Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pusta plama na mapie - Riwiera Makarska zaprasza

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.07.2014 18:25

JoannaMaxel napisał(a):Witajcie! My w zeszłe wakacje zrobiliśmy mega spontan, zaczęliśmy wjazd na SV JURE po całodziennym plażowaniu ok. 19 :-).

Witaj JoannaMaxel. Przed wyjazdem też czytałam i oglądałam takie wyjazdy, ale nie chciałam ryzykować, i jeszcze może byśmy tam nie byli? A jak już się wstało o świcie, to już trzeba było jechać :mrgreen:

misiabela.75 napisał(a):Witam,wiem że póżno ale nadrobiłam zaległości i czekam na ciąg dalszy. W sierpniu Drasnice jeżeli możesz i wiesz napisz jak z drogami w tej miejscowości( strome,wąskie)? :?:

Cześć misiabela. Niestety tak daleko nie dojechaliśmy. To już moje ostatnie dni w Podgorze i raczej leniwe już były.

Fowme napisał(a):Świetna relacja;)
Za półtora tygodnia jadę do Makarskiej (wiem, że będzie tłoczno ale ja nie boję się ludzi :lol: (swoją drogą ciekawe co powiem po powrocie;P)) i już mam porobione notatki z twojej relacji - czyli miejsca, które też muszę odwiedzić! Mam nadzieję, że też uda mi się zrobić tak piękne zdjęcia:)

Dziękuję Fowme za słowa pochwały, ale moje zdjęcia to zwykłe pstrykanie jak już pisałam. Staram się, ale cierpliwości to ja to zdjęć nie mam, dlatego zadowala mnie cyfrówka, a o lustrzance nie myślę.

Ewa i Piotr napisał(a):Hit lodowy ostatnich wakacji to były lody figowe

Oby były, bo jak o nich przeczytałam, to przez pół dnia w pracy ślinka mi leciała :D

Franz napisał(a):Niedawno opisałem swój wyjazd na Sveti Jure. Teraz z przyjemnością powtórzyłem go wraz z Wami. :)

Bardzo mi miło, że właśnie Ty zajrzałeś do mojej relacji. Twoje zwiedzanie jest do pozazdroszenia, Twoja kondycja też. Ja jednak zadowodę się zdobywaniem szczytu samochodem :oops: Ale szczerze mówiąc, a raczej pisząc Twoje wyjaśnienie dot. piramidek kamiennych na Sv.Jure choć dość realne (z innym się nie spotkałam), jakość mnie nie satysfakcjonuje. Wolałaby jakąś wysoką ideę lub pamięć o kimś lub czymś. Mam nadzieję, że się nie obrazisz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.07.2014 18:34

Poniedziałek 22.07.
W poniedziałek tydzień ciężką pracą pora zacząć, ale nasz poniedziałek to jak niedziela. Była mega leniwa, nawet bardziej niż wczorajsza niedziela. Tym się różniła od tej kalendarzowej, że bimbały spały….więc my też
Woda miała temp. 24,3 st., więc co robić. Trzeba plażować i się smażyć. Więc robimy dokładnie to co trzeba. Ale dziś zbieramy się ciut wcześniej z plaży, bo popołudniu planujemy jeszcze raz wyskoczyć na plażowano. Ale tym razem pada na MIEJSKĄ PLAŻĘ… dla mnie coś okropnego, ale tu jest jeden z symboli Podgory i z tą panną/panią trzeba się zapoznać.
Bierzemy tylko po ręczniku i pędzimy w dół po naszych 96 schodkach. To co widzimy nas przeraża, zwykle nawet nie poświęcamy na ten widok sekundy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak plaża wyglądała o godz. 17, więc wolę nie myśleć, jak wyglądała około południa. A my narzekaliśmy, że jakaś dodatkowa rodzinka dziś wlazła do naszej zatoczki :roll: :?

Szukamy miejsca na 3 ręczniki, udaje się gdzieś wepchać, ale przechodząc do wody trzeba na palcach między ręcznikami kręcić i manewrować. Woda ciepła, a fale jak w Bałtyku. Syrenka wydaje się być blisko, ale płynąc pod fale wcale nie jest tak prosto. A wejście na tą skałę, gdy fale się o nią rozbijają, wcale nie jest łatwe i przyjemne. Nogi można łatwo poharatać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Młody został na brzegu i jest nie zadowolony, że nie popłynie na skałkę. Są za duże fale i nie dam rady płynąc pilnować dodatkowo jego. Obiecuję, że przyjdziemy jutro rano, jak będzie spokojniejsze morze.

A wieczór leniwy, na miejscu na spacerze podgorską promenadą. Oczywiście towarzyszył nam pyszne lody. I kolejny dzień mam minął.
Ewa i Piotr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa i Piotr » 02.07.2014 18:40

Jedziesz do Orebiča -to figowe lodziki właśnie tam były , ale nie w " Oazie" tylko w takiej malej budce trochę dalej :mrgreen:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 02.07.2014 19:08

Zdjęcia z Sv.Jure zajebiaszcze , a jakiś człek niedawno na Cropli pisał , że tam nic nie ma Obrazek.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.07.2014 19:20

Ewa i Piotr napisał(a):Jedziesz do Orebiča -to figowe lodziki właśnie tam były , ale nie w " Oazie" tylko w takiej malej budce trochę dalej :mrgreen:

Lody już zapisała
maniust napisał(a):Zdjęcia z Sv.Jure zajebiaszcze , a jakiś człek niedawno na Cropli pisał , że tam nic nie ma Obrazek.

Dziękuję.
Kto taki pisał, wskazać mi palcem. Trzeba poważnie z kolesiem pozmawiać :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.07.2014 19:24

Wtorek 23.07.
Dziś jest nasz ostatni pełny dzień w Chorwacji. Decydujemy się oczywiście na plażę i nurkowanie z ABC. To nas całkowicie satysfakcjonuje i odpręża. Mimo że w naszej zatoczce robi się pełniej, ale dalej każdy ma więcej niż 0,5metra kwadratowego dla siebie :D Woda ma 23,9. Jest ciepła, ale nie jest to zupa z Mlini z 2012 roku, gdzie wchodząc do wody poznawałeś, że jesteś w wodzie tylko po tym, że mokro dookoła :mrgreen:

Jak obiecałam Młodemu dzień wcześniej, zabieram go do Syrenki. Biorę ze sobą materac. Idziemy na Rat i z materacem do wody i płyniemy sobie razem podglądając, co jest po wodą. Dziś (tj. do południa) nie ma fal, więc „dojście” do Panny jest spokojne i przyjemne. Kiedy Młody jest już usatysfakcjonowany, morzem na materacu wracamy do naszej zatoczki. Ta podróż zajmuje nam trochę czasu i mocno wyczerpuje. Regenerujemy się głowami w maskach i pod wodę i opalając się.

Szwagier oznajmia, że oni jednak pojadą dziś wieczorem. Tak będzie lepiej ze wzgl. na Młodą. My zostajemy do końca, czyli zbieramy się dopiero jutro.
Plażujemy do oporu, wiemy, że koniec już jest blisko :( :(

Po obiadku idziemy sami na okoliczny spacer. Oglądamy przede wszystkim florę, Młody woli pooglądać jakąś bajki i pograć na psp. Takie romantyczny spacer w pełnym słońcu :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakoś tak monotematycznie, a raczej monofotowo wyszło...

Szwagier pakuje auto, wszystkie pojazdy swoje i Młodej :wink: i po 18 wyjeżdża.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 02.07.2014 20:07

piekara114 napisał(a):Kto taki pisał, wskazać mi palcem. Trzeba poważnie z kolesiem pozmawiać :wink:

Nie porozmawiasz , bo temat w śmiechach sv-jure-t15951-210.html , a ponadto koleś niereformowalny , to lepiej wal dalej z relacją. :D

Aż mnie ślinka pociekła na te owoce......
A dwa tygodnie temu tylko truskawki były. :(
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.07.2014 20:09

Plaże są "boskie"... :roll:
Nawet za dopłatą... :? :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.07.2014 20:22

anakin napisał(a):Plaże są "boskie"... :roll:
Nawet za dopłatą... :? :oczko_usmiech:

Może i "boskie", ale dla mnie nie tak :wink: Witaj u mnie

maniust napisał(a):
piekara114 napisał(a):Kto taki pisał, wskazać mi palcem. Trzeba poważnie z kolesiem pozmawiać :wink:

Nie porozmawiasz , bo temat w śmiechach sv-jure-t15951-210.html , a ponadto koleś niereformowalny , to lepiej wal dalej z relacją. :D

Aż mnie ślinka pociekła na te owoce......
A dwa tygodnie temu tylko truskawki były. :(

A pana na P. czytałam, jak wątek jeszcze żył, ciężki przypadek, a już myślałam, że ktoś nowy się urodził :evil:
Relacja już się kończy, jeszcze ze 3,4 odsłony mi wyjdą.
A owoce też jeszcze nie były dojrzałe. Nawet figi, co nas dziwi, że w lipcu jeszcze nie doszły, jak początkiem sierpnia w Poreciu i Rogoznicy były już ok - ale może wtedy się taki rok nam trafił
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.07.2014 21:32

piekara114 napisał(a):Bardzo mi miło, że właśnie Ty zajrzałeś do mojej relacji. Twoje zwiedzanie jest do pozazdroszenia, Twoja kondycja też. Ja jednak zadowodę się zdobywaniem szczytu samochodem :oops:

No cóż - ja też tam wjechałem samochodem. :lol:

piekara114 napisał(a): Ale szczerze mówiąc, a raczej pisząc Twoje wyjaśnienie dot. piramidek kamiennych na Sv.Jure choć dość realne (z innym się nie spotkałam), jakość mnie nie satysfakcjonuje. Wolałaby jakąś wysoką ideę lub pamięć o kimś lub czymś. Mam nadzieję, że się nie obrazisz

A może ktoś, kto ustawiał taką kamienną piramidkę, właśnie o kimś ciepło myślał?..
:papa:

Pozdrawiam,
Wojtek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.07.2014 21:50

Zostaliśmy sami.
Chcemy się miło pożegnać z Riwierą, więc koniecznie spacer najbardziej znaną promenadą. Po kilku minutach już jesteśmy :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Makarska jak każdy duży kurort, oferuje wiele różnorodnych pamiątek. A oto kilka z nich
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zwróciliście uwagę na dolną część zdjęcia :?: To wyjątkowa pamiątka służąca jako otwieracz do butelek :mrgreen: Z taką „pamiątką” spotkałam się po raz pierwszy

Dzieci i panienki niech nie patrzą, aby się nie zgorszyć :wink: (jeśli zdjęcie narusza regulamin, proszę usunąć).
Obrazek

Są też oczywiście inne pamiątki, takie bardziej dla mamy, babci czy bratanicy/siostrzenicy :D Przy tej wcześniejszej to takie oklepane :oczko_usmiech:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I co roku poszukiwane przez Młodego stateczki.
Obrazek

Auto jak zawsze było zaparkowane pod Lidlem. Nie dość, że wygodnie to na koniec można zapasy uzupełnić i oczywiście moje ulubione chorwackie oliwki z pestkami kupić (mój pierwszy i ostatni zakup w Cro). Miejsce znane cromanikom i chyba wszystkim Polakom. Taki widoczek na parkingu zastaliśmy :roll: :wink: 8O
Obrazek

Tylko południowa Polska korzysta z tego parkingu :?: :?:
Wracamy do Podgory. Trzeba się spakować.
Laku noć :papa:
Ewa i Piotr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa i Piotr » 03.07.2014 08:05

Tak- zapasy do Polski... w zeszłym roku dojrzałe figi były końcem sierpnia i we wrześniu , akurat byliśmy w Orebiču . Może taki rok był :roll: . Najmłodszy jeszcze obkupił się cukierkami Kiki ( takie owocowe mordoklejki - jest od nich uzależniony i w Konzumie zrobił spory zapasik ).
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 03.07.2014 08:59

piekara114 napisał(a):Obrazek

Aż się boję zapytać czy otwieraczy do słoików nie było... :? :wink:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 03.07.2014 09:11

anakin napisał(a):Aż się boję zapytać czy otwieraczy do słoików nie było... :? :wink:

Padłam :lool:
karolcia1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolcia1 » 03.07.2014 09:18

:lol:
Sylwetka&Gienuś napisał(a):
anakin napisał(a):Aż się boję zapytać czy otwieraczy do słoików nie było... :? :wink:

Padłam :lool:

:mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Pusta plama na mapie - Riwiera Makarska zaprasza - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone