Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie dla bywalców Korculi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 11.02.2009 11:29

aga2 napisał(a):Na Korculi byliśmy osiem lat temu...w tym roku wracamy tam ponownie :) mam zatem pytanie, czy ktoś był w prigradicy i może skrobnąć o tym miejscu kilka słów (knajpki, sklepy, plaże)...

Korcula/Prigradica
Mała, spokojna osada, wioska rybacka i miejscowość wakacyjna, na pólnocy wyspy bezposrednio nad morzem, ciche położenie, Blato - 4 km (na poludnie, Korcula - 40 km (na wschód, Vela Luka - 10 km (na zachód. Sklepy, restauracje - Blato 4 km. Na miejscu: sklep spożywczy, restauracja. Usługi medyczne: apteka 4 km, lekarz 4 km. Inne możliwości zakupów i rozrywek 4 - 10 km. Dojazd: autostrada A1 Zagreb - Split, zjazd 25 "Dugopolje". Nastepnie droga E65 Split - Ploce - Ston - Orebic - Korcula - Blato. Linia kolejowa Zagreb - Split. Stacja kolejowa "Split" 310 km. Polaczenie autobusowe. Port Vela Luka 10 km. Prom samochodowy Split - Vela Luka / - Orebic - Korcula. Najblizsze lotnisko: Split (SPU) 310 km, Dubrovnik (DBV) 200 km.
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 11.02.2009 11:38

dzieki :)
to informacje przewodnikowe, które można znaleść na stronach interntowych wyspy...., bardziej chodziło mi o opinie i sugestie osób, które tam były :) ale dzięki za chęci...
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 11.02.2009 20:10

Jako, że nikt się nie kwapi ja coś napiszę.
Niestety dużo się ode mnie się nie dowiesz, ponieważ byłem w Prigradicy coś ok. godziny. Ale com widział to opowiem.
Centralnym puktem Prigradicy jest mały port z falochronem ( można poskakać do wody). W porcie wytyczone było boisko do piłki wodnej z bramkami, a obok portu boisko do gry ogrodzone siatkami. Tuż obok konoba z paroma stolikami na zewnątrz (zakaz wchodzenia w strojach kąpielowych). Skepu nie widziałem, ale widziałem pusty stragan, pewnie do sprzedaży rybek. Co do plaży to widziałem tylko przy porcie. Kamienista i wąska z łagonym opadaniem dna morza.
Zamieszczam zdjęcie z małym wycinkiem tej plaży. Widok w kierunku na Peljesac.
Obrazek
Obrazek
Zdjęcie z idiot kamery, więc nie oddaje przepięknego lazuru morza.
Niestety tylko jedno zdjęcie, poniważ reszta jest zakazana przez moją ładniejszą połowę.
O ile mnie pamięć nie myli do Prigradicy musisz przejechać przez Blato. Krzyżówka drogi Vela Luka-Korcula z drogą Blato-Prigradica to tylko wiadukt.
Wszystkie większe sprawunki możesz załatwić w Blacie (targ, Konzum, bank, poczta, lekarz).
Mnie się w Prigradicy bardzo podobało. :lol: :lol: Cicho i spokojnie.
Miłego pobytu
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.02.2009 20:38

A ja spędziłem w Prigradicy z miesiąc swojego życia i na pewno cd. nastąpi :D Totalny spokój i cisza . Miejsce niewątpliwie klimatyczne i urokliwe . Kawiarnia i restauracja , sklep ( bardzo słabo zaopatrzony ) tylko w sezonie ( lipiec - sierpień ) . Dominują Słoweńcy , zresztą Korcula to '' słoweńska wyspa'' :wink: Miejsce dla milośników piękna Dalmacji , w sam raz :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.02.2009 20:45

Adam66 napisał(a):A czy ktoś tam mieszkał?
Mnie przy próbie rezerwacji na początku stycznia zeszłego roku powiedziano nie ma miejsc. Apartament wynajmowany jest z roku na rok przez tych samych ludzi.
Plaża jest przepiękna, ale pamiętajcie, że na nią przychodzi 75% ludzi z Zavalaticy i mieszkanie na samej plaży jest raczej męczące.
Już chyba lepiej mieszkać w samej Zavalaticy i na plażę na piechotkę.
Pozdrawiam

Majeczka przeniosła się już na przeciwległy brzeg Korculi :D
Tam znalazła prywatną plażę :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.02.2009 20:49

Ewa Zuber napisał(a):mkm ma naprawdę świetny gust. Muszę przyznać, że też skorzystałam z jego propozycji. Pozdrawiam :D

... I dopiero teraz się chwalisz :? :wink: :D A gdzie to koleżanka była skierowana przeze mnie :?: Bo jakoś nie mogę sobie przypomnieć .
Pozdrav :D
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 11.02.2009 21:11

Adam66 napisał(a):
A czy ktoś tam mieszkał?
Mnie przy próbie rezerwacji na początku stycznia zeszłego roku powiedziano nie ma miejsc. Apartament wynajmowany jest z roku na rok przez tych samych ludzi.
Plaża jest przepiękna, ale pamiętajcie, że na nią przychodzi 75% ludzi z Zavalaticy i mieszkanie na samej plaży jest raczej męczące.
Pozdrawiam

Majeczka przeniosła się już na przeciwległy brzeg Korculi
Tam znalazła prywatną plażę

Po tej stronie wyspy też są prywatne plaże i wiaterek większy :D . Niestety trudniej o cień podczas dnia na tarasie. :(
Pozdrawiam
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 11.02.2009 21:14

Adam66 napisał(a):
Adam66 napisał(a):
A czy ktoś tam mieszkał?
Pozdrawiam

Majeczka przeniosła się już na przeciwległy brzeg Korculi
Tam znalazła prywatną plażę

Po tej stronie wyspy też są prywatne plaże i wiaterek większy :D . Niestety trudniej o cień podczas dnia na tarasie. :(
Pozdrawiam

Gdy w Prigradicy bura , to w Zavalaticy ledwo bonaca :wink: :D
aga2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga2 » 12.02.2009 09:08

mkm napisał(a):A ja spędziłem w Prigradicy z miesiąc swojego życia i na pewno cd. nastąpi :D Totalny spokój i cisza . Miejsce niewątpliwie klimatyczne i urokliwe . Kawiarnia i restauracja , sklep ( bardzo słabo zaopatrzony ) tylko w sezonie ( lipiec - sierpień ) . Dominują Słoweńcy , zresztą Korcula to '' słoweńska wyspa'' :wink: Miejsce dla milośników piękna Dalmacji , w sam raz :D

wielkie dzięki wszystkim za info :)
mkm, ja tez mam nadzieje, że w zatoce Kurija spędze wspaniałe trzy tygodnie :lol: bo właśnie takiego miejsca szukaliśmy....spokój, cisza, szum jadranu.... i sympatyczni gospodarze :)
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 12.02.2009 10:01

mkm napisał(a):
Ewa Zuber napisał(a):mkm ma naprawdę świetny gust. Muszę przyznać, że też skorzystałam z jego propozycji. Pozdrawiam :D

... I dopiero teraz się chwalisz :? :wink: :D A gdzie to koleżanka była skierowana przeze mnie :?: Bo jakoś nie mogę sobie przypomnieć .

Po Twoich sugestiach skierowałam się w stronę czeskiej agencji, gdzie za jej pośrednictwem będę wypoczywać w Borku na Peljesacu. Dzięki za cenne forumowe wskazówki :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.02.2009 10:12

mkm napisał(a):Gdy w Prigradicy bura , to w Zavalaticy ledwo bonaca :wink: :D

Bonaca znaczy zupłenie bezwietrznie...Zatem określenie "ledwo" to tu nie bardzo... :?
Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio edytowano 12.02.2009 19:09 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.02.2009 18:10

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
mkm napisał(a):Gdy w Prigradicy bura , to w Zavalaticy ledwo bonaca :wink: :D

Bonaca znaczy zupłenie bezwietrznie...Zatem określenie "ledwno" to tu nie bardzo... :?
Pozdrawiam serdecznie

No to się przejęzyczyłem , a to każdemu może się zdarzyć :wink: :D
Srdacan pozdrav :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.02.2009 18:13

Ewa Zuber napisał(a):
mkm napisał(a):

Po Twoich sugestiach skierowałam się w stronę czeskiej agencji, gdzie za jej pośrednictwem będę wypoczywać w Borku na Peljesacu. Dzięki za cenne forumowe wskazówki :D

Agencja Sarka Koucka , to już sprawdzona i pewna instytucja 8)
Gratuluję dobrego wyboru :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 12.02.2009 18:13

mkm napisał(a):Majeczka przeniosła się już na przeciwległy brzeg Korculi :D Tam znalazła prywatną plażę :wink:

mkm, przekazuję pozdrowienia od Ivo... :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 12.02.2009 18:21

aga2 napisał(a):
mkm napisał(a):A ja spędziłem w Prigradicy z miesiąc swojego życia i na pewno cd. nastąpi :D Totalny spokój i cisza . Miejsce niewątpliwie klimatyczne i urokliwe . Kawiarnia i restauracja , sklep ( bardzo słabo zaopatrzony ) tylko w sezonie ( lipiec - sierpień ) . Dominują Słoweńcy , zresztą Korcula to '' słoweńska wyspa'' :wink: Miejsce dla milośników piękna Dalmacji , w sam raz :D

wielkie dzięki wszystkim za info :)
mkm, ja tez mam nadzieje, że w zatoce Kurija spędze wspaniałe trzy tygodnie :lol: bo właśnie takiego miejsca szukaliśmy....spokój, cisza, szum jadranu.... i sympatyczni gospodarze :)

Znajoma majeczki :!: Wszystko się wydało :wink: :D
To naprawdę dobrze zarzucone sieci :D

Pozdrav :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Pytanie dla bywalców Korculi - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone