieć dodatkowy wpływ na czas przejazdu.
Adek99 napisał(a):piekara114 napisał(a):krótki dzień....i ewentualne poranne mgły, co może mieć dodatkowy wpływ na czas przejazdu.
Też o tym myślałem, chyba jednak odpuszczę sobie ten pomysł.
Myślę również nad wyborem miasta bazowego, na oku mam Sybin i Braszów, póki co moje "cele" to Transfogarska, Transalpina, Sybin, Sighisoara, Viscri, Rupea, Peles, Braszów, pewno coś tam jeszcze po drodze.
Zastanawiam się, które miasto będzie lepszym wyborem?
Sol-Wagon napisał(a):Rasnov
- zamek chłopski / 28 km
Sol-Wagon napisał(a):Turda
- kopalnia soli / POLECAM
Sol-Wagon napisał(a):Slanic
- kopalnia soli / ZDECYDOWANIE POLECAM
Sol-Wagon napisał(a):Adek99 napisał(a):piekara114 napisał(a):krótki dzień....i ewentualne poranne mgły, co może mieć dodatkowy wpływ na czas przejazdu.
Też o tym myślałem, chyba jednak odpuszczę sobie ten pomysł.
Myślę również nad wyborem miasta bazowego, na oku mam Sybin i Braszów, póki co moje "cele" to Transfogarska, Transalpina, Sybin, Sighisoara, Viscri, Rupea, Peles, Braszów, pewno coś tam jeszcze po drodze.
Zastanawiam się, które miasto będzie lepszym wyborem?
noclegowaliśmy w Bran, dzisiaj wróciliśmy...a wyglądało to u nas tak:
4/
Slanic
- kopalnia soli / ZDECYDOWANIE POLECAM
= ok.244 km
https://goo.gl/maps/Gc7VSv1ctZDE9kWYA
7/
Peles
- pałac (z zewnątrz)
Sinaia
- monastyr / POLECAM
Busteni
- monastyr Caraiman
https://goo.gl/maps/7NehDMjsxM2d794G7
Sol-Wagon napisał(a):jeszcze jedna drobna uwaga - jeżeli chodzi o dojazd do powyższych punktów drogą nr 1, to w pierwszym tygodniu września w 2 dni zdarzyło mi się że była potwornie zakorkowana mniej więcej od stacji paliw OMV (za skrzyżowaniem dróg nr 73A i nr 1) aż do skrzyżowania dróg nr 71 i nr 1...czas przejazdu to 1 godzina do 1,5 godziny...na powrocie również korki, ale trochę mniejsze...