Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pula - nurkowanie ktos byl i poleca jakies 'centrum'?

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wlochaty
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlochaty » 28.05.2012 20:37

witam
szukalem ale nie znalazlem tego co mnie interesuje
chodzi mi o konkretna informacje w stylu ze ktos byl i wie jak to wyglada
korzystal ktos z jakiejs szkolki? chcialbym wybrac sie na nurkowanie i zwiedzanie wrakow (termin srodek czerwca)
istnieje mozliwosc wykupienia zdjec podczas nurkowania? bo wiem ze jest taka mozliwosc ale w egipcie nie wiem jak w cro ; )
jezeli tak to ile by to moglo mniej wiecej kosztowac taka wycieczka+potrzebne szkolenie dzieki ktoremu poznam podstawy co robic itd no i + zdjecia?
pozdrawiam
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 29.05.2012 08:46

wlochaty napisał(a):witam korzystal ktos z jakiejs szkolki? chcialbym wybrac sie na nurkowanie i zwiedzanie wrakow (termin srodek czerwca)

jezeli tak to ile by to moglo mniej wiecej kosztowac taka wycieczka+potrzebne szkolenie dzieki ktoremu poznam podstawy co robic itd no i + zdjecia?

Zwiedzanie wraków, bez wcześniej odbytego kursu nie jest dobrym pomysłem. Praktycznie wszystkie spoczywają na sporych głębokościach.

Jeżeli chodzi o wypłynięcie na wraki i nurkowanie w Cro, to zapraszam tutaj Klik
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 29.05.2012 08:59

wlochaty
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlochaty » 29.05.2012 09:14

wraki sa na glebokosci ok 20-30m a ludzie bez kursu schodza na ok 20-30m zeby zobaczyc rafy wiec czemu myslisz ze to nie najlepszy pomysl?:)
dzieki jakby ktos mial jeszcze jakies informacje to bede wdzieczny ;)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.05.2012 09:50

Rady i sugestie Roxi brałbym bardzo na poważnie, Ona dobrze wie co pisze.

Miro też dobrze poleca, ja sam nie nurkuję, ale w Premanturze bywam i wiele razy nurkujących tam widywałem, Kameniak jest super.
janek.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek.pl » 29.05.2012 11:54

wlochaty napisał(a):wraki sa na glebokosci ok 20-30m a ludzie bez kursu schodza na ok 20-30m zeby zobaczyc rafy wiec czemu myslisz ze to nie najlepszy pomysl?:)
dzieki jakby ktos mial jeszcze jakies informacje to bede wdzieczny ;)

Chyba mówisz o głębokości 2-3 m. Z tym się zgodzę. PADI Open Water Diver jest do 18 m, Advanced OWD do 32m. W Egipcie tzw intro czyli nurkowanie bez kursu, z nurkiem który trzyma za rączkę itd. odbywa się do góra 4-5 m
Rosół
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosół » 30.05.2012 09:56

wlochaty napisał(a): wraki sa na glebokosci ok 20-30m a ludzie bez kursu schodza na ok 20-30m zeby zobaczyc rafy wiec czemu myslisz ze to nie najlepszy pomysl?:)

:D
No to może zacznę od uśmiechu i gratulacji.
Jeśli ktoś decyduje się na pierwszy raz zejść pod wodę na 20-30 metrów, to rzeczywiście nie wie nic o nurkowaniu i lepiej niech już tak zostanie.
Jednak największe słowa uznania należą się tym, którzy zabierają takie osoby na takie głębokości, chyba że rzeczywiście chodzi o 2-3 metry ;)

Jeśli chodzi o otwarte morze i nurkowanie w nim, to trzeba liczyć się ze sporym falowaniem i silnym prądem wody, zmiennymi warunkami, zimniejszą wodą i niejednokrotnie gorszą widocznością niż w Egipcie.
Mam nadzieję, że w żadnej bazie nurkowej w Chorwacji nie znajdzie się instruktor, który zabierze osobę bez uprawnień na takie głębokości w dodatku na wraki. Nurkowanie to cudowna sprawa, sam nurkuję prawie od 25 lat, a instruktorem jestem prawie 15 lat i powiem, że ostatnie nurkowanie w Rovinj przypomniało mi o pokorze w stosunku do Adriatyku.
Oczywiście może trafić się jakiś wrak w zatoce na kilku metrach i taki polecam, ale jeśli chodzi o prawdziwe zwiedzanie wraków to polecam solidne szkolenie.

Z nurkowym pozdrowieniem,

Rosół
Korben Dallas
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korben Dallas » 21.06.2012 19:17

janek.pl napisał(a):tzw intro czyli nurkowanie bez kursu, z nurkiem który trzyma za rączkę itd. odbywa się do góra 4-5 m

No właśnie a czy w Chorwacji można liczyć na takie 'intro'? A jeśli tak to gdzie?czy każda szkoła nurkowa ma taka 'atrakcje dla zielonych'? Czy ktoś obeznany w temacie mógłby się wypowiedzieć jak to wyglada, ile kosztuje i ile trwa?
chodzi mi o to by po prostu spróbować nurkowania, poczuć choć zapaszek :) niekoniecznie przechodząc całe szkolenie i wyciągać się w to na maxa. Planuje wrzesień na wyspie Pag(Roxi dzięki za twoja relacje z kempingu na Pagu - chętnie podkładem cześć Twojej trasy;)) i taki smaczne znacznie by urozmaicil wylegiwanie się.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.06.2012 09:17

Korben Dallas napisał(a):No właśnie a czy w Chorwacji można liczyć na takie 'intro'?

Z intro nie powinno być problemu. Będziesz na miejscu, to zapytaj w bazie nurkowej. Miejscowy Dive Master weźmie Cię pod wodę.
Koszt pewnie jest wysoki, bo nurkowanie w Chorwacji nie należy do tanich atrakcji. Czas? Czas będzie zależny od tego, jak szybko skończy Ci się powietrze w butli. Szacuję, że będzie to ok 40minut.

Korben Dallas napisał(a):Roxi dzięki za twoja relacje z kempingu na Pagu - chętnie podkładem cześć Twojej trasy;)) i taki smaczne znacznie by urozmaicil wylegiwanie się.

Cała przyjemność po mojej stronie.
Miłego pobytu i udanych nurkowań. Uważaj na siebie :)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 22.06.2012 09:42

Hej, może trochę nie na temat, ale jednak ;)
Zanim ukończyłam PADI OWD nurkowałam (po samej teorii) z Niemką instruktorką w Korculi.
Nurkowanie trwało ok 60minut, max zejście na 5-6 metrów z tego co pamiętam. Na pewno nie więcej.
Cena coś koło 150zł-200zł.
Pamiętam, że za podobne pieniądze moja mama pojechała w ten sam dzień do Dubrownika, ja wolałam dać nura ;)
Intro będzie możliwe na 98% w każdej bazie nurkowej, czy to w Chorwacji, czy gdzie indziej.
Pozdrawiam!
Hej :)
Roxi napisz do mnie na mutiaq (małpa) interia.pl
Mam pytania do relacji z Budapesztu ;)

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone