Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pyt. do ludzi ze Świętokrzyskiego - zamienione w fotorelację

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 05.07.2012 20:27

MRK napisał(a):Sylwetka, strasznie Ci dziękuję. Szkoda, ze tak późno założyłem temat. Wybraliśmy na nocleg Hutę Szklaną. Moje klimaty:). Osada itp... Plan był taki, że zahaczymy też o Szydłów wracając, ale widzę, że możliwe iż Wilków pojawi się na naszej drodze. Szkoda, że dzisiaj rano klepnąłem nocleg, bo może jeszcze inaczej jakoś bym to rozwiązał. No nic...zobaczymy. Napiszę w poniedziałek/wtorek gdzie byłem i co udało mi się zobaczyć. Następną razą kolejne miejsca:).

Nie ma za co :D Mam nadzieję, że planujecie wejście na Św Krzyż, w niedziele można tam wjechać autem w godzinach kiedy odbywają się msze, właśnie od strony Huty..choć ciekawsze wejście jest "Traktem Królewskim" od strony Nowej Słupi spod " Emeryka"

Pozdrawiam Sylwia
Miłego wędrowania i zwiedzania.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 05.07.2012 20:46

Zobaczymy, jaka pogoda nas obudzi rano w sobotę:). Zakładam, że się uda:). W niedzielę już będziemy albo w Wilkowie, albo Szydłowie...albo cholera wie gdzie jeszcze. Jutro w pracy będę planował wyjazd:).
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 08.07.2012 20:48

Wróciłem. Zakochałem się...:). Stworzę sobie tutaj taką małą relację za kilka dni. Fotek mnóstwo.

Niestety, w dzień naszego przyjazdu spłonęła karczma Osady Huta Szklana :cry: ...w sumie nie cała....cały dach! Ech....
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 09.07.2012 14:38

Cieszę się,że Ci się podobały nasze okolice.Będę tu zaglądać :D :D
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 09.07.2012 16:39

Szkoda, że dopiero odkryłam ten temat.
Wyżej było coś o Chańczy.
No jeździliśmy tylko tam ze znajomymi, w sumie nam odpowiadało.
Byliśmy tak na jeden dzień, jak i pod namiotami na weekend.
Ogólnie byliśmy zadowoleni.
O Dwudniakach k/Tarnowa słyszałam,że miło i przyjemnie. Więcej nie wiem.
"Woda" też jest koło Krakowa - Przylasek Rusiecki, ale to raczej takie większe bajoro.
Chociaż w tym roku już 2 osoby się tam utopiły.... :?
Znajomi byli w ten weekend nad zalewem w Poraju, pod namiot (gdzieś koło Częstochowy podobno?), nic jeszcze nie wiem, jak tam i co tam, ale ogólnie zadowoleni i może się tam wybierzemy kiedyś
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 09.07.2012 19:12

Poraj znam. Byłem kilka razy. Jak pisałem, szukam w województwach ościennych, bo swoje już poniekąd zjeździłem. W ten weekend byłem w Wilkowie, Cedzynii i Bogorii, jeśli chodzi o "wodę". Wilków jakoś mi nie przypasował, Cedzynia bardziej i tutaj się zanurzyłem, a w Bogorii nikt się nie kąpał, więc odpuściliśmy po podjechaniu nad zalew:). koło Chańczy przejeżdżaliśmy, ale jakoś nie było nam po drodze.

Te Dwudniaki kuszą. Muszę się przyjrzeć temu bliżej.
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 10.07.2012 06:12

Kolego tylko Jezioro Białe w Okunince...własnie wróciłem. :wink:
Byłem tam kilka razy,czysta woda i raj dla dzieci...jak potrzebna inf to pisz...
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 10.07.2012 08:17

O proszę. Okuninkę znam baaardzo dobrze. Połowa mojej rodziny jest na wschodzie, a część nawet we Włodawie:). Od dziecka ślęczałem nad tym jeziorem, jednak weekendowy wypad jest dla mnie średnio opłacalny. Mam w jedną stronę 420 km, czyli dwa razy tyle, co Ty :lol:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 10.07.2012 09:02

kamil1929 napisał(a):(...).jak potrzebna inf to pisz...

Pisz co i jak, chętnie poczytamy :)
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 10.07.2012 15:37

MRK napisał(a):O proszę. Okuninkę znam baaardzo dobrze. Połowa mojej rodziny jest na wschodzie, a część nawet we Włodawie:). Od dziecka ślęczałem nad tym jeziorem, jednak weekendowy wypad jest dla mnie średnio opłacalny. Mam w jedną stronę 420 km, czyli dwa razy tyle, co Ty :lol:

No tak ,ja mam 205 km... :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.07.2012 20:56

MRK napisał(a):Sylwetka, strasznie Ci dziękuję. Szkoda, ze tak późno założyłem temat. Wybraliśmy na nocleg Hutę Szklaną. Moje klimaty:). Osada itp... Plan był taki, że zahaczymy też o Szydłów wracając, ale widzę, że możliwe iż Wilków pojawi się na naszej drodze. Szkoda, że dzisiaj rano klepnąłem nocleg, bo może jeszcze inaczej jakoś bym to rozwiązał. No nic...zobaczymy. Napiszę w poniedziałek/wtorek gdzie byłem i co udało mi się zobaczyć. Następną razą kolejne miejsca:).

Bardzo fajny plan, a nad wodę możesz zajrzeć do Borkowa. Jest się gdzie napić piwa, możesz popływać na rowerach wodnych a i ją mieszkam 300 m od zalewu.

Pozdrowienia
Leszek.
MRK
Cromaniak
Re: Pytanie do ludzi z Małopolskiego i Świętokrzyskiego

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 13.08.2012 08:28

No to może mała fotorelacja... Mała zajawka na "dzień dobry" :)

Na nocleg wybraliśmy hotel Jodłowy Dwór w Hucie Szklanej ( http://www.jodlowydwor.com.pl/ ). Warunki średnie....

Obrazek

Obrazek

Na początek zwiedzanie Osady Średniowiecznej... Ruszamy...

Obrazek

Kierując się w jej stronę widzimy coś takiego...

Obrazek

Restauracja Osady spłonęła... Najbardziej ucierpiał dach...

Obrazek

cdn...
MRK
Cromaniak
Re: Pyt. do ludzi ze Świętokrzyskiego - zamienione w fotorel

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 13.08.2012 19:55

Nie wiedzieliśmy, czy wejdziemy. Rozumieliśmy, jeśli się nie uda, ale się udało. Cała osadowa ekipa jednak była zdruzgotana. Rok temu restauracja została otwarta, a teraz taki pech.

Byliśmy pierwszymi gośćmi po feralnej nocy. Młodzi ludzie, którzy stworzyli całą osadę jednak z chęcią opowiadali o starych czasach... i o tym, co się stało. Rozmowa z szewcem, kowalem, zielarką, "krawcową", bartnikiem... czyli wszystko jakby było w porządku.

To pasja... nie biznes... Byłem pod wrażeniem!

Zdjęcia z osady

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 13.08.2012 19:59 przez MRK, łącznie edytowano 1 raz
MRK
Cromaniak
Re: Pyt. do ludzi ze Świętokrzyskiego - zamienione w fotorel