napisał(a) Rosół » 30.05.2012 09:56
wlochaty napisał(a): wraki sa na glebokosci ok 20-30m a ludzie bez kursu schodza na ok 20-30m zeby zobaczyc rafy wiec czemu myslisz ze to nie najlepszy pomysl?:)
No to może zacznę od uśmiechu i gratulacji.
Jeśli ktoś decyduje się na pierwszy raz zejść pod wodę na 20-30 metrów, to rzeczywiście nie wie nic o nurkowaniu i lepiej niech już tak zostanie.
Jednak największe słowa uznania należą się tym, którzy zabierają takie osoby na takie głębokości, chyba że rzeczywiście chodzi o 2-3 metry
Jeśli chodzi o otwarte morze i nurkowanie w nim, to trzeba liczyć się ze sporym falowaniem i silnym prądem wody, zmiennymi warunkami, zimniejszą wodą i niejednokrotnie gorszą widocznością niż w Egipcie.
Mam nadzieję, że w żadnej bazie nurkowej w Chorwacji nie znajdzie się instruktor, który zabierze osobę bez uprawnień na takie głębokości w dodatku na wraki. Nurkowanie to cudowna sprawa, sam nurkuję prawie od 25 lat, a instruktorem jestem prawie 15 lat i powiem, że ostatnie nurkowanie w Rovinj przypomniało mi o pokorze w stosunku do Adriatyku.
Oczywiście może trafić się jakiś wrak w zatoce na kilku metrach i taki polecam, ale jeśli chodzi o prawdziwe zwiedzanie wraków to polecam solidne szkolenie.
Z nurkowym pozdrowieniem,
Rosół