napisał(a) pzkfv » 08.04.2012 11:58
Ja polecam wszystkim niedoceniane w okolicach Drezna - Bastei to jest miasto skalne oraz twierdzę Königstein. Oczywiście jak macie czas też samo Drezno. Co prawda, zaliczyłem ten rejon podczas wypadu do Czech, ale jak ktoś jedzie przez Niemcy to warto zboczyć z drogi.
Jadąc do Chorwacji (Szczecin-Mlini) nocowaliśmy w Zell am See, a w zasadzie zrobiliśmy postój między 6 a 8 rano, przed atakiem na hochalpenstrasse. Niestety niska podstawa chmur i mgła powstrzymała nas i wróciliśmy na autostradę, na 17 szukaliśmy noclegu w okolicach Plitvic (rano cały dzień na jeziorach), udało się, ale dwa auta i w sumie 4 dorosłych i 2 dzieci to o tej porze szukanie noclegu stwarza problemy.
Innym razem w drodze do Bułgarii, wpadliśmy na dwa dni do Budapesztu (Centrum, wzgórze Gelerta, Hungaroring i obok aquapark - drogi ale dzieciaki nas bardziej pokochały).
Tak wiec jak macie czas - polecam zboczyć z głównej drogi i zobaczyć coś ciekawego - oczywiście wybór miejsc do zobaczenia ogromny i każdy ma swoje typy, jednak wszystko zależy od wybranej przez was trasy.
Ja ze znajomymi to mam już takie skrzywienie, że jak są dwa punkty A i B to zawsze wybiorę trudniejsza trasę - ma to czasem swoje konsekwencje, ale jak wszystko wypali to jestem mistrzu, a czasem chcą mnie mordować.