Cześć
W tym roku zaczynamy przygodę z Chorwacją, mam nadzieję, że będziemy tam wracać co rok.
Jedziemy rodziną 2+2 z własnym namiotem.
Po przestudiowaniu internetu, forum cro.pl, obejrzeniu zdjęć, map i planów mam jeszcze pytania, na które nie znalazłam odpowiedzi. Liczę na Was, a obiecuję odwdzięczyć się po powrocie dokładnymi i rzetelnymi opisami.
Zapoznałam się z ofertą kilkudziesięciu kempingów. Ostatecznie zostało mi wybrać miedzy Simuni, Solarisem, Zatonem, Pakostane, Park Soline i Ninem.
Każdy ma plusy i minusy. chcielibyśmy mieć baseny ze zjeżdżalniami- w Solarisie są płatne dodatkowo, w Simuni jest waterpark, ale nie znalazłam go w cenniku- czyżby był darmowy? Baseny są jeszcze z Zatonie, ale chyba tylko jedną zjeżdżalnię mają.
Moje pytania(nie odsyłajcie mnie na forum, przekopałam chyba wszystko):
-w jaki sposób zajmuje się parcele? Wyczytałam, że na Solarisie są z tym jakieś cyrki. Przyjeżdżamy i musimy sobie znaleźć wolną parcelę sami, czy wskaże nam wolne miejsca komputer w recepcji? Jak sami, to skąd mamy wiedzieć, czy parcela nie jest zarezerwowana np od jutra?
-na stronach czytam, że w recepcji trzeba zostawić paszport. Czy może to być dowód osobisty, jeśli nikt z nas nie ma paszportu? Jak wygląda sprawa wyjazdu do Bośni wtedy?
-czy płatność za pobyt jest na początku pobytu, czy na końcu?
-czy warto wybrać parcele przy samym morzu? Tak, naiwnie myślę, że może będzie wolna:) Nie ma nocnych imprez na plaży?
-czy do internetu braliście długi kabel? Czy może jednak szukać kempingu z wifi? A może lepiej odpuścić sobie neta w wakacje?
-cenowo wychodzi nam na tych kempingach 47-57 euro za dobę. To normalna cena w Cro? Liczyłam na 25 euro max...
-czy ktoś kto był na Simuni powie mi, czy Waterpark jest płatny osobno?
-jak z jeżowcami na tych kempingach? Mąż się boi
-kupować buty do wody, czy zdać się na polecane trampki? Podobno przez ich podeszwę nic się nie przebije...Tylko, jak się pływa w trampkach?
-czy jest ryzyko uszkodzenia materaca na plaży kamienistej lub żwirkowej? Materace mamy welurowe.
-co polecacie na plażę? Maty składane, koce, czy coś innego? Leżaków nie lubimy.
-o której godzinie najlepiej przyjechać na camping? Wychodzi nam, że przyjedziemy koło 14-15. Nie za późno na szukanie miejsca?
Pobyt planujemy w dniach 29.06-04.07.2015