Witam, od 02 lipca przez 10 dni będę przebywał na Ciovo (Okrug Gornyj). Co radzicie zwiedzić?
Nie tylko chodzi mi o sam Trogir i Ciovo ale i inne części Chorwacji. Jadę do Chorwacji pierwszy raz więc chciałbym również pozwiedzać.
maar
Torcida1 napisał(a):Ja poleciłbym jeszcze Dubrovnik. Zwiedzenie jego to jeden dzień wyprawy, ale naprawdę warto. Poza tym warto wybrać się na tzw fishpicnic (czyli rejs statkiem po okolicznych wyspach połączony z obiadem (najczęściej jest to smażona makrela z surówką) i częstowaniem rakiją, chipsami, itd.). W Trogirze według mnie najlepszym statkiem "fishpicnicowym" jest Mirakul. Naprawdę polecam.
Bozena Kljaković napisał(a):Wyspa Ciovo jest bardzo dobrym miejscem wypadowym, mozna stad robic ciekawe i przyjemne wycieczki do:
Splitu, stolicy Dalmacji, ktory oddalony jest od wyspy tylko o 25 km, mozna tam zobaczyc wiele interesujacych miejsc, jak np. monumentalny pałac Dioklecjanski powstały 1700 lat temu, a dzieki połaczeniom promowym mozna odwiedzic pobliskie wyspynp.Brać.
na trasie z Trogiru tuz przed Splitem sa pozostalosci z Rzymskich czasow miasta Salona w dzisiejszym Solinie.
Miasto Omiš odalony od Splitu okolo 30 km.Makarska 50 km
Sibenika, jednego z najstarszych miast Chorwacji, w ktorego okolicy znajduja sie 2 parki narodowe, jeden z nich charakteryzuje sie pieknymi wodospadami Krka, drugi jest najwiekszym archipelagiem basenu Morza Srodziemnego.
Primostenu, gdzie starowka z waskimi uliczkami jest idealnym miejscem spacerowym.
Chyba na 10 dni wystarczy .
Pozdrav
Ja ro ktemu byłem na takiej wycieczce. Co prawda zajmuje cały dzień, ale naprawdę warto. Wyjazd o 6 rano, powrót gdzieś tak na 20 - 21. Polecam.platon napisał(a):Torcida1 napisał(a):Ja poleciłbym jeszcze Dubrovnik. Zwiedzenie jego to jeden dzień wyprawy, ale naprawdę warto. Poza tym warto wybrać się na tzw fishpicnic (czyli rejs statkiem po okolicznych wyspach połączony z obiadem (najczęściej jest to smażona makrela z surówką) i częstowaniem rakiją, chipsami, itd.). W Trogirze według mnie najlepszym statkiem "fishpicnicowym" jest Mirakul. Naprawdę polecam.
Z Ciovo do Dubrownika.Rzeczywiście dobra rada.
A o której pobudka by wyruszyć na Dubrownik ,drogi Torcido?
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne