Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyłącze elektryczne.

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krystek
Cromaniak
Przyłącze elektryczne.

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 19.02.2004 18:59

W cennikach kampingów figuruje pozycja "przyłącze elektryczne" . Ponieważ po raz pierwszy planuję wyjazd z namiotem :oops: chciałbym wiedzieć ,czy będzie to przydatne;tzn. czy można do tego podłączyć bezpośrednio np.kuchenkę elektr. lub choćby ładowarkę do komóry.
Z góry dzięki za info i pzdr.
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 19.02.2004 19:32

krystek napisał(a):W cennikach kampingów figuruje pozycja "przyłącze elektryczne" . Ponieważ po raz pierwszy planuję wyjazd z namiotem :oops: chciałbym wiedzieć ,czy będzie to przydatne;tzn. czy można do tego podłączyć bezpośrednio np.kuchenkę elektr. lub choćby ładowarkę do komóry.
Z góry dzięki za info i pzdr.

Możesz podłączyć co chcesz,najczęściej jest to max obciążenie 10A tj.2200 wat.Jeśli się zdecydujesz,radzę Ci wziąć lampę(np.warsztatową przenośną) do oświetlenia namiotu.Polecam też pawilon ogrodowy-nie zajmuje dużo miejsca,a trochę chroni przed słońcem(lub deszczem :lol: ).
Pozdrawiam :papa: ,Jacek
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 19.02.2004 19:42

Bardzo dzięki za info :D .Aha ,dla uściślenia:rozumiem,że jest to jedno gniazdo i chcąc podłączyć kilka rzeczy,trzeba tzw. rozgałęźnik(czy coś w tym stylu).
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 19.02.2004 22:30

krystek napisał(a):Bardzo dzięki za info :D .Aha ,dla uściślenia:rozumiem,że jest to jedno gniazdo i chcąc podłączyć kilka rzeczy,trzeba tzw. rozgałęźnik(czy coś w tym stylu).

Radzę Ci zabrać przedłużacz z kilkoma gniazdami(myślę że 20 mb wystarczy-stanowiska prądowe nie zawsze trafią się przy namiocie :? ).Przy tym wtyczka musi być specjalna-"do przyczepy".Taki oryginalny przedłużacz jest drogi-proponuję więc wziąć zwykły i zrobić "redukcję"-
-część męska-wtyczka do przyczepy
-część żeńska-końcówka zwyłego przedłużacza
Oczywiście wszystko z uziemieniem
Pozdr
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 20.02.2004 12:51

No to niezła padaczka :!: Niech mi ktoś powie czy taki wynalazek z dwiema różnymi końcówkami to gdziesik można zanabyć,ew. gdzie można poczynić stosowne przeróbki.I jak wygląda końcówka do przyczepy :?: Dzięki za info i cierpliwość,ale nie mam o tym zielonego pojęcia :oops: :roll:
Keszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Keszel » 20.02.2004 13:12

W tamtym roku "brałem prąd" na campingach Perna k. Orebica i Galeb w Omisiu. W obu przypadkach dostałem tzw. redukcję czyli wtyczkę dopasowującą moją typową wtyczkę do gniazda przyłącza. Nie wiem jak jest na innych campach. :D
SZOP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 20.02.2004 17:42

Ta wtyczka do przyczepy przypomina "na oko" wtyczkę do "siły"380v-
(ma jednak 3 bolce zamiast 4 lub5).Myślę że kupisz ją bez problemu w dobrze zaopatrzonym sklepie elektrycznym(lub hurtowni).Ja nie miałem takiej redukcji,ale poradziłem sobie "po polsku" :wink: -ostry nóż i "uformowałem" zwykłą wtyczkę :lol:
yeoz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeoz » 20.02.2004 17:55

hej,
z własnego doświadczenia mogę ci polecić kupno przedłużacza do.... kosiarki elektrycznej, zwykle na wiosnę można kupić bardzo tanio, ja nabyłem 30 m za kilkanaście zlotych, wszystko działało jak trzeba bez żadnych przeróbek
pozdrawiam
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 20.02.2004 22:43

No i wszystko jasne :!: Dzięki wszystkim i pzdr.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 26.02.2004 15:49

A ja już kilka razy korzystałem z prądu na kampingach i za każdym razem wystarczył przedłużacz ze zwykłą wtyczką...
Natomiast podłączenie się do przyłącza dla przyczep ma ten plus, że na ogół zabezpieczenie (bezpiecznik) jest większe i możesz podłączyć spokojnie czajnik elektryczny, lampkę, lodówkę itp. jednocześnie, bez obawy, że strzeli bezpiecznik...

PozdrawV
J.
izmir
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) izmir » 06.04.2004 10:45

Witam !!!
Odwiedziłem kilkadziesiąt kampingów w Chorwacji i stwierdzam, iż najskuteczniejsza jest wtyczka nie okrągła, bez bolca (płaska), taka jak przy urządzeniach RTV. Wszędzie pasowała. Natomiast z obciążeniem jest różnie, choć zawsze używam oświetlenia, lodówki i czajnika elektrycznego i nigdy nie miałem problemu z bezpiecznikami.

Pozdrawiam
Fender
Croentuzjasta
Zrób to sam.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fender » 06.04.2004 13:42

Gdy zjawiłem się na campie Zablaće w Baśce to miałem ten problem że niestety polskie wtyczki nie pasowały,nawet te"cienkie" o których była mowa. :cry: :cry: :cry:
Poszedłem do kiosku,kupiłem wtyczkę taką, jaka była potrzebna i wymieniłem w przedłużaczu.
Jeżeli masz trochę pojęcia o elektryce,śrubokręt i nóż nie ma problemu,ale wiedz że polskie wtyczki nie pasują !!!
Powodzenia !!!
januszpaszek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) januszpaszek » 19.04.2004 19:01

yeoz napisał(a):hej,
z własnego doświadczenia mogę ci polecić kupno przedłużacza do.... kosiarki elektrycznej, zwykle na wiosnę można kupić bardzo tanio, ja nabyłem 30 m za kilkanaście zlotych, wszystko działało jak trzeba bez żadnych przeróbek
pzdrawiam

YEOZ! Pytanie , a nie jest wymagany bolec zerujacy we wtyczce? Dziekuję.
Zbigniew Małecki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew Małecki » 19.04.2004 21:27

Hej forumowicze! Dawno tu się nie logowałem, choć czasami zglądałem a tak prawdę powiedziawszy to mnie treści zniechęcały ale co Wam będe wciskał własne frustracje.
Elektryczność na kempie? ale najpierw anegdota. Moja znajoma, żona człowieka z tytułem naukowym w elektronice zawsze w domu zmieniała "korki" przepraszam bezpieczniki, gdyż On się na tym nie znał.
Czytając państwa wypowiedzi właśnie ta anegdota bardzo tu pasuje. Wiele lat jeżdżąc do Chorwacji (tylko na kempingi) w niewielu przypadkach nie mogłem się podłączyć gdyż nie było do czego. Tam gdzie była "truja" występowały tablice- skrzynki przyłączeniowe w których zawsze były dwa rodzaje gniazd. Dla pospólstwa - zwykłe, niezwykłe ale takie wtyczki jak w kosiarkach pasowały i dla "elity" carawaniarskiej. Właśnie w tej Baśce gdy moja wiedza, na temat przyłączy - poczatek drogi chorwackiej, była mała musiałem wycinać, przycinać, podpiłowywać zwykłą wtyczkę, bo taką tylko miałem, co nie przyniosło oczekiwanego efektu i w końcu od czegoś ciachnołem właśnie płaską i pasowała. Od tamtej pory zawsze miłem 2x20m od kosiarki ( raczej ten grubszy-droższy)+ 15m zwykłego dwużyłowego ( 2x1,5) kabla zakończonego płaskim wtykiem i cztero gniazdowym rozgałęziaczem + prostownik samochodowy z dodatkowym gniazdem do podłączenia lodówki ( 12V) by chodziła na okrągło. Do tego czajnik, lampa oświetleniowa, (lokówka), prostownik do tel.kom. U sąsiadów widywałem też kuchnie elektryczne a nawet duże lodówki. Większy problem, niestety, jest we Włoszech tam trzeba mieć tzw. eurozłączkę - "bluewchite" 12euro. Wynika to zróżnych rozstawów bolców i nasze tam nie pasują. Można to załatwić adapterem wtykowym dostępnym czasami w Polsce - działy elektryczne w dużych marketach, 27-34zł. Pozdrawiam. :?:
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 20.04.2004 14:28

oto link
http://kropla.com/!f.htm
Takiej wtyczki trzeba szukać
Jezli chodzi o tą drugą