Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Punto - kropkiem do Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 04.06.2009 09:02

Foty z ogłoszenia - innych nie posiadam a dzisiaj z racji pogody raczej żadnych nie zrobię :) W sierpniu dodam jakieś z innej scenerii :)
Moj kropek:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 04.06.2009 09:46 przez iamam, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.06.2009 09:08

Zmień rozmiar albo wstaw link bo forum się rozjeżdża.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 04.06.2009 09:14

Haweł napisał(a):Co moge poradzic posiadaczom Grande,to kupujcie bagazniki,belki,Thule belki aluminiowe,prawie wogole nie halasuja na dachu,dopiero je slychac od 100 km\h.Ja mialem pierwszy raz firmowe,fiatowskie,bo Thule jeszcze nie produkowalo do Grande.Fiatowskie - dramat - halasuja od 50 km\h...!!!

I powiem ci dlaczego tak jest. Bo Fiatowskie te do Punto mają taki dodatkowy pręt spinający i powietrze przepływając w luce między prętem a dachem po prostu świszczy :D Przerabiałem kiedyś coś takiego w Seacie Cordoba - tragedia. Ja też mam Fiata tyle że nowe Bravo, belki mam fiatowskie bez pręta i wszystko jest ok :D :D :D
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 04.06.2009 09:47

JacYamaha napisał(a):Zmień rozmiar albo wstaw link bo forum się rozjeżdża.

Ok. Już zmienione. Rozdzielczość mam dość wysoką i mi umknęło :oops:
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 04.06.2009 09:54

Co do bagażników. Na kropka mam MB - jechałem z samymi belkami bez boxa i było całkiem OK.

W zeszłym roku na Astrę II założyłem bagażnik Auto-Maxi (całkiem fajnie się prezentował, belki alu) ale huczał niemiłosiernie. Bałem się, że po kilkunastu godzinach z tym gwizdkiem na dachu będę bardziej zmęczony hałasem niż samą trasą. Po założeniu box'a hałas ustał - jak ręką odjął. Inny przepływ powietrza i problem się sam rozwiązał. Warto się przejechać testowo z założonym boxem, żeby się przekonać jak cały komplet się zachowuje. Ja na taką przejażdżkę kropkiem chyba zdecyduję się w najbliższy weekend.

kmarcin76 napisał(a):Co do B&M to jeszcze nic przykrego sie nie przytrafilo ale jest jeden problem. Otoz nie wiem jak poradzic sobie z wstepnym ustawieniem glosnosci

Wgrywałeś nowy soft do B&M? gdzieś czytałem, że update rozwiązuje część problemów związanych z głośnością. Ja jeszcze nie parowałem telefonu. Najpierw muszę zmienić aparat :)
wierucha
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierucha » 04.06.2009 10:36

Wow ciesze się że Punto piszecie ba nawet temat założony jest!

Ja jadę pierwszy raz do Cro. Pierwsza podróż tak dłuuuuga tego autka, mam już 3 latka :D Auto o poj. 1,4 (77KM), jadą 4 osoby i box na dachu tylko że krótki (130 cm). A co do belek kupiłem "Cruz" jak dla mnie są OK. Sprwdzony :!:
Jestem ciekaw ile mi spali paliwa, przy tej mocy, a trzeba troche depnąć na początku, licze że średnio będzie 7l. na 100 km.
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 06.06.2009 22:09

wierucha napisał(a):Wow ciesze się że Punto piszecie ba nawet temat z
Jestem ciekaw ile mi spali paliwa, przy tej mocy, a trzeba troche depnąć na początku, licze że średnio będzie 7l. na 100 km.

Dasz radę ja z takim spaliłem 6,2l /100 km
Obrazek

Haweł Swietnie sie prezentuje ten box Thule spirit, szkoda że taki drogi. :(
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 07.06.2009 20:14

Dzisiaj zrobiłem test kropka z box'em (coś jak ten na fotce od Bodzio). Box co prawda nie był dociążony ale sprawdzałem hałas - świstu specjalnego nie było. Rozpędziłem autko do 150km/h i nie było żadnych niepokojących symptomów. Najgłośniej zachowywała się mała naklejka (1cm/2cm), która częściowo się oderwała i hałasowała na wietrze. Trochę byłem zdziwiony, że taki mały papierek tyle hałasu narobi. warto obejrzeć bagażnik/box'a i pozbyć się wszelkich przeszkadzajek.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 07.06.2009 20:26

Najpierw byłem 3 razy Punto MK II, bez klimy spalanie na trasie około 6,5 l/100km

Teraz pierwszy rok też Grandziakiem pojadę , no i wreszcie się klimy dorobiłem :)

Mój model to Energy + pakiet Comfort przejechane 48 tys. km (kolor Bolero)

O tutaj zdjęcia:

http://www.fiatpunto.com.pl/topic11679.html

Pozdrawiam
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 11.06.2009 09:09

[quote="iamam"]Dzisiaj zrobiłem test kropka z box'em (coś jak ten na fotce od Bodzio).

To jest box JUNIOR 320 (SPORTAC)- włoska produkcja, polecam osobiscie mając na uwadze niższą półkę cenową. 2 razy był ze mną w Chorwacji i raz nad Bałtykiem. Ogólnie jestem z niego zadowolony, prawie go nie słychać i nie ma dużych oporów powietrza.
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 19.07.2009 21:59

Ze względu na stale rozrastającą się listę rzeczy do spakowania mój kropek pojedzie z większym boxem niż było w planach. Udało się pożyczyć Thule'a Ocean 600. Wygląda całkiem proporcjonalnie. Mam tylko nadzieję, że nie będzie zbytnio bujać autem. Najważniejsze, że jest w miarę cicho. Do wyjazdu zostały niecałe dwa tygodnie.

ObrazekObrazekObrazek
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 19.08.2009 12:03

Punto spisało się super. Żadnych problemów. Autko załadowane do pełna (4 osoby dorosłe, standardowy bagaż, sprzęt plażowy, trochę jedzenia, 2 zgrzewki Tyskiego :) ) prowadziło się bardzo pewnie - bez niespodzianek.
Na chorwackim diesel'ku (EuroDiesel) nie było żadnych problemów ani negatywnych spostrzeżeń.

Spalanie 5,4 tam i 5,8 powrót.

ObrazekObrazekObrazek
scood74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 20.08.2009 09:06

jestem pelen podziwu dla osob ktore potrafias w punciaka z boxem zapakować sie w 4 osoby z bagarzami

chylę czoła

mi ta sztuka ledwo ledwo udała się a mam tego wyszydzanego przez was passata kombi :wink: z wilgachnym boksem gdzie tej ptrzestrzeni bagazowej jest chyba z 2 razy tyle co w punciaku
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 20.08.2009 10:05

scood74 napisał(a):mi ta sztuka ledwo ledwo udała się a mam tego wyszydzanego przez was passata kombi :wink: z wilgachnym boksem

Bo to jest tak, że ile masz miejsca tyle wykorzystasz :).

Nie ukrywam, że pakowanie do łatwych nie należało ale udało się tak poupychać, że poza prowiantem na drogę nic nie jechało z nami w kabinie. Żaden z pasażerów się nie skarżył (spróbowali by tylko) a i ja nie byłem specjalnie połamany jak wysiadałem z autka w Tribunj.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 20.08.2009 13:05

usunięty[/quote]
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Punto - kropkiem do Cro - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone