Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pula samochodem dwie rozne trasy pytajcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzysiekradom
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekradom » 20.07.2009 20:01

Witam wlasnie wrocilem z puli w jedna strone jechalem przez slowacje wegry chorwacje trasa spoko w slowacji jak w polsce jechalo sie dlugo bo brak autostrad winieta 5 euro (odradzam kupno tylko 30 km autostrady), wegry super droga 8 euro winieta i brak lpg na calej trasie, chorwacja przejaz do puli koszt ok 18 euro droga bajka przejazd z radomia do puli ok 15,5 godz z przerwami jechalismy z dzieckiem, jednak powrot z chorwacj tragedia czytalme na forum ze powroty sa spoko bo nie ma korkow, do granicy stalismy 5 godzin :x w sloweni do miasta koper ok 1 godziny :x w korku i jeszcze na autostradzie jakis remacik nastepna godzinka powrot ok 21 godzin :x winiety slowenia 15 euro austria 7 euro najlepszym rozwiazniem jest samolot jesli jednak juz chcecie jechac jedzcie przez wegry.

Jesli macie jakies pytania co do cen knajp w puli to piszcie chetnie odpowiem i pomoge. :D poza trasa powrotna wyjazd super pozdrawiam
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 20.07.2009 20:35

W sezonie polecam trase:
Pula-Cerovlje(istarski Y)-Buzet-Črni kal(Sl)

:wink:
krzysiekradom
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekradom » 20.07.2009 20:50

Dzieki bylem pierwszy raz na przyszlosc zapamietam :)
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 20.07.2009 21:58

krzysiekradom napisał(a): jednak powrot z chorwacj tragedia czytalme na forum ze powroty sa spoko bo nie ma korkow, do granicy stalismy 5 godzin :x w sloweni do miasta koper ok 1 godziny :x w korku i jeszcze na autostradzie jakis remacik nastepna godzinka powrot ok 21 godzin

Też kiedyś przerabiałem ten temat - "Bo to zła droga była" ;)
Trzeba jechać Pula - tunel Ucka - Rupa - Postojna - Lublana - Maribor - Graz - Bratislava - Zilina. Od Postojnej do Żyliny masz autostradę...
tomrun
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomrun » 21.07.2009 10:53

Witam wszystkich, jestem na forum nowy... mam pytanie do dobrze zorientowanych, a zdazylem zauwazyc, ze to wiekszosc na tym forum :) Bede wracal z Vrsar 15 sierpnia... jaka wybrac droge, aby nie utknac w korkach? Wracalem z Porec 8 lat temu w tym terminie i pamietam, ze byl straszny kociol i gigantyczne korki, wracalismy przez Koper... poznym wieczorem udalo nam sie dotrzec do Mariboru po 12 godzinach podrozy, a wlasciwie stania w korkach... Pozdrawiam
tomrun
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomrun » 21.07.2009 10:55

powinienem chyba dodac, ze chce jechac na Graz, Wieden i tam przenocowac i dalej do Poznania
rafcio_102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafcio_102 » 21.07.2009 17:05

tomrun napisał(a):Witam wszystkich, jestem na forum nowy... mam pytanie do dobrze zorientowanych, a zdazylem zauwazyc, ze to wiekszosc na tym forum :) Bede wracal z Vrsar 15 sierpnia... jaka wybrac droge, aby nie utknac w korkach? Wracalem z Porec 8 lat temu w tym terminie i pamietam, ze byl straszny kociol i gigantyczne korki, wracalismy przez Koper... poznym wieczorem udalo nam sie dotrzec do Mariboru po 12 godzinach podrozy, a wlasciwie stania w korkach... Pozdrawiam

15 sierpnia to niestety sobota. W miejscowości Koper w zeszłym roku stałem też ok.2 godzin w korku. Twoja decyzja- albo uzbroisz się w cierpliwość albo trasa na Rijekę, ale nie gwarantuję Tobie, że tam nie będzie korków. Pozdrawiam i jak najmniej zmartwień!
sylwia79
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylwia79 » 21.07.2009 19:55

Witam. Ja z koleżanką i dziećmi wybieramy się do Puli 7.08. Trochę się boję, bo długa droga, a ja mam małe 1.5 roczne dziecko. Chciałam zapytać czy jechaliście w ciemno, czy mieliście wcześniej zarezerwowane noclegi? Czy mogłbyś podać przykładowe ceny jakiś dań w knajpach? Ja planowałam, żeby zabrać ze sobą kilka słoików typu Łowicz, Pudliszki, jakiś makaron, ale koleżance ktoś powiedział, że ceny w sklepach spożywczych są porównywalne i po co to ze sobą wozić. Oczywiście nie zamierzamy przez cały urlop gotować, chciałybyśmy też popróbować chorwackiej (podobno pysznej) kuchni. Czy mógłbyś też powiedzieć coś o plaży w Puli? Może to głupie pytanie, ale kto pyta to podobno nie błądzi :D , czy będe miała problemy z wjechaniem wózkiem na plażę?
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Sylwia
vielki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) vielki » 21.07.2009 20:04

Pizza Capri 40 kun
Mieszane Mieso 70 kun

ogolnie warto zabrac np konserwy czy pomidorki :)

ceny sa znacznie wyzszcze niz w polsce
ceny z konsuma wedlug rachunku ktory mam pod nosem

Cola 2L 11,99 kuny
Chleb - 6 kun ( w sklepiku 8 kun !)
Lod (a'la big milk) 6,99 kun
czekolada (a'la nutella) 12,99 kun

no i najwazniejsze:
paliwo dizel stacja INA 7.01 kuny za litr
krzysiekradom
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekradom » 21.07.2009 20:26

Witam my jechalismy z biura podrozy adriatyk yjechalismy ok godziny 21 z polski i bylismy w puli na 13 nastepnego dnia, w sloweni jak wracalismy byl bardzo duzy korek do granicy chorwackiej stania na kilka godzin wiec polecam trase przez slowacje i wegry.

warto zabrac konserwy slojki lowicz zupki chinskie na same sniadania polecam knajpe ambrela na plazy podam przykladowe ceny.

1euro= 7,2 kuny

piwo 15 kun
galka loda 5 kun

stek wolowy(pycha polecam) z frytkami 55 kun
spagetti od 30 do 50 kun
pizza od 35 do 47 kun jedna na dwie osoby spoko
ryba z frytkami od 50 do 130 kun za 65 mozna zjesc juz dobra rybke
gaz 4,04 kuny
paliwo ok 7,8 kuny
frytki 12 kun
kurczak z grilla z frytkami 45 kun
salatki zwykle 15 kun z miesem od 30 kun

pozdrawiam i zycze milego pobytu ( niepolecam zwiedzac amfiteatru bilet 40 kun i w srodku bez rewelacji)
krzysiekradom
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekradom » 21.07.2009 20:29

A zapomnialem napisac o plazy :) niepolecam plazy na kempingu mala i nic specialnego w puli jest duzy hotel z kasynem niepamietam nazwy ale w jego okolicach sa fajne plaze kamieniste wiec z wozkiem bedzie problem polecam zabrac karimate lub dmuchany materac na samym reczniku troche lipa woda bajka czysta i ciepla ale bardzo szybko robi sie gleboko a co do cen w sklepach wszytko duzo drozsze.

pozdrawiam krzysiek
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 21.07.2009 20:54

Wszystko o Puli:
http://www.pulainfo.hr/en/

:idea:
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 21.07.2009 21:27

krzysiekradom napisał(a):Witam wlasnie wrocilem z puli w jedna strone jechalem przez slowacje wegry chorwacje trasa spoko w slowacji jak w polsce jechalo sie dlugo bo brak autostrad winieta 5 euro (odradzam kupno tylko 30 km autostrady) (...)

Witam ziomala! Jak wynika z Twojego postu chyba jechałeś Kraków-Budapeszt? Jeśli tak, to proszę o informację, czy są jakieś utrudnienia na odcinku Kraków-Chyżne. Na stronach GDDKiA jest info o remoncie całego odcinka Rabka-Chyżne, a konkretnie ruch wahadłowy. Czy możesz to potwierdzić?

Wybieram się tam we wrześniu, też przez Słowację i Węgry z tym, że zastanawiam się cały czas nad dwoma trasami: właśnie Kraków i Budapeszt, oraz Cieszyn, Żilina, Nitra, Komarom, Budapeszt. Niby ~100km dalej, ale z tego ponad 420km autostrady więcej. Austrię i Słowenię chcę odpuścić ze względu na winietkę słoweńską, oraz znacznie tańsze noclegi nad Balatonem niż w Austrii. A jadę z małym dzieckiem, więc duszenie komara w samochodzie na parkingu odpada.
krzysiekradom
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekradom » 23.07.2009 20:39

Witam no troszke jest tego ruchu wachadlowego na trasie rabka chyzna ale jak bedziesz jechal w nocy to spoko bez korkow tylko trzeba czerwone swiatlo odczekac co do winiet winieta w sloweni kosztuje 15 euro a przejaz przez chorwacje do puli ok 18 euro cena winiety austria 7 euro a wegry 8 euro wiec jesli chodzi o cene za przejaz jest podobnie a jesli masz samochod na gaz to na wegrzech go niezatankujesz.
pozdrawiam jak cos to pytaj

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone