Re: pytanie o jakość dróg
napisał(a) Kiepura » 29.08.2023 18:10
Sol-Wagon napisał(a):marekkowalak napisał(a):Sol-Wagon napisał(a):a może zamiast przejazdu z Pn na Pd Fogarską (od Catisoara do Bascov; gdzie jest 146 km) - "wystarczy" przejechać się np. do jakiegoś miejsca i wrócić (tunelu, wodospadów, itd...)?
Jeżeli jedziesz od Sybina na Braszow, to jest jakiś pomysł. Na Transfogarskiej prawie wszystko, co najlepsze, jest po północnej stronie: 2 wodospady, jezioro, agrafki.
Po południowej jest tylko tama Vidraru, twierdza Poenari (obecnie i tak nieczynna), no i miśki.
Ale za to na południowym końcu jest Curtea de Arges - a tego już zdecydowanie nie warto omijać.
\
No fajna ta Cuerta...
Fogarska miała być celem jednodniowej wycieczką z okolic Brasova...nocleg mam dopiero szukać...ciekawe czy znajdę od czwartku włącznie...
Curtea...
Gdyby nie ona, rzeczywiście w sytuacji podbramkowej można by sobie południową stronę odpuścić (dojechać do granicy lasu i wrócić).
Trasa Sybin - Curtea - Ramnicu - Sybin jest do zrobienia w jeden dzień. Przetestowałem i da się zrobić. Jedna uwaga. Nie radzę bez odpowiedniego rozeznania próbować z Curtea skrótów typu droga 7d lub 703g. Pomimo, że GM tak proponuje a droga na papierowych mapach jest oznaczona na żółto. Chyba, że ktoś lubi
takie klimaty albo
takie. Może coś się zmieniło, ale kilka lat temu po tym jak zorientowałem się, że GM zrobiła mnie w konia nawiązałem kontakt słowno-ręczny z miejscowymi i z grubsza z ich gestykulacji i wypowiedzi wynikało, że wszystkie drogi w tej okolicy są klasy "bum, bum, bum..."
Nie jest tak, że nie dało się przejechać, bo przejechałem. Ale samochodem z niskim zawieszeniem to już raczej nie dało by rady.