Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie o drogi na Peljesacu i okolicach

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 05.01.2014 22:42

Jeżdżę do Chorwacji od kilkunastu lat ale w tym roku po raz pierwszy - z czego bardzo się cieszę - będę spędzać urlop na Pelješacu.

Bardzo proszę o informację czy drogi na Półwyspie są bardzo kręte? Chciałabym pojechać do Mostaru, Dubrownika a także zwiedzić inne miejscowości w pobliżu Orebića ( tam wynajęliśmy dom). Interesuje mnie także "krętość" drogi z Ploće do Orebića.
Niestety moja córka bardzo cierpi podczas jazdy samochodem i zastanawiam się czy takie wycieczki nie będą dla niej traumatycznym przeżyciem. Na dodatek jej organizm tak samo męczy się na łódce czy promie.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 05.01.2014 22:44

ewa.krakuska napisał(a):Niestety moja córka bardzo cierpi podczas jazdy samochodem i zastanawiam się czy takie wycieczki nie będą dla niej traumatycznym przeżyciem. Na dodatek jej organizm tak samo męczy się na łódce czy promie.

Usadź ją z przodu. Ja tak robię ze swoją na krętych drogach. U mnie to pomaga.
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 05.01.2014 22:45

Ewa, całą drogę można prześledzić na street view. Są odcinki proste ale głównie to zakręty mniejsze i większe. Z Ploce można popłynąć do Trpanj, urywasz 100km. Nie wiem tylko co gorsze dla córki, pływanie czy jazda.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 05.01.2014 22:48

rodaivuk napisał(a):Ewa, całą drogę można prześledzić na street view. Są odcinki proste ale głównie to zakręty mniejsze i większe. Z Ploce można popłynąć do Trpanj, urywasz 100km. Nie wiem tylko co gorsze dla córki, pływanie czy jazda.

Sławek, ale z Trpanj też jest sporo agrafek do Orebica. Wg. mnie więcej, bo góry, niż ze Stonu.
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 05.01.2014 22:50

jara napisał(a):
rodaivuk napisał(a):Ewa, całą drogę można prześledzić na street view. Są odcinki proste ale głównie to zakręty mniejsze i większe. Z Ploce można popłynąć do Trpanj, urywasz 100km. Nie wiem tylko co gorsze dla córki, pływanie czy jazda.

Sławek, ale z Trpanj też jest sporo agrafek do Orebica. Wg. mnie więcej, bo góry, niż ze Stonu.

Najgorszy odcinek to masz zawijasy jakis kilometr czy dwa przed punktem widokowym. Tam rzeczywiście jest kręto. I jak piszesz, w dół.
Tu sie to zaczyna, no może trochę wcześniej...
http://goo.gl/maps/p66Cm
Później juz raczej spoko. Ale podobnie kręto jest w okolicach Janjina, prom pozwoli tego kawałka uniknąć...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 05.01.2014 22:55

rodaivuk napisał(a):Najgorszy odcinek to masz zawijasy jakis kilometr czy dwa przed punktem widokowym.

O tym punkcie myślałeś?

DSC01136 [1600x1200].JPG
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 05.01.2014 22:55

jara napisał(a):O tym punkcie myślałeś?

Tak.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 05.01.2014 23:00

Jak się jedzie normalnie, bez szaleństw, to te zakręty nie są aż tak dokuczliwe.
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 05.01.2014 23:07

Widziałam te zakręty na drodze z Trpanj, nie zauważyłam że przecież na tę samą drogę wjeżdża się, jadąc ze Stonu ;).

Biedna będzie moja córka.

Gdy zaczynałam przygodę z Chorwacją nie było autostrad ale...nie było jeszcze Zuzi.
ewa.krakuska
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.krakuska » 05.01.2014 23:13

Ja zawsze jeżdżę "bez szaleństw" :).

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pociesza mnie jedynie fakt, że moja córka także uwielbia Chorwację i mimo że cierpi to spokojnie znosi trudy podróży.
Kiedyś zapytałam ją dlaczego w Polsce czasem wpada w histerię gdy jest jej niedobrze w samochodzie a w Chorwacji siedzi spokojnie?
Odpowiedziała... bo to jest "inny" kraj :)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 05.01.2014 23:50

jara napisał(a):Jak się jedzie normalnie, bez szaleństw, to te zakręty nie są aż tak dokuczliwe.

jak tak sobie śledzę wszystko co o Pejlesacu tu ludziska piszą bo akurat tam się wybieramy w 2014 to drogi Pejlesaca nie są takie złe, może dlatego że Hvar zaliczyliśmy choć tam też, aż takiego hardcoru nie było jak co to niektórzy z forum straszyli :mrgreen:
Ewa jeżeli dziecko źle Ci znosi jazdę po krętych drogach to podejrzewam że już na Jadrance trzeba będzie zapodać dziecku jakiś aviomarin lub locomotiv, bo tam zakrętów nie brakuje, może warto przed wjazdem na półwysep przesadzić dziecko na przedni fotel jak to Marek 358 zauważył, podobno ale to tylko podobno teoria im bliżej przedniej szyby podczas jazdy tym mniejsza tendencja do choroby lokomocyjnej, najgorzej jak podczas jazdy patrzy się w boczne szyby czy to auta czy autokaru wtedy choroba nabiera na sile.
Jako że trochę obyty jestem z tą "chorobą" i nie raz ryby nęciłem na łajbie :mrgreen: TU znajdziesz kilka praktycznych rad, z doświadczenia powiem że my u dzieci używaliśmy tylko aviomarinu :mrgreen: jeśli idzie o jazdę autem :D bo na łódce to prędzej czy później dopada każdego :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 14.01.2014 14:53

Moje dzieci nie mają tego problemu, ale wiem, że niektórym pomaga naklejenie plastra na pępek i nadgarstki...nie wiem o co chodzi, ale działa :lol:
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 14.01.2014 14:57

viltob08 napisał(a):Moje dzieci nie mają tego problemu, ale wiem, że niektórym pomaga naklejenie plastra na pępek i nadgarstki...nie wiem o co chodzi, ale działa :lol:

Tylko pamiętaj, ze to rodzice sobie mają nalepić :mrgreen:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 14.01.2014 15:44

rodaivuk napisał(a):
viltob08 napisał(a):Moje dzieci nie mają tego problemu, ale wiem, że niektórym pomaga naklejenie plastra na pępek i nadgarstki...nie wiem o co chodzi, ale działa :lol:

Tylko pamiętaj, ze to rodzice sobie mają nalepić :mrgreen:

Tak, na czoło :mrgreen:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 14.01.2014 19:12

ewa.krakuska napisał(a):Interesuje mnie także "krętość" drogi z Ploće do Orebića.

Jeżeli jesteś w stanie przejechać z córką górskie odcinki zakopianki (Od Lubnia do Nowego Targu) to do Orebica nie będzie problemu. Ta droga nie jest bardziej kręta niż Zakopianka. Powiedziałbym nawet, że mniej.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone