Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PytaŃ Nie Ma KoŃca

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iiif!
Globtroter
PytaŃ Nie Ma KoŃca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iiif! » 27.07.2006 16:50

:oops: zdaję sobie sprawę z tego, że kwestia pieniędzy, walut, kart itp była poruszana już wielkokrotnie, ale ja ponawiam ten wątek w nieco innym wymierze... :oops: z racji tego, że wogóle się nie orientuję, pytam doświadczonych :lol: co do kasy... chcę do Chorwacji zabrać tylko euro, jadę do małej wioseczki :P czy w sklepach nie będzie probemu z płaceniem w euro? A jeśli tak to czy korzyste będzie już tam na miejscu wymiana euro na troche kun? Poza tym... kwestia tego ile kasy wziąść... opłacone mam zakwaterowanie i dwa posiłki dziennie, na miejscu jakieś 70 - 80 euro na wycieczki... pozostają codzienne zachcianki i troche jedzenia - optymalnie na jeden dzień około 20 euro wystarczy?
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 27.07.2006 17:28

Nie da rady płacić w małych sklepach w Euro ani kartami płatniczymi, trzeba mieć kuny. W euro można płacić chyba tylko na wiekszych stacjach benzynowych i za autostradę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.07.2006 17:31

W Chorwacji oficjalną walutą jest kuna (1 kuna =100 lipa)
W sklepach, restauracjach,kawiarniach płaci się kunami, podobnie jak na targach owocowych,rybnych.
Raczej tylko w większych sklepach można płacić kartą, euro chyba nie jest przyjmowane.(piszę nie wiem, bo zawsze płaciłem kunami)
Nie widzę problemu z wymianą euro na kuny i płacenie kunami.
Pozdrawiam
jurekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jurekg » 27.07.2006 18:01

Witaj!!!
Nawiązując do wątku płacenia EURO w Cro to spotkałem się z takimi sytuacjami, że owszem przyjmują w EURO ale przelicznik 1 EUR = 7 Kun. W kantorze lub banku 1 EUR= ok. 7,18 Kun http://www.pbz.hr/default.asp?akcija=TL&jezik=1 Sam sobie przelicz co się opłaca. Miłego wypoczynku. Pozdrawiam JurekG
Iiif!
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iiif! » 27.07.2006 19:00

samA :) reprezentuję płeć żeńską ;-) dziękuje za informacje! Pozdrawiam
fleming
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleming » 27.07.2006 19:02

Iiif! napisał(a)::oops: zdaję sobie sprawę z tego, że kwestia pieniędzy, walut, kart itp była poruszana już wielkokrotnie, ale ja ponawiam ten wątek w nieco innym wymierze... :oops: z racji tego, że wogóle się nie orientuję, pytam doświadczonych :lol: co do kasy... chcę do Chorwacji zabrać tylko euro, jadę do małej wioseczki :P czy w sklepach nie będzie probemu z płaceniem w euro? A jeśli tak to czy korzyste będzie już tam na miejscu wymiana euro na troche kun? Poza tym... kwestia tego ile kasy wziąść... opłacone mam zakwaterowanie i dwa posiłki dziennie, na miejscu jakieś 70 - 80 euro na wycieczki... pozostają codzienne zachcianki i troche jedzenia - optymalnie na jeden dzień około 20 euro wystarczy?

Na ile osób te 20 E ? Na jedną czy na cztery , dwie ? 20 E to 140 kun i na dzień to spora kasiorka jest Jak sie ma wyżywienie opłacone i te 140 kun na same frykaski to spoko Powodzenia.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 27.07.2006 19:37

Iiif-pytasz o mały sklep w małej wioseczce ,w której nie ma kantoru?
Myślę,że właściciel sklepu wiedząc,że turysta nie mając mozliwości wymiany na miejscu w trosce o zadowolonego klienta sprzeda Ci towar za euro, a nawet je wymieni na kuny.Przerabiałem ten temat w tym roku w Zavali na Hvarze (skądinąd też małej wioseczce :lol: )Euro wymieniali tam w sklepie(jedynym) po dośc dobrym kursie 7.20.
Pozdrawiam.
Iiif!
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iiif! » 27.07.2006 19:57

Fleming - ;) W poście pisałam w liczbie pojedyńczej, także chodziło mi o 20 euro na jedną osobę :)

wojan - dokładnie chodzi mi o wioseczke IGRANE, słyszałam, że jest tam kantor i poczta i że z wymianą euro na kuny nie będzie problemu - na ile są to informacje prawidziwe to się okaże ;-) ale dobrze wiedzieć, że istnieje też możliwość wymiany w małych sklepach. Dziękuje za odzew :)
Ostatnio edytowano 27.07.2006 20:56 przez Iiif!, łącznie edytowano 1 raz
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 27.07.2006 20:37

W Igrane jest spożywczak Studenac, w którym możesz płacić kartą, choć jest to mały sklep. Najbliższy bankomat to chyba Podgora. Co do euro nie wiem, nigdy nie brałem (tylko na apartament), zawsze podróżuję z kartą.
Iiif!
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iiif! » 27.07.2006 20:40

krzychu_72 a co z kantorem i pocztą?
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 27.07.2006 21:48

Poczta jest, choć w niej nie byłem (za Studenakiem w dół). Kantor _chyba_ jest przy promenadzie albo kilka kroków wyżej obok agencji podróży, nie pamiętam. Niestety nie korzystałem z tych przybytków :-) Poczta tylko elektroniczna, pieniądze z karty :-)
Iiif!
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iiif! » 27.07.2006 22:02

Dzięki! :D
Jupiter2000
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jupiter2000 » 28.07.2006 11:23

hej. wlasnie tez jade do Igrane i dobrze wiedziec ze kuny potrzebne raczej sa, bo juz nastawilem sie ze zabiore tylko euro.
Iiif!
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iiif! » 28.07.2006 12:01

Ja biorę tylko euro. Korzystniej jest wymieniać euro na kuny w razie potrzeby na miejscu niż kupować kuny u nas(zupełnie się nie opłaca) Pozdro :lol:
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 28.07.2006 15:17

Z mojego skromnego doświadczenia - w małej wiosce, gdzie jest tylko jeden mały sklepik ( PROMAJNA ) płaciłam kartą bez problemu. W czasie wyjazdu miałam tyko kartę, euro, złotówki. Nie było żadnych problemów z płatnościami. Czesi i Słowacy przyjmowali zł, pozostali gdzie można kartą, pozostali euro. Kuny wybrałam z bankomatu. Miałam do warzywniaka, restauracyjek na plażach, itp. Tylko raz Pani kręciła nosem , że chcę płacić kartą, a było to w Dubrowniku, w centrum.
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

PytaŃ Nie Ma KoŃca
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone