Dojazd bezpłatnymi drogami Katowice-CRO czy ma sens?
napisał(a) wojtas_gt » 16.07.2016 22:08
Witam
Od kilku lat jeżdżę latem spod Katowic w okolice Dalmacji. Do tej pory świetnie mam przerobioną trasę płatnymi drogami przez Czechy - Austrię - Słowenię (objazdem Lenart/Ptuj bez winiety - polecam), a w samej Chorwacji zwykle płatnymi, bo szybciej. Raz zdarzyło mi się, że wiatry zepchnęły mnie jadąc do Vodic i musieliśmy jechać trochę jedynką. Wracając chcąc odwiedzić Plitwickie jechałem również tą samą drogą aż do Karlovaca. Droga ciekawa, malownicza, o dobrej nawierzchni - tak było kilka lat temu. Pozostałe kilka razy było już tylko płatnymi, dodam, że unikam weekendów i śmiało wsiadając wieczorem w domu - rano byłem na miejscu, nawet jak lało i to nie łamiąc zbytnio prędkości dopuszczalnych. Raz wracając do domu w sobotę omijałem Lucko górą przez Jastebarsko, ale mniejsza z tym. Z przygód po drodze jeszcze dodam, że raz jadąc do Chorwacji w Czeskim Shellu brakło winiet i godzinę krążyłem po Ostrawie, aż się udało, niedziela wieczór nie usprawiedliwia tych kilku stacji moim zdaniem, gdzie "zabrakło" winiet.
Wyjazd za 2 dni (sprawa pilna), poniedziałek popołudnie/wieczór, bo we wtorek do południa chcę być w Tucepi. Czytam świeże wątki, obserwuję hak.hr, pogodę i utrudnienia w Czechach i Austrii i zaczyna mi świtać nowy plan. Pomyślałem by pojechać drogą jaką wskazuje mi google mapa jako niepłatna alternatywa dróg płatnych. Różnice:
- Płatnymi 1200km; 12h
- Niepłatnymi 1100km; 16h
Po przeliczeniu kosztów opłat za winietę czeską na miesiąc, dwie austriackie po 10 dni oraz lwią część za chorwackie bramkowe opłaty oraz to, że dystans jest nawet mniejszy po 100km w każdą stronę i auto na autostradzie łyka może nawet więcej niż na krajówkach - wychodzi mi oszczędność w obie strony na poziomie 500 PLN, a więc niemało zważywszy na 4 godziny różnicy (zakładam że może być ciut więcej, taki czas pokazuje google mapa i raczej jej wierzę, w odróżnieniu od Automapy, która ma skrajnie przeszacowane czasy na drogach pojugosłowiańskich i pokazuje głupoty). Dodam, że wydaje mi się że najlepiej byłoby trochę się gdzieś po drodze przespać i uniknąć nocnej jazdy po lasach i górach. Może ktoś mi to wyperswaduje?
Przedstawiam drogę, jaką podsuwa mi google mapa. Drogę 1 w Chorwacji jak już wspomniałem trochę znam, ale interesuje mnie co macie do powiedzenia o tej trasie, jakości dróg, bezpieczeństwie jazdy itd. Zdjęcia są 4, w tym jedno ukazuje całą trasę, a 3 kolejne etapy z bliska. Proszę o sugestie.
- Cała trasa
- Etap 1 z 3
- Etap 2 z 3
- etap 3 z 3