Chorwacja z wody.
napisał(a) Jacek Grocvhowalski » 01.12.2005 14:57
Już nie pierwszy raz wyjeżdżam do Chorwacji z pontonem i w zasadzie nie mogę Ci powiedzieć czy jest Ona piękniejsza z lądu, czy widoki z morza. W zasadzie wszystkie "większe" kempingi mają swoje przystanie i miejsca do slipowania najczęściej bezpłatne . Ja swój ponton z silnikiem i całym "bajzlem" trzymam na "sznurku", a jeżeli zapowiada się zła pogod to wyciągam na brzeg. Podczas kilku pobytów nigdy nic mi nie zginęło! Gdzie pływałem? Już Ci podaję: okolice Dubrownika - z niewielkiego kampingu (prawdopodobnie nie istniejącego już) w Cavtat, z kempingu w Zulianie wzdłuż wybrzeża do Orebic i na Korczulę, z kepingu z Starym Kasztelu opłynąłem cały zalew, zwiedziłem Trogir i Split (dopływając, nie kamperem), Zadar i pobliskie wysepki, Pd wybrzeże wyspy Krk z kempingu w Punat (polecam). Poza tym opłynąłem 3/4 wybrzeża Istrii z kempingów w Medulinie, Puli, Rovinji, Vrsaru, Poreczu, Novigrady i Umagu. Zaznaczam, że mój silnik ma 5 km. Przygoda wspaniała. Z nawiązką zwraca się trud i koszty holowania. Zachęcam Cię do tego. Poza tym gdyby wpadła Ci w ręce książka "Wybrzeże Chorwacji. Poradnik dla żeglarzy" Autorem jest Miroslav Krleża, Oficyna Wydawnicza Alma-Press, Warszawa. Ale i bez przeczytania dasz sobie doskonale radę! Jeżeli coś jeszcze mogę Ci dopowiedzieć, to pytaj.