Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

punkt wypadowy Ciovo - co zwiedzić??

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 25.06.2007 12:55

Witam, od 02 lipca przez 10 dni będę przebywał na Ciovo (Okrug Gornyj). Co radzicie zwiedzić?
Nie tylko chodzi mi o sam Trogir i Ciovo ale i inne części Chorwacji. Jadę do Chorwacji pierwszy raz więc chciałbym również pozwiedzać.

maar
Bozena Kljaković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena Kljaković » 25.06.2007 23:41

Wyspa Ciovo jest bardzo dobrym miejscem wypadowym, mozna stad robic ciekawe i przyjemne wycieczki do:
Splitu, stolicy Dalmacji, ktory oddalony jest od wyspy tylko o 25 km, mozna tam zobaczyc wiele interesujacych miejsc, jak np. monumentalny pałac Dioklecjanski powstały 1700 lat temu, a dzieki połaczeniom promowym mozna odwiedzic pobliskie wyspynp.Brać.
na trasie z Trogiru tuz przed Splitem sa pozostalosci z Rzymskich czasow miasta Salona w dzisiejszym Solinie.
Miasto Omiš odalony od Splitu okolo 30 km.Makarska 50 km
Sibenika, jednego z najstarszych miast Chorwacji, w ktorego okolicy znajduja sie 2 parki narodowe, jeden z nich charakteryzuje sie pieknymi wodospadami Krka, drugi jest najwiekszym archipelagiem basenu Morza Srodziemnego.
Primostenu, gdzie starowka z waskimi uliczkami jest idealnym miejscem spacerowym.
Chyba na 10 dni wystarczy .
Pozdrav :D
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 26.06.2007 09:53

Ja poleciłbym jeszcze Dubrovnik. Zwiedzenie jego to jeden dzień wyprawy, ale naprawdę warto. Poza tym warto wybrać się na tzw fishpicnic (czyli rejs statkiem po okolicznych wyspach połączony z obiadem (najczęściej jest to smażona makrela z surówką) i częstowaniem rakiją, chipsami, itd.). W Trogirze według mnie najlepszym statkiem "fishpicnicowym" jest Mirakul. Naprawdę polecam.
lider
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lider » 28.06.2007 17:14

Polecam na Ciovo płd-zach nocne mecze piłkarskie po 23.00 wśród jupiterów-niezapomniane przeżycie,już się kładłem spać,a tu jakies krzyki,oklaski,bębny-kurde co to?tutaj też strajkują pomyślałem,a tu festyn piłkarski z dużą ilością Karlovacko.Tubylcy mówią,że za dnia gorąco no i dużo z nich pracuje do pózna.Warto to zobaczyć,nie pamiętam niestety dnia tygodnia,ale mam to na kamerze z datą 8) może ją odpalę?
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 28.06.2007 18:07

Torcida1 napisał(a):Ja poleciłbym jeszcze Dubrovnik. Zwiedzenie jego to jeden dzień wyprawy, ale naprawdę warto. Poza tym warto wybrać się na tzw fishpicnic (czyli rejs statkiem po okolicznych wyspach połączony z obiadem (najczęściej jest to smażona makrela z surówką) i częstowaniem rakiją, chipsami, itd.). W Trogirze według mnie najlepszym statkiem "fishpicnicowym" jest Mirakul. Naprawdę polecam.

Z Ciovo do Dubrownika.Rzeczywiście dobra rada. :D
A o której pobudka by wyruszyć na Dubrownik ,drogi Torcido? :wink:
Ostatnio edytowano 28.06.2007 18:12 przez platon, łącznie edytowano 1 raz
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 28.06.2007 18:11

Bozena Kljaković napisał(a):Wyspa Ciovo jest bardzo dobrym miejscem wypadowym, mozna stad robic ciekawe i przyjemne wycieczki do:
Splitu, stolicy Dalmacji, ktory oddalony jest od wyspy tylko o 25 km, mozna tam zobaczyc wiele interesujacych miejsc, jak np. monumentalny pałac Dioklecjanski powstały 1700 lat temu, a dzieki połaczeniom promowym mozna odwiedzic pobliskie wyspynp.Brać.
na trasie z Trogiru tuz przed Splitem sa pozostalosci z Rzymskich czasow miasta Salona w dzisiejszym Solinie.
Miasto Omiš odalony od Splitu okolo 30 km.Makarska 50 km
Sibenika, jednego z najstarszych miast Chorwacji, w ktorego okolicy znajduja sie 2 parki narodowe, jeden z nich charakteryzuje sie pieknymi wodospadami Krka, drugi jest najwiekszym archipelagiem basenu Morza Srodziemnego.
Primostenu, gdzie starowka z waskimi uliczkami jest idealnym miejscem spacerowym.
Chyba na 10 dni wystarczy .
Pozdrav :D

To już bardziej Szibenik i Primoszten .Korki przy wyjezdzie z Ciovo,korki przy dojeżdzie do Splitu ,korki przy Omiszu.I z powrotem to samo.No chyba ,że ktoś lubi się korkować. :wink:
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 28.06.2007 19:06

:D Dzięki ludzie, za dobre słowa o Ciovo, bo mi już inni cromaniacy zdążyli obrzydzić tę wyspę. Jak uda mi się coś sfotografować to może też coś wam zaprezentuję . Pozdrav. Andreas :D
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 28.06.2007 19:25

Nie polecam wycieczki z Ciovo do Dubrovnika-moim zdaniem za daleko.
W zeszłym roku częśc naszej gromadki się wybrała, wyjeżdzali o 5 rano na miejscu po dotarciu było już zbyt upalnie by zwiedzac mury, zobaczyli niewiele, bardzo się umęczyli a trzeba było jeszcze miec sily na droge powrotną. Wybierając się z okolic Trogiru i chcąc zwiedzic dokladniej polecam zatrzymac sie tam na dwa dni i zaczynac zwiedzanko od wczesnego rana.
Ja będąc kilka razy w okolicach Trogiru nie bylam jeszcze w Dubrowniku-chyba jestem za leniwa na wczasach-czekam aż pociągną tam autostradę :D :D
Ale polecam wybrac sie jeszcze nad wodospady Krka-stosunkowo blisko.
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 28.06.2007 19:34

Krka , szybenik Primośten, Trogir, Split to zestaw obowiązkowy a może jeszcze rafting po Cetinie
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 28.06.2007 22:34

Ciovo jest średnie jak na zwiedzanie bo w sezonie korek przy wyjeździe na pół godziny co najmniej, kolejny korek pod Splitem.
Ale jak już to ja bym pojechał na połnioc: zestaw obowiązkowey: Szibenik i Primosten, nieco dalej Zadar i Nin. Jeszcze dalej Pag, nawet Paklenica jest w zasięgu. W głąb lądu: Krka, Vrana (miasto i jezioro). Ślady wojny: Benkovacz, rozlewiska: Karenko More. Z pobliskiego Murteru albo Zadaru albo Biogradu na Moru wycieczka na Kornaty
Na południe: Kasztele Split z Saloną, zamkiem Klis. Do Omnisza jeszcze mozna pojechać ale rafting po Cetinie to kilka godzin i trzeba by jak do Dubrownika o 5 wstać (korek przez cały Omnisz)
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 29.06.2007 17:32

platon napisał(a):
Torcida1 napisał(a):Ja poleciłbym jeszcze Dubrovnik. Zwiedzenie jego to jeden dzień wyprawy, ale naprawdę warto. Poza tym warto wybrać się na tzw fishpicnic (czyli rejs statkiem po okolicznych wyspach połączony z obiadem (najczęściej jest to smażona makrela z surówką) i częstowaniem rakiją, chipsami, itd.). W Trogirze według mnie najlepszym statkiem "fishpicnicowym" jest Mirakul. Naprawdę polecam.

Z Ciovo do Dubrownika.Rzeczywiście dobra rada. :D
A o której pobudka by wyruszyć na Dubrownik ,drogi Torcido? :wink:
Ja ro ktemu byłem na takiej wycieczce. Co prawda zajmuje cały dzień, ale naprawdę warto. Wyjazd o 6 rano, powrót gdzieś tak na 20 - 21. Polecam.
aprokop
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aprokop » 29.06.2007 18:28

W bok od ulicy którą się jedzie nad morzem z Trogiru do Splitu w Kasteli jest najstarsze drzewo oliwne w Chorwacji - 1500lat, warto przy okazji zobaczyć i dotknąć historii przy nim nasze kilkusetne dęby to dzieciaki.
[img][img]http://img408.imageshack.us/img408/8532/staramaslinaks1.th.jpg[/img][/img]

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone