Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie do Chorwatów

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek77
Croentuzjasta
Pytanie do Chorwatów

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek77 » 30.06.2009 21:16

Tegorocznego wyjazdu do Cro niestety nie będe mile wspominał. Zdarzyla mi sie nieprzyjemna sytuacja, może od początku.
Pod koniec lutego tego roku zarezerwowałm apart. na Korculi, wpłaciłem 120 euro zaliczki za dwa tygodnie wszystko pięknie świetny kontakt itd. 14 czerwca zjawiłem sie na miejcu, wszystko sie zgadzało z opisem. Rozpakowalismy sie oddałem paszporty do meldunku i gospodyni pojechala do domu. Wieczorem ok 11 telefon z Polski, stało się nieszczęście zmarła bardzo bliska nam osoba. Krótka narada z żoną i postanawiamy następnego dnia wracac do kraju. Rano przyjechała gospodyni wytlumaczyłem jej co się stało na pewno mnie zrozumiała bo ciągle powtarzała że jej przykro(ako mi je żao) złożyła kondolencje ale zażądała zapłaty reszty należności za cały pobyt (270 euro)Wydawało mi się że to zdecydowanie za dużo za jedną noc przecież miała zaliczke jako zabezpieczenie gdybyśmy nie przyjechali wcale. Po dluższym targowaniu i grożbach że nam nie wyda paszportów dopłaciłem 150 euro i mogliśmy ruszyć do domu.
Tutaj mam pytanie czy w Chorwacji są jakieś przepisy dotyczące takich sytuacji, czy ta Pani postąpiła uczciwie(oczywiście nie było żadnej pisemnej umowy) Nie mam zamiaru dochodzić jakiś zwrotow (przeboleje to), ale chciałbym tej Pani napisać coś niecoś od siebie
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 30.06.2009 21:34

sk.....wo pierwszej wody
nie wiem czy warto cokolwoiek do niej pisac, ja bym olal
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 30.06.2009 21:46

Za śmierc bliskich i zmianę planów płacimy my.Nie Oni.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 30.06.2009 23:00

W ubiegłym roku mieliśmy podobną sytuację . W Primosten wynajęty apartman przez biuro na 2 tygodnie. Po 4 dniach telefon - musimy wracać.
Gospodarze bardzo nam współczuli, a biuro zwróciło kasę za niewykorzystane dni.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 01.07.2009 05:49

Jeśli właściciel mieszkania, wynajmuje nielegalnie (bez podatku) i masz potwierdzenie, że wypłacone 270 euro, właściciel może mieć problem.

:?
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 01.07.2009 06:48

Przestroga na przyszłość... paszporty oddajemy tylko do spisania danych... przy nas.
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 01.07.2009 09:23

myślę, że tytuł tematu troszeczkę niepotrzebnie tendencyjny. tzn nie można w bezpośredni sposób się przyczepić ale uważam że sytuacja jest na tyle życiowa iż zabarwianie jej w sposób narodowościowy jest pozbawione sensu. nagminnie spotyka się właśnie takie nadużycia we współczesnych mediach gdzie nagłówek krzyczy "Polak to..", "Polski nauczyciel tamto..". myślę, że choć w gruncie rzeczy jest to zgodne z prawdą to budzi jakiś niesmak i trąci uprzedzeniem.

natomiast ciekawi mnie inne zagadnienie - z tego co wiem zatrzymywanie paszportów to bardzo częsta praktyka w tamtych rejonach. mniemam, że nie jest to legalne lecz zwykle właściciel stawia to jako warunek zakwaterowania. jakie są wasze doświadczenia w tej mierze? jak sobie z tym radzicie?
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 01.07.2009 10:31

zlybanan napisał(a):myślę, że tytuł tematu troszeczkę niepotrzebnie tendencyjny. tzn nie można w bezpośredni sposób się przyczepić ale uważam że sytuacja jest na tyle życiowa iż zabarwianie jej w sposób narodowościowy jest pozbawione sensu. nagminnie spotyka się właśnie takie nadużycia we współczesnych mediach gdzie nagłówek krzyczy "Polak to..", "Polski nauczyciel tamto..". myślę, że choć w gruncie rzeczy jest to zgodne z prawdą to budzi jakiś niesmak i trąci uprzedzeniem.

natomiast ciekawi mnie inne zagadnienie - z tego co wiem zatrzymywanie paszportów to bardzo częsta praktyka w tamtych rejonach. mniemam, że nie jest to legalne lecz zwykle właściciel stawia to jako warunek zakwaterowania. jakie są wasze doświadczenia w tej mierze? jak sobie z tym radzicie?

Mnie spotkało coś takiego tylko raz, tzn. tylko raz zostałem poproszony o paszporty. Pani na początku powiedziała że odda później, bo teraz nie ma czasu na to żeby nas zameldować, odpowiedziałem grzecznie, że jak będzie już miała "ten czas", to przyjdę i dam do spisania. Wieczorem pani pani poprosiła o dokumenty, spisała przy mnie to co chciała i tyle :)
Tak na poważnie, to myślę, że trzeba być grzecznym, ale stanowczym. To jest mój dokument i tyle.
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 05.07.2009 18:30

Ktoś na tym forum doradzał i słusznie, żeby robić ksero paszportów w Polsce. Dajemy ksero i luz. Sprawdzałem i Chorwaci nie robią żadnych problemów przy meldunku.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone