Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie historyczne o drogę przez Słowenię w 2006 ;)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 06.05.2019 09:57

Mam nietypowe, bo trochę historyczne pytanie do weteranów :mrgreen:

Czy pamiętacie, jaką standardowo drogą jechało się na trasie Graz-Maribor-Zagrzeb w roku 2006 ? Chodzi mi konkretnie, gdzie przekraczało się wtedy granicę austriacko-słoweńską :oczko_usmiech:
Z tego, co moja słaba pamięć zakodowała, autostrada w Słowenii już była, ale krótka raczej i moim zdaniem nie była od granicy tylko bliżej Mariboru. Na pewno wtedy nią jechałam i był to naprawdę krótki odcinek, więc go z pewnością nie omijałam ze względu na oszczędność kosztów. Nie jestem pewna, czy ten odcinek nawet wtedy nie był darmowy.
Ale mniejsza o autostradę, próbuję sobie przypomnieć, gdzie przekraczało się granicę austriacko-słoweńską. :?: Jak przez mgłę pamiętam, że były to raczej góry (w sensie wyższe niż niższe :smo: ) Sama granica była moim zdaniem malutka, droga wąziutka, górska a po bokach na samej granicy były strome skały, jakby takie półki skalne. A potem za jakiś czas wjeżdżało się w bardzo wiejskie klimaty między pola i łąki, gdzie konkretnie zewsząd czuć było obornikiem :mrgreen:
Wtedy miałam już cyfrówkę ale to nie były czasy, kiedy człowiek nawalał zdjęcia co minutę, a zdjęcia pokazywały lokalizację itp. ;) Z trasy przez Słowenię mam tylko jakąś jedną fotkę z tych wiejskich okolic i to wszystko...
Chciałam to jakoś rozkminić, bo ta trasa była bardzo ładna, ale ni huhu nie pamiętam, którędy jechaliśmy 13 lat temu... :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.05.2019 11:08

Na trasie Graz - Maribor na granicy Austrii i Słowenii nie ma wysokich gór.

https://www.google.com/maps/@46.6917,15 ... 584!8i1792

Może to była inna granica :wink: np Ljubelj :?:

https://www.google.com/maps/place/Ljube ... 14.2666667

https://www.hribi.net/spletna_kamera/ljubelj/10
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 06.05.2019 11:30

Janusz Bajcer napisał(a):Na trasie Graz - Maribor na granicy Austrii i Słowenii nie ma wysokich gór.

https://www.google.com/maps/@46.6917,15 ... 584!8i1792

No właśnie wiem... :|
Może moja pamięć jest zawodna, ale te skały przy samej drodze dookoła na bank jakieś były :roll: Uczucie było takie jakby się zaraz do jakiejś jaskini miało wjechać :smo:
Wtedy jechaliśmy 1 raz do Cro i choć posiłkowałam się jakąś niewielką wiedzą z forum, to na pewno nie kombinowałam z drogą poza autostradą, żeby było taniej itp.. Jechaliśmy wariantem jak najprostszym i najszybszym, co, jak wspominałam wcześniej, wiązało się również być może (niewielką wtedy, o ile w ogóle) opłatą za autostradę.
Ale wydaje mi się, że wtedy autostrada na pewno nie leciała jeszcze ciągiem od Austrii przez Słowenię i przejście było jakieś malutkie. Więc gdzie by było to przejście jeśli nie w tym samym miejscu, gdzie jest dziś ?
Na bank nie było to przejście z mostem w Trate, to na 100% bo tym jechaliśmy rok temu.

Tu raczej na pewno nie, nie odbijalibyśmy aż tak daleko.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 06.05.2019 11:47

Znalazłam właśnie swoją niedokończoną relację, która nigdy nie ujrzała światła dziennego, z nadzieją, że może tam jednak coś zapisałam... Ale niestety żadnej info o granicy, jedynie o godzinie przekraczania...

Natomiast niezłą ciekawostkę tam trafiłam w związku z opłatą za 10 km wtedy odcinek autostrady - w 2006 roku zapłaciliśmy za niego... 0,8 EUR :oczko_usmiech:

Również, jako ciekawostkę dodam, że benzyna w tamtych czasach, wg tego, co sobie w relacji zanotowałam, na większości stacji była po 8 kun.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.05.2019 17:21

ACandrzej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ACandrzej » 06.05.2019 18:17

W 1997r jak pierwszy raz wjeżdżałem do SLO, to na trasie Graz - Maribor było już przejście autostradowe.
Opis, który podajesz wypisz -wymaluj pasuje właśnie do wspomnianego przez Janusza Ljubelj.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.05.2019 18:31

Też pierwszy raz jechałem do Chorwacji w 1997 roku.
Przez Klagenfurt i Ljubelj.
Mam papierowe zdjęcia z tego przejścia.
Muszę poszukać i jakiś skan wrzucić.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 06.05.2019 21:13

Słuchaj, a jesteś pewna że to było przejście Austria/Słowenia, a nie np. Słowenia / Chorwacja??

Może to był Cvetlin?
Obejrzyj czy to nie będzie to:
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... Krt64cnDoP
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.05.2019 22:00

corrina napisał(a):Znalazłam właśnie swoją niedokończoną relację, która nigdy nie ujrzała światła dziennego, z nadzieją, że może tam jednak coś zapisałam... Ale niestety żadnej info o granicy, jedynie o godzinie przekraczania...

Natomiast niezłą ciekawostkę tam trafiłam w związku z opłatą za 10 km wtedy odcinek autostrady - w 2006 roku zapłaciliśmy za niego... 0,8 EUR :oczko_usmiech:

https://kraji.eu/slovenija/mejni_prehod ... photos/slo

https://kraji.eu/slovenija/mejni_prehod ... photos/slo

Pamiętasz gdzie konkretnie był Twój/Wasz pobyt w Chorwacji w 2006 roku.
JanuszB
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JanuszB » 09.06.2019 05:59

Przejście autostradowe Austria-Słowenia już istniało. Autostrada w Słowenii kończyła się na wysokości Mariboru.Płaciło się chyba na jednej bramce. Od Mariboru do Chorwacji jechało się starą drogą. W Chorwacji autostrada zaczynała się za Krapiną i kończyła na wysokości Splitu.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 10.06.2019 15:08

tranquilo napisał(a):Słuchaj, a jesteś pewna że to było przejście Austria/Słowenia, a nie np. Słowenia / Chorwacja??
Może to był Cvetlin?

Cvetlin raczej nie, chociaż wygląda podobnie do tego, co siedzi gdzieś w tylnej szufladce mojej pamięci. Przez Cvetlin jechaliśmy w zeszłym roku. Ale wtedy, w 2006 raczej na pewno nie kombinowaliśmy z objeżdżaniem autostrady, na 100% nią jechaliśmy. Tyle pamiętam.

JanuszB napisał(a):Przejście autostradowe Austria-Słowenia już istniało. Autostrada w Słowenii kończyła się na wysokości Mariboru.Płaciło się chyba na jednej bramce. Od Mariboru do Chorwacji jechało się starą drogą. W Chorwacji autostrada zaczynała się za Krapiną i kończyła na wysokości Splitu.

Pamięć jednak zawodna jest i prawdę mówiąc, po przeczytaniu wszystkich podpowiedzi, obejrzeniu zdjęć itp. już wcale nie jestem taka pewna, czy to było w ogóle przejście AT/SLO, czy jednak może nie SLO/CRO ? :roll: :roll: :roll:

JanuszB napisał(a): Od Mariboru do Chorwacji jechało się starą drogą.

A gdzie w takim razie wypadało przejście ?

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies