Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pula lub Rovinj czy dobrze obrałem?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
manius
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) manius » 19.08.2009 18:42

Witam

Jak pisałem już wcześniej w tym roku , a dokładnie 12.09 wybieramy się pierwszy raz do Chorwacji.
Od dłuższego czasu czytam forum i zastanawiamy się czy na pierwszy rzut dobrze obraliśmy kierunek.Jedziemy w ciemno.
Z tego co czytam w "Nasze Relacje z podróży" na forum to dużo większym zainteresowaniem cieszy się Makarska,Orebić,Korcula,Omnis i ogólnie rejony Dalmacji.
......i tak się zastanawiamy czy nie zmienić planów?
Jak myślicie?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.08.2009 18:57

Rovinji zdecydowanie polecam. Pula to raczej wakacje w mieście...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.08.2009 07:21

Tu jest wątek o Puli tak dla przeciwwagi:
Klik
Przydatna jest opcja "szukaj" - wiele info wyskoczy - wyrobisz sobie zdanie.
Powodzenia.
manius
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) manius » 20.08.2009 15:12

JacYamaha napisał(a):Tu jest wątek o Puli tak dla przeciwwagi:
Klik
Przydatna jest opcja "szukaj" - wiele info wyskoczy - wyrobisz sobie zdanie.
Powodzenia.

Może i jest wątek o Puli , ale nie to mi chodziło.
Chciałem mieć jakąś skalę porównawczą od osób z doświadczeniem co lepiej wybrać na pierwszy wyjazd?
Tak jak @FUX wyżej napisał , to już napewno odpuszczam sobie Pulę.
Lubię ciszę i spokój.
Dziękuję za podpowiedż.
JacYamaha napisał(a):Przydatna jest opcja "szukaj" - wiele info wyskoczy - wyrobisz sobie zdanie.
Powodzenia.

Nie pierwszy raz korzystam z forum w necie i wiem co znaczy opcja szukaj i staram się z niej korzystać jak najczęściej by moderatorzy nie mieli za wiele roboty.
JacYamaha napisał(a):Powodzenia.

Dziękuję i wzajemnie.
wydra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wydra » 20.08.2009 16:18

na pierwszy raz dobrze jest pojechac gdzies blisko - wiec tutaj twoj plan bylby dobry, ale z drugiej str we wrzesniu mozna by bylo sie pokusic i pojechac troche bardziej na poludnie ze wzgledu na pogode - tak mi doradzono. w sumie te 200 - 300 km az tak wielkiej chyba roznicy nie robi.

my za pierwszym razem bylismy na Istrii wlasnie ze wzgl odleglosciowych. teraz bedzie riwiera makarska.
Generalnie jesli pogoda dopisze to bedzie Wam super wszedzie, sprawdzcie tylko czy sa ladne plaze tam gdzie chcecie jechac.
manius
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) manius » 20.08.2009 16:31

wydra napisał(a):na pierwszy raz dobrze jest pojechac gdzies blisko - wiec tutaj twoj plan bylby dobry, ale z drugiej str we wrzesniu mozna by bylo sie pokusic i pojechac troche bardziej na poludnie ze wzgledu na pogode - tak mi doradzono. w sumie te 200 - 300 km az tak wielkiej chyba roznicy nie robi.

Właśnie tego się obawiam też .....chodzi o pogodę.
Z tego co już wyczytałem to im niżej tym pogoda ładniejsza.
Pewnie że te 200-300 km. nie robi różnicy tym bardziej jadąc 1400 km prawie , to 200 w tą czy w tą. :wink:
W sumie już zdecydowaliśmy .....Rovinji....a jak pogoda nie dopisze to się zwiniemy i jedziemy niżej.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.08.2009 16:49

Z tą pogodą to różnie bywa. Byłem i na Istrii kilka razy i w Dalmacji kilka razy, na Istrii zawsze miałem super pogodę, najwyżej 2 dni wypadały z opalania. W Dalmacji, na Peljesacu trafiłem na cały tydzień deszczu i niską temperaturę. W zeszłym roku np, na Istrii, do 11/12 godz w nocy siedzieliśmy na tarasie w kostiumach, tak nigdy nie mieliśmy na południu. Aha--zawsze druga połowa września, to czas naszego urlopu
martinli
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) martinli » 20.08.2009 22:28

w rovinii super, ale jak jedziesz w "ciemno", to unikaj przyjazdu w wekend, bo wtedy pełno włochów i austryjaków. najlepiej tak we wtorek, jak poza sezonem, to masz wybór full
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 21.08.2009 06:08

Byłasm w Puli i byłam W Primostenie (Dalmacja Środkowa).
Bez porównania bardziej podobało mi się w tym drugim miejscu. Rovinij urokliwy i gdybym miała kiedyś spędzać na Istrii kiedysurlop to pewnie gdzieśw jego okolicach. Choć Istria mnie jakoś nie zachwyciła. Taka za bardzo europejska była - choć nie wiem czy to dobre określenie - za mało w niej Chorwacji czułam. Sto razy bardziej podobała mi sie Dalmacja.

co do pogody jak ktos napisał róznie bywa. Jak ja byłam w Puli chyba 8-20 wrzesnia temeratrua była ok ok 25-27 stopni. Za to jeszcze kilka dni wczesniej w Chowacji było takie załamanie pogody że znajomi w Tucepi marzli przy 13 stopniach.
Corwin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Corwin » 23.08.2009 06:50

Hej,

Pierwszy raz w CRO byłem w 2006 roku i wybór właśnie padł na Rovinj. Strzał w samą 10. Polecam! Piękne, klimatyczne stare miasto, bardzo ładne plaże - do wyboru do koloru - od bardziej miejskich po ustronne, dzikie.

Pozdrawiam

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone