Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przystanek na trasie Korčula-Zagrzeb

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 23.05.2021 10:09

Wracając z Korculi do Warszawy, planujemy nocleg w Zagrzebiu (zresztą w obydwie strony). Jednak Zagrzebiu bez zwiedzania, wyłącznie sam typowo tranzytowy nocleg, więc możemy zajechać na wieczór (nie jakiś ekstremalnie późny, bo następnego dnia jednak jeszcze sporo km). Chcielibyśmy zatrzymać w jakimś mieście na riwierze na kawę/lody i krótkie zwiedzanie. Myślałam o Szybeniku, Omišu, Trogirze, Splicie. W Splicie i Trogirze w sumie już byliśmy w 2006. Może się komuś narażę, ale Split nie powalił nas wtedy na kolana, więc nie mam ciśnienia, natomiast Trogir zdecydowanie bardzo nam się podobał. Z wielką chęcią wpadłabym po latach właśnie do Trogiru (również ze względu na targ). Ale marzy mi się też Szybenik. Omiš w sumie na końcu stawki.
Co polecacie, żeby realnie nie zajęło nam całego dnia, aby na spokojnie dało się dojechać na wieczór do Zagrzebia?

*edit - dodam, że będziemy wracać przez Ston i raczej nie wyruszymy o 7:00 rano ani wcześniej, więc trasa do Zagrzebia w praktyce też sporo zajmie, nie licząc promu i oczekiwania na niego. Zatem przystanek pewnie na jakieś 2-3 godziny max.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 23.05.2021 14:03

corrina napisał(a):Z wielką chęcią wpadłabym po latach właśnie do Trogiru (również ze względu na targ). Ale marzy mi się też Szybenik. Omiš w sumie na końcu stawki.

Omiś jako taki najmniejszy i najszybszy do obskoczenia. Ale to miasteczko - wieczny korek. Poza tym nie jest jakiś bardzo spektakularny.
Z Orebiča do Trogiru przy dobrym układzie masz teoretycznie ok. 3.5 h jazdy, ale jest niestety jeszcze Neum po drodze. Niedaleko od autostrady (Progmet)
Z Orebiča do Sibenika trochę dalej, ale czas przejazdu podobny, bo dłużej po autostradzie (z A1 bliżej do Sibenika niż odpowiedno do Trogiru).
Odległość obydwu do Zagrzebia zbliżona.

Trogir piękny, łatwiejszy do dreptania bo płaski i bardziej zwarty. Sibenik równie piękny, położony na wzgórzach, dużo bardziej rozległy. Ale co nowe to jednak bardziej ciekawe. No i piękne widoki z twierdz nad miastem.
No i chyba nie pomogłem. :wink:
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 23.05.2021 14:23

Bravik napisał(a):
Omiś jako taki najmniejszy i najszybszy do obskoczenia. Ale to miasteczko - wieczny korek. Poza tym nie jest jakiś bardzo spektakularny.
Z Orebiča do Trogiru przy dobrym układzie masz teoretycznie ok. 3.5 h jazdy, ale jest niestety jeszcze Neum po drodze. Niedaleko od autostrady (Progmet)
Z Orebiča do Sibenika trochę dalej, ale czas przejazdu podobny, bo dłużej po autostradzie (z A1 bliżej do Sibenika niż odpowiedno do Trogiru).
Odległość obydwu do Zagrzebia zbliżona.

Trogir piękny, łatwiejszy do dreptania bo płaski i bardziej zwarty. Sibenik równie piękny, położony na wzgórzach, dużo bardziej rozległy. Ale co nowe to jednak bardziej ciekawe. No i piękne widoki z twierdz nad miastem.
No i chyba nie pomogłem. :wink:

