Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyszedł czas na planowanie.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta
Przyszedł czas na planowanie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 28.11.2005 18:14

Przeczytałem wydaje mi się wszystkie posty na temat podróży przez BiH, Czarnogórę do Albanii. Ponieważ nigdy tej trasy nie " przerabiałem" więc oczekuję od bywalców kilku wiadomości. Jak wygląda nawierzchniowo droga z Modrica przez Tuzlę do Vlasenica. Jadę kamperem 7.5 m + 3.5 m przyczepka z pontonem. Istnieje możliwość przejazdy przez Zenicę. Co radzicie? Jak w BiH jest z kempingami, czy można nocować na stacjach benzynowych?. Planujemy dojechać do Jez Orhid. Wszystkie uwagi będą dla mnie cenne. Pozdrawiam :sm:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.11.2005 20:03

Jacek Grocvhowalski napisał(a): Jadę kamperem 7.5 m + 3.5 m przyczepka z pontonem.

Witam Cię.
Zainteresowałem się zwłaszcza tą przyczepką z pontonem. Czy dobrze rozumuję, że Cro z wody już zwiedziłeś?
Ja w przyszłym roku zamierzam wybrać sie po raz pierwszy z motorówką. W związku z tym mam pytanko. Czy masz miejsca godne polecenia w okolicach np. Murteru, gdzie można zamieszkać a jednocześnie mieć oko na sprzęt stojący na wodzie. Kilka razy byłem w Pakostane i czas najwyższy zmienić na coś innego, lecz równie sympatycznego.
Pozdrawiam

FUX

P.S. W przypadku odzewu podam swój prywatny mail lub komórkę. Wolę rozmawiać, niż pisać.
P.S. II Opcja PRYWATNA WIADOMOŚĆ na tym Forum została wyłączona??
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 29.11.2005 08:06

Namiary na mieszkanko na Murterze (Jezera) masz na mojej stronie internetowej. jest też tam opis mego pobytu na wyspie.
www.mojachorwacja.boo.pl
W Jezerach jest mała marina myślę, że bez problemu zostawisz tam łódkę. Z apartamentu do mariny ok. 5 minut max 10 minut - w zależnosci jak szybko się przemieszczasz :D
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta
Chorwacja z wody.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 01.12.2005 14:57

Już nie pierwszy raz wyjeżdżam do Chorwacji z pontonem i w zasadzie nie mogę Ci powiedzieć czy jest Ona piękniejsza z lądu, czy widoki z morza. W zasadzie wszystkie "większe" kempingi mają swoje przystanie i miejsca do slipowania najczęściej bezpłatne . Ja swój ponton z silnikiem i całym "bajzlem" trzymam na "sznurku", a jeżeli zapowiada się zła pogod to wyciągam na brzeg. Podczas kilku pobytów nigdy nic mi nie zginęło! Gdzie pływałem? Już Ci podaję: okolice Dubrownika - z niewielkiego kampingu (prawdopodobnie nie istniejącego już) w Cavtat, z kempingu w Zulianie wzdłuż wybrzeża do Orebic i na Korczulę, z kepingu z Starym Kasztelu opłynąłem cały zalew, zwiedziłem Trogir i Split (dopływając, nie kamperem), Zadar i pobliskie wysepki, Pd wybrzeże wyspy Krk z kempingu w Punat (polecam). Poza tym opłynąłem 3/4 wybrzeża Istrii z kempingów w Medulinie, Puli, Rovinji, Vrsaru, Poreczu, Novigrady i Umagu. Zaznaczam, że mój silnik ma 5 km. Przygoda wspaniała. Z nawiązką zwraca się trud i koszty holowania. Zachęcam Cię do tego. Poza tym gdyby wpadła Ci w ręce książka "Wybrzeże Chorwacji. Poradnik dla żeglarzy" Autorem jest Miroslav Krleża, Oficyna Wydawnicza Alma-Press, Warszawa. Ale i bez przeczytania dasz sobie doskonale radę! Jeżeli coś jeszcze mogę Ci dopowiedzieć, to pytaj. :sm:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.12.2005 21:28

toudee napisał(a):Namiary na mieszkanko na Murterze (Jezera) masz na mojej stronie internetowej. jest też tam opis mego pobytu na wyspie.
www.mojachorwacja.boo.pl
W Jezerach jest mała marina myślę, że bez problemu zostawisz tam łódkę. Z apartamentu do mariny ok. 5 minut max 10 minut - w zależnosci jak szybko się przemieszczasz :D

Śliczne dzięki za informację.
Pooglądałem Murter, Betinę, Jezera i zauważyłem apartamenty z własnymi przystaniami. Taki układ najbardziej by mi odpowiadał, zwłaszcza że ceny apartamentów są zbliżone. Jeżeli wpadłoby Tobie coś miłego w oko, to proszę o namiary. Jeżeli ze swej strony mógłbym w czymś pomóc, to służę.
Pozdrawiam

FUX
FUX
Weteran
Re: Chorwacja z wody.

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.12.2005 21:36

Jacek Grocvhowalski napisał(a):Już nie pierwszy raz wyjeżdżam do Chorwacji z pontonem i w zasadzie nie mogę Ci powiedzieć czy jest Ona piękniejsza z lądu, czy widoki z morza. W zasadzie wszystkie "większe" kempingi mają swoje przystanie i miejsca do slipowania najczęściej bezpłatne . Ja swój ponton z silnikiem i całym "bajzlem" trzymam na "sznurku", a jeżeli zapowiada się zła pogod to wyciągam na brzeg. Podczas kilku pobytów nigdy nic mi nie zginęło! Gdzie pływałem? Już Ci podaję: okolice Dubrownika - z niewielkiego kampingu (prawdopodobnie nie istniejącego już) w Cavtat, z kempingu w Zulianie wzdłuż wybrzeża do Orebic i na Korczulę, z kepingu z Starym Kasztelu opłynąłem cały zalew, zwiedziłem Trogir i Split (dopływając, nie kamperem), Zadar i pobliskie wysepki, Pd wybrzeże wyspy Krk z kempingu w Punat (polecam). Poza tym opłynąłem 3/4 wybrzeża Istrii z kempingów w Medulinie, Puli, Rovinji, Vrsaru, Poreczu, Novigrady i Umagu. Zaznaczam, że mój silnik ma 5 km. Przygoda wspaniała. Z nawiązką zwraca się trud i koszty holowania. Zachęcam Cię do tego. Poza tym gdyby wpadła Ci w ręce książka "Wybrzeże Chorwacji. Poradnik dla żeglarzy" Autorem jest Miroslav Krleża, Oficyna Wydawnicza Alma-Press, Warszawa. Ale i bez przeczytania dasz sobie doskonale radę! Jeżeli coś jeszcze mogę Ci dopowiedzieć, to pytaj. :sm:

:lol: :lol: :lol: Bajzel, który chcę zabrać w lipcu do Cro ważyć będzie ca. 500kg, więc targanie na brzeg może być trudne :?
W Cro korzystam z apartamentów i w poście wyżej zawarłem swoje preferencje. Dziękuję bardzo za poleconą lekturę. Spróbuję ją gdzieś wynaleźć. Lecz gdyby wpadł Ci w oko jakiś zakątek z własną przystanią, to będę wdzięczny. Bardzo chętnie poczytałbym Twoje relacje z wycieczek. A może nasze kursy gdzieś się przetną w przyszłym roku?
LUDZIE MORZA ŁĄCZNIE SIĘ I PODZIELCIE SIĘ SWOIMI WRAŻENIAMI.

Pozdrawiam
FUX
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.12.2005 08:54

FUX napisał(a):
... apartamenty z własnymi przystaniami. Taki układ najbardziej by mi odpowiadał, zwłaszcza że ceny apartamentów są zbliżone. Jeżeli wpadłoby Tobie coś miłego w oko, to proszę o namiary. Pozdrawiam

FUX

FUX - napisz do mnie - adres mailowy mam w profilu. Być może będziesz zainteresowany tymi apartamentami :)

Plumek
dufus
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dufus » 02.12.2005 09:07

do lata daleko więc postanowilem że pojadę do Cro jeszcze w tym roku :D mianowicie wyjeżdzam 25 grudnia w nocy żeby się zaokrętować w Splicie 26.12 następnie Dubrownik-Vis-Mljet-sylwester Lastovo i powrót 03.01.2006r :D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.12.2005 11:10

dufus napisał(a):do lata daleko więc postanowilem że pojadę do Cro jeszcze w tym roku :D mianowicie wyjeżdzam 25 grudnia w nocy żeby się zaokrętować w Splicie 26.12 następnie Dubrownik-Vis-Mljet-sylwester Lastovo i powrót 03.01.2006r :D

Super :)
Widzę, że nie tylko ja się wybieram na Sylwka do Cro! Z tym, że ja wyjeżdżam ok. 28/29 grudnia, a wracam pewnie koło 10 stycznia...

Szampańskiej zabawy!

Plumek
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta
Do FuXa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 02.12.2005 11:41

Być może nasze drogi się spotkają, ale poza zainteresowaniami turystyką motoro-wodną i sympatią do Chorwacji nie mamy wspólnych upodobań. Ja spędzam wakacje wędrując kamperem z pontonem (waga przyczepki + ponton z silnikiem i osprzętem oh. 200 kg) i nigdy nie byłem na kwaterach i z w/w powodów nie interesowały mnie warunki jakie chciałbys mieć. Ale napewno coś dobrego znajdziesz. Postaraj się jednak przeczytać podane wydawnictwo, bo tam są podane pewne warunki po spełnieniu których można łodzią motorowa poruszać się po wodach terytorialnych Chorwacji. Moje "pływadełko" na szczęście nie łapie się pod pewne rygory tam określone. Gdybyś miał trudności to będę w stanie podać Ci najważniejsze przepisy ale na osobisty adres e-mailowy, bo zapewne bardzo malo croentuzjastów to interesuje. Zapewne wiesz, że transport łodzi autostradami Słoweni i Chorwacji kosztuje drożej i marina (ta prawdziwa) też nie jest tania. Dlatego ja "pływadełko" zostawiam na kotwicy, ale uwaga z uwzględnieniem przypływów i odpływów, są niewielkie, ale istotne. Pozdrawiam! :sm:
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta
Ja pytam o drogę...

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 14.12.2005 14:56

Ja pytam o drogę, a nie o Sylwestra w Cro! :roll:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone