napisał(a) timur74 » 13.02.2014 10:58
w egipcie bylismy w sumie 3 razy w sharmie byliśmy dwa razy,raz hurgadzie(bardziej podobało mi sie w sharmie) -w sharmie raz w czerwcu a drugi raz w lipcu
co do upału-pamietam ze raz bylismy w sharmie w nocy i na wyświetlanym zegarze pokazywalo 36 stopni he ,he robi wrazenie ale będąc w dzień na terenie hotelu masz baseny lub morze do ochłodzenia się -wybieralismy zawsze hotel z duzymi basenami i zjezdzalniami aby dzieci miały zabawe a nie powiem ze sam miałem radoche-a przez pobyt tygodniowy raz widziałem tylko małą chmure na niebie !!!
sharmy do piramid jedzie sie okolo 8 godz autobusem(małej nie braliśmy za pierwszym razem miała 5 lat i została z znajomymi którzy juz byli)jest to meczące -piramidy same to jakies 1-1,5 zwiedzania maks ,mozna powiedziec ze bardziej bieganie po pierwsze ze upał,duchota,zar sie leje z nieba a po drugie ciągle odganianie sie od sprzedawcow a pózniej jazda i zatrzymywanie sie w miejscach aby kierowca i tłumacz mógł zarobić(papirusy albo perfumerie-to jest zawsze w kazdych wycieczkach)
izrael nie robiliśmy-wolilismy zrobic doline królów
moja rada na wycieczki-dalsze(kair,dolina królów,izrael brac od rezydenta a blizsze delfinarium,quady,safari itp od miejscowych biur -dlaczego znajomi brali wycieczke od biura z miasta do kairu,nie powiem bo prawie o polowe tansze ale podrozowali starym autobusem,z psujaca sie klima,tłumacz-przewodnik ledwo mówił po polsku)
na wycieczki brać duzo wody,okulary,ochrone głowy,krem,dobre buty i drobne na bakszysz