No trochę pomogłeś :wink: Omis chyba bez żalu odpuszczę. Co do Szybenika, to wiem, że miasto wymaga więcej czasu i generalnie najlepiej byłoby tam zrobić jeden dodatkowy nocleg, bo tak to tylko będę zła, że ledwo co go liznęliśmy :roll: . Gdyby technicznie było to możliwe, to będę rozważać taką opcję, aczkolwiek to się raczej wyjaśni dopiero w czasie urlopu. Zatem myślę, że pomimo, że w Trogirze już byliśmy, to jednak on mnie wciąż kusi. Nie wiem, czy to miejsce jeszcze istnieje, ale pamiętam, że przy bazarku/targu kupowaliśmy w takiej budzie najlepsze burgery, jakie w życiu jedliśmy ! :P
Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że ta buda była gdzieś tutaj i wygląda na to, że coś tam wciąż jest :oczko_usmiech:
https://goo.gl/maps/Dmac2sZjDWomC7i3A
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.05.2021 18:28

Ja bym wybrała Sibenik.
1. Tam nie byłaś, a to jedno z najważniejszych chorwackich miast.
2. Będzie mniej więcej w połowie Waszej drogi.
3. Łatwy zjazd z autostrady i powrót do niej (w przypadku Trogiru jesteś w plecy ok 30 min na jednym zjeździe, a tu to rzut beretem).
4. Katedra w Sibeniku powala, zwłaszcza baptysterium. jak-zyc-jak-zyc-bez-chorwacji-t50518-315.html?hilit=Sibenik#p1915277
5. Blisko centrum kilka większych parkingów (płatne, ale est też opcja bezpłatnego, ale trzeba się trochę na wspinać).

PS. Byłam i w Splicie, i w Trogirze, i w Sibeniku i w Zadarze.
naszastruga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) naszastruga » 23.05.2021 18:47

Szybenik nie zrobił na mnie szczególnego wrażenia. Parkowaliśmy koło dworca autobusowego, może stad pierwsze wrażenie miasta. Jeśli już to wolę Zadar. Fajna promenada nad morzem, wodne organy, sympatyczna starówka.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 23.05.2021 19:01

piekara114 napisał(a):Ja bym wybrała Sibenik.
1. Tam nie byłaś, a to jedno z najważniejszych chorwackich miast.
2. Będzie mniej więcej w połowie Waszej drogi.
3. Łatwy zjazd z autostrady i powrót do niej (w przypadku Trogiru jesteś w plecy ok 30 min na jednym zjeździe, a tu to rzut beretem).
4. Katedra w Sibeniku powala, zwłaszcza baptysterium. jak-zyc-jak-zyc-bez-chorwacji-t50518-315.html?hilit=Sibenik#p1915277
5. Blisko centrum kilka większych parkingów (płatne, ale est też opcja bezpłatnego, ale trzeba się trochę na wspinać).

PS. Byłam i w Splicie, i w Trogirze, i w Sibeniku i w Zadarze.

O rety, to będzie ciężka decyzja jednak... :roll: Szczególnie, jeśli nie uda się z noclegiem.
Szybenik to od zawsze na liście, tylko jeszcze nigdy nie wypalił :oczko_usmiech:
W 2 godzinki coś się da zobaczyć, poza katedrą? Bo jednak przydałoby się wleźć na twierdzę...
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 23.05.2021 19:05

naszastruga napisał(a):Szybenik nie zrobił na mnie szczególnego wrażenia. Parkowaliśmy koło dworca autobusowego, może stad pierwsze wrażenie miasta. Jeśli już to wolę Zadar. Fajna promenada nad morzem, wodne organy, sympatyczna starówka.

Być może niesłusznie, ale Zadar jakoś nigdy nie był na liście priorytetów, na pewno kiedyś tam dotrę, ale póki co chyba nie mam jeszcze ciśnienia :oczko_usmiech:
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 23.05.2021 20:19

A jeszcze zupełnie inny pomysł puka mi z tyłu głowy, mianowicie gdyby za sv.Rokiem zjechać na starą drogę i tam sobie niespiesznie zahaczyć np o Slunj, może coś jeszcze ? Slunja żałowałam 2 lata temu, kiedy tą trasą wpadliśmy do Plitvic i czasu już nie starczyło. Ogólnie lubimy tą drogę, tędy jechaliśmy pierwszy raz do Cro w 2006... 8) No i pyszne jedzenie po drodze w kilku miejscach :oczko_usmiech: Ostatnio jedliśmy w Vila Velebita. Polecacie jeszcze coś na trasie (i do zobaczenia i do zjedzenia) ? :-P
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 28.05.2021 10:34

Prawdopodobnie uda się nam nocować w Szybeniku, więc już jestem szczęśliwa bo i do Trogiru wtedy wpadniemy chociaż na chwilę i Szybenik damy radę odwiedzić i za dnia i wieczorem :oczko_usmiech:
Ponieważ w dalszym ciągu nie planuję zwiedzania Zagrzebia, będzie to jedynie nocleg, to mamy do zagospodarowania większość dnia po noclegu w Szybeniku. Myślę, że przejazd starą drogą i ominięcie autostrady to dobry pomysł w tej sytuacji. Pomyślałam przez chwilę o wodospadach Krka, ale jednak cena powalająca dla 4 osób... :evil:
Co polecacie na szybkiego stopa na starej drodze z Szybenika do Zagrzebia ? Na pewno zatrzymamy się na chwilę w Slunj.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 28.05.2021 11:53

Jeśli myślisz o Slunj to nie zapomnij obok o Rastoke. Warto też zatrzymać się w Kninie (twierdza).
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.05.2021 12:26

Szybki stop, ale nie przy starej drodze, to może być Nin i malutka katedra św Mikołaja, może być chorwacki fiord czyli Zavratnica, ale musisz część drogi jechać poza autostradą, kanion Zrmanja i Berborov Buk (będzie namiastka Krka)-byłam rok temu, taka ukryta perełka. Ale możesz też na godzinę wpaść na Murter.
Masz dużo dnia do zagospodarowania, bo tylko 4 h jazdy przed Wami.

Osobiście bym rano pospacerowała po Sibeniku i wlazła na twierdzę, potem 2 h plażowania na Murter i pożegnanie z Adriatykiem, potem kanion i wodospad (tu można obiad zjeść) i boczną drogą wpadasz na autostradę za Sv.Rokiem i 2 h i jesteś w hotelu. Dzień na maksa wykorzystany.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 29.05.2021 18:34

piekara114 napisał(a):Szybki stop, ale nie przy starej drodze, to może być Nin i malutka katedra św Mikołaja,

Tu trafiłaś bardzo w moje gusta, faktycznie cudna! Romańska? Neoromańska ? :roll:

piekara114 napisał(a):może być chorwacki fiord czyli Zavratnica, ale musisz część drogi jechać poza autostradą,

Tu też w punkt, ale powiedz, czy te wszystkie zdjęcia w internetach są osiągalne z jakiegoś zwykłego punktu widokowego, czy to raczej efekt drona ? Bo drona nie mamy... :roll: I że się tak upewnię, chodzi o Zavaratnicę koło Jablanac ?

piekara114 napisał(a):kanion Zrmanja i Berborov Buk (będzie namiastka Krka)-byłam rok temu, taka ukryta perełka.

No i to też całkiem zachęcająco wygląda. I tu też pytanie, czy to jest do względnie szybkiego obejrzenia z jakichś punktów, czy trzeba się w te miejsca bardziej zaangażować ? Ile czasu ?

piekara114 napisał(a):Ale możesz też na godzinę wpaść na Murter.

A ten punkt raczej bym skreśliła, jakoś Murter zupełnie mnie nie zachęca i nigdy nie był na liście.

piekara114 napisał(a):Osobiście bym rano pospacerowała po Sibeniku i wlazła na twierdzę, potem 2 h plażowania na Murter i pożegnanie z Adriatykiem, potem kanion i wodospad (tu można obiad zjeść) i boczną drogą wpadasz na autostradę za Sv.Rokiem i 2 h i jesteś w hotelu. Dzień na maksa wykorzystany.

A jakbym zrobiła Twój plan ale wywaliła z niego Murter a zamiast niego jechała starą jedynką przez Rastoke, Slunj z krótkim przystankiem tam (może właśnie tam obiad) to starczy dnia czy już za dużo ? Bo jednak tu by było bez autostrady.
No i jeszcze rozważamy nocleg jednak dalej, za Zagrzebiem, gdzieś już pod granicą (jeszcze nie wiem, którą, bo nie wiem czy będziemy jechać przez Słowenię, czy Węgry), może w Varazdin, więc chyba ten plan już za bardzo byłby napięty...

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone