Witajcie.
To moj pierwszy post, ale od kilku miesiecy czytam forum, wiec byloby mi bardzo glupio gdyby sie okazalo, ze gdzies w archiwum przeoczylem odpowiedzi na moje pytania. Zdecydowalem sie w koncu napisac pierwszego posta, bo nareszcie nadszedl ten upragniony czas spelnienia marzen i pierwszego wyjazdu do Chorwacji. W poniedzialek ruszamy
No ale wlasnie... Zanim wyjazd to mam do Was drodzy forumowicze pare pytan:
1) Jedziemy trasa Wroclaw -> Praga (3 dni przerwy) -> Brno -> Wieden -> Graz -> Maribor -> Zagrzeb -> Karlovac -> Knin -> Baska V. Mamy winiety na Czechy i Austrie dlatego tam chce wykorzystac autostrady jak sie da... natomiast bardzo nie chce placic za drogi w Chorwacji, bo co wydam tam na drogi to bede mial mniej na pobyt. Dlatego jestem otwarty na wszelkie sugestie co do trasy i mam pytanie, czy sa w Cro. jakies platne drogi oprocz autostrad? Glownie chodzi mi o drogi w okolicy Baski (powiedzmy od Trogiru do Dubrovnika bo te miasta chce odwiedzic).
2) Slyszalem, ze strefa wolnoclowa na granicy Cz-Aus w Znojmo jest calodobowa, a orientujecie sie moze czy podobnie jest ze strefa w Mikulovie? A juz w ogole super byloby gdyby ktos sie orientowal czy kupie w ktorejs z nich tyton fajkowy (szczegolnie Mac Baren i Samuel Gawith)... moze sa na forum jacys fajczarze ... Tylko zastanawiam sie jeszcze czy naprawde oplaca sie robic tam zakupy i czy ceny rzeczywiscie sa nizsze niz w normalnych sklepach? (czytalem sprzeczne informacje) Chodzi mi glownie o spirytus, tequile, piwo i wino... Oczywiscie nie zapominajac o tytoniu do fajki
3) Czy po drodze do Cro i z powrotem mam sie spodziewac na ktorejs z granic kontroli celnych? ... wiaze sie to oczywiscie z poprzednim pytaniem, bo nie wiem czy kupic wszystkiego tyle ile potrzebuje, czy tyle ile wolno
4) Gdzie sie kierowac (jakby mogl ktos lopatologicznie wyjasnic/pokierowac) po wjechaniu do Baski zeby spotkac ludzi oferujacych noclegi, bo jedziemy w ciemno zeby zminimalizowac koszty i zmiescic sie w maks 9-10eu za osobo-noc? Czytalem cos gdzies o jakims stadionie czy czyms takim.... ale jak tam trafic? Miejscowych raczej nie mam co pytac bo znam tylko polski i angielski.
Ale Was zasypalem pytaniami... Mam nadzieje, ze znajdzie sie choc jedna odwazna osoba, ktora pomoze "nowemu" i na nie odpowie Pozdrawiam zyczac pieknej pogody i szerokiej drogi wszystkim wyjezdzajacym.