Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyznanie do winy

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
toudee
Cromaniak
Przyznanie do winy

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 13.07.2004 14:22

Muszę się Wam do czegos przyznać - naruszyłem w CRO przepisy (ale tylko troszeczkę :lol: ).
Na usprawiedliwienie chcę dodać, że nie mogłem sie oprzeć.
O co chodzi już wyjaśniam - dzieciaki kuzynostwa poprosiły mnie o zabranie buli 4l (tzw. Pony) wraz z automatem oddechowym na plażę - mała zatoczka oddalona od centrum Hvaru. Popróbowały swoich sił w oddychaniu pod wodą z automatu.
Ja jednak wietrząc możliwość, wymusiłem na nich pod byle pretekstem krótką przerwę i dalej nurać w zatoczce. Wierzcie mi było super, będąc pod woda (max. ok. 5 metrów głębokości resztki rozsądku wykwalifikowanego płetwonurka podpowiedziały mi aby nie dac ponieść się euforii) nie myślałem o przepisach i takich tam "duperelach" (ups, sorry).
Wynurczyłem prawie całą butlę, ale warto było zaryzykować - nikt mnie nie zdbał, a frajda niezapomniana. Pomimo, że w sumie zrobiłem w tym sezonie w CRO 5 nurków (od 20 do 40 metrów) ten płytki z dreszczykiem równiez wspominam mile.

To tyle Mea Culpa.

Darek.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.07.2004 16:51

toudee napisał(a):Muszę się Wam do czegos przyznać - naruszyłem w CRO przepisy- dzieciaki kuzynostwa poprosiły mnie o zabranie buli 4l (tzw. Pony) wraz z automatem oddechowym na plażę - mała zatoczka oddalona od centrum Hvaru. Popróbowały swoich sił w oddychaniu pod wodą z automatu.
Ja jednak wietrząc możliwość, wymusiłem na nich pod byle pretekstem krótką przerwę i dalej nurać .............

Byś sie wstydził !!!! Jak mogłeś radochę odbierać dzieciaczkom. !!!
Kupiłeś w zamian przynajmniej ...loda ?? Kupiłeś czy nie ?!
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 13.07.2004 22:02

To zaoszczędziłeś 24000 kun.tyle ile wynosi mandat dla nurczących poza bazą bez zezwolenia... :P
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 13.07.2004 22:15

No trochę przesoliłem ..15000 kun ale to i tak starczy na podróż do cro za rok :lol:
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 14.07.2004 07:58

Kupiłem, kupiłem też potem mnie sumienie trochę gryzło, a kwestia mandatu - no cóż nurkowanie z dreszczykiem, każdy lubi chyba ten "łyk adrenaliny".
W razie czego może bym się wyłgał - nurkowałem z samą butlą i automatem bez pozostałego szpejostwa - więc butelkę z automatem na denko i "rżnąłbym głupa", że mam takie dobre płuca - prawie jak Mayol :lol: .

Pozdro Darek
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 06.12.2004 15:00

..toude ile kosztuje taka butla i jaki sprzent trzeba miec? Czy ona ma swoj regulator i dousnik czy nie? I czy sie da naladowac?
Czasami musze dac nura za osmirnica i obserwowac ich jak pilnuja jajek.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 06.12.2004 17:18

Leon rozumiem, że chodzi o w miarę dobry sprzęt za rozsądne pieniądze.
Więc tak :
Butla (pony) 4 litry w Polsce to wydatek ok. 150 - 250 złotych w zależności od sklepu.Zwykle są to butle używane po renowacji (np. z karetek). Większa - to większe pieniądze najczęściej wykorzystywana do nurkowań 15 l - ok. 1000 zł.
Ja za 200 zł kupiłem butlę 4 litry z pojedynczym zaworem - bez problemu wkręca się I stopień automatu. Jest to standartowy zawór typu DIN więc bez kłopotu można naładować butlę z każdej sprężarki w centrum nurkowym
Automaty do oddychania I i II stopień nowe od ok. 450 zł w górę nawet do kilku tysięcy. Można kupić również na Allegro ale jest ryzyko czy nie dostaniesz uszkodzonego, albo jakiejś niespodziewanej przesyłki (np. cegły). Ja zaryzykowałem i trafiłem dobrze Aqalung Calypso za 520 złotych.
Przydałby się jeszcze manometr (wkręcany w I stopień automatu) do pomiaru ciśnienia w butli.
Ja nie brałem ze sobą na płytkiego nurka balastu - butla z automatem jest na tyle ciężka, że mogłem utrzymac się pod wodą, chociaż trochę ciągnęło mnie do góry (w końcu mam niemal 100 kg wagi). Myślę, że pas i ciężarek 2 kg załatwiłyby sprawę - pas ok. 50 złotych ciężarek - nie pamiętam ale to drobne wydatki.

Pozostaje kwestia o której nie pisałeś - na jaką głębokość chcesz schodzić, jaki czas, czy w piance (kwestia balastu) itd. - to też warunkuje koszty.

Jeśli miałbym okreslić koszty całego sprzętu - nie najlepszy ale i nie najgorszy - to mnie on kosztował ok. 10.000 złotych, dzisiejszy kurs euro 4,18 - 4,27 za euro.

Pozdrawiam serdecznie Darek

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone