Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytanie dla bywalców Korculi

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 21.12.2009 19:50

hepik napisał(a):
mkm napisał(a):... Ale po polsku trocha poradza godać :wink:

Gorol,hanys dwa bratanki

... i jeszcze gorol z wielkiej litery napisali ...
To je zgroza :wink:
No to jadymy dalej :wink: ...
poljako_poljako
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) poljako_poljako » 25.12.2009 10:38

Ależ ta piosenka o Andzi jest w wersji "okrojonej". Tam powinno być jeszcze "w koszuli, bez majtek" :D
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 26.05.2010 13:12

Majeczko, mkm
Czy kojarzycie może ten apartmani w Prigradicy
http://www.korcula-apartments.biz/smjestaj.asp
Pozdrawiam
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 26.05.2010 20:19

Południowiec napisał(a):Majeczko, mkm
Pozdrawiam

Wg mnie to co nieco w stronę zatoki Kuriji, a więc nieco za plażą główną w Prigradicy. Niestety, my głównie pokonywaliśmy tę drogę wzdłuż wybrzeża raczej szlakiem morskim. :lol:
Pomimo jednak wszelkich za i przeciw, samą Prgradicę bardzo Ci polecam... :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.05.2010 20:56

Wprost przeciwnie , villa ta położona jest w kierunku zachodnim od ''centrum'' Prigradicy, w stronę Czarnej Zatoki :)
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 27.05.2010 07:54

majeczka napisał(a):
Południowiec napisał(a):Majeczko, mkm
Pozdrawiam

Wg mnie to co nieco w stronę zatoki Kuriji, a więc nieco za plażą główną w Prigradicy. Niestety, my głównie pokonywaliśmy tę drogę wzdłuż wybrzeża raczej szlakiem morskim. :lol:
Pomimo jednak wszelkich za i przeciw, samą Prgradicę bardzo Ci polecam... :papa:

Tak naprawdę to decyzja zapadła w lutym kiedy zaliczkowałem tak więc nie ma odwrotu. Czytając jakie wrażenia Prigradica zrobiła na Was to jestem spokojny o wyjazd.
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 27.05.2010 07:58

mkm napisał(a):Wprost przeciwnie , villa ta położona jest w kierunku zachodnim od ''centrum'' Prigradicy, w stronę Czarnej Zatoki :)

Najważniejsze to jet to że na plażę mamy 30m.
Zamierzamy pozwiedzać okoliczne plażę min. Zytna, Proizd - wydaje mi się, że wszędzie blisko.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 27.05.2010 17:57

Południowiec napisał(a):
mkm napisał(a):Wprost przeciwnie , villa ta położona jest w kierunku zachodnim od ''centrum'' Prigradicy, w stronę Czarnej Zatoki :)

Najważniejsze to jet to że na plażę mamy 30m.
Zamierzamy pozwiedzać okoliczne plażę min. Zytna, Proizd - wydaje mi się, że wszędzie blisko.

Najpierw jednak, proponuję zwiedzić zatoczki w rejonie Prigradicy ... Od Czarnej Luki do Babiny :)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 27.05.2010 19:52

Południowiec napisał(a):Najważniejsze to jet to że na plażę mamy 30m.

Hm, nie za bardzo wiem którą plażę masz na myśli? Albowiem na główną znajdującą się tuż przy porcie, na której mogą kąpać się małe dzieci będziesz miał najprawdopodobniej ok. 500 - 600 metrów. Chyba, że masz na myśli plażę jako dostęp do morza. Jeżeli to jest Czarna Zatoka, jak twierdzi mkm /cóż ja zazwyczaj nie rejestruję villi/, to na pewno nie ma tam żadnej plaży, a jedynie drabinki z wybetonowanym zejściem do morza. Ta część wybrzeża w Prigradicy jest naprawdę dość głęboka, dla umiejących dobrze pływać. Jeżeli masz małe dzieci to najbliższą plażę masz w samym porcie; żwirkową. Nieopodal znajduje się sklep i restauracje. Woda jest nieskazitelna, pomimo codziennych rejsów Krilo Jeta /katamaran pasażerski/.
Żitna natomiast znajduje się w Zavalaticy, ok 30 km od Prigradicy.
Myślę, że na pewno jednak nie będziesz żałował. Prigradica to spokojna, mała miejscowość z bardzo ładnym portem. W ciągu dnia stoi tam statek Sardina 2, z którego dzieci skaczą do wody. W porcie znajduje się również pływające boisko do piłki wodnej, na którym odbywają się ligowe mecze drużyn chorwackich. Port stanowi jeden wielki basen kąpielowy, w którym kąpią się wszyscy; więc wyobraź sobie jego rozmiary. Sama pływałam w nim kilkakrotnie.
Jeśli będziecie w sierpniu, zapraszamy... :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 27.05.2010 20:06

Majeczko , do Czarnej Zatoki będzie z osiem kilosów , najlepiej na rowerze dojechać ... po drodze można zwiedzić stocznię '' Radez '' , tam gdzie Ivo pracuje :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 27.05.2010 20:23

mkm napisał(a):Majeczko , do Czarnej Zatoki będzie z osiem kilosów , najlepiej na rowerze dojechać ... po drodze można zwiedzić stocznię '' Radez '' , tam gdzie Ivo pracuje :wink:

Pływając w tym kierunku kilkakrotnie mijaliśmy stocznię Blato, niestety do Radez nie dotarliśmy. Być może uda nam się podczas tegorocznego sezonu... Dysponowaliśmy jedynie 4 osobowym pontonem, a wierz mi po drodze zawsze znalazły się zatoczki w których ktoś z nas miał ochotę właśnie się ochłodzić i popływać... :papa:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 27.05.2010 20:32

majeczka napisał(a):
mkm napisał(a):Majeczko , do Czarnej Zatoki będzie z osiem kilosów , najlepiej na rowerze dojechać ... po drodze można zwiedzić stocznię '' Radez '' , tam gdzie Ivo pracuje :wink:

Pływając w tym kierunku kilkakrotnie mijaliśmy stocznię Blato, niestety do Radez nie dotarliśmy. Być może uda nam się podczas tegorocznego sezonu... Dysponowaliśmy jedynie 4 osobowym pontonem, a wierz mi po drodze zawsze znalazły się zatoczki w których ktoś z nas miał ochotę właśnie się ochłodzić i popływać... :papa:

Aaaa... zapomniałem o pontoniku :D
Południowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Południowiec » 28.05.2010 11:19

Miałem na myśli zejście do wody bezpośrednio z naszej kwatery.
Jadę z 8-letnią córką, więc w grę wchodzi plaża z łagodnym zejściem do morza.
30 km do Żitnej to już kawałek drogi, Proizd trochę bliżej.
Na pewno nie będę żałował, bo Cro w każdym miejscu jest pięknie.
KOrcula była planowana kilka razy, ale w tym roku w końcu się uda.

Jeśli chodzi o Zatokę Czarną to jest ona w kierunku Vela Luki, czy Korculi??
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 28.05.2010 12:35

A czy w okolicach Prigradicy znajdę miejsce na rozbicie namiotu? ... Jakiś campik?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 28.05.2010 12:40

Południowiec napisał(a): 30 km do Żitnej to już kawałek drogi, Proizd trochę bliżej.

Może Proizd i bliżej, ale to wyspa, więc żeby się tam dostać to czasowo szybciej nie będzie.

Południowiec napisał(a):Jeśli chodzi o Zatokę Czarną to jest ona w kierunku Vela Luki, czy Korculi??

W stronę Vela Luki, za Bristvą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Pytanie dla bywalców Korculi - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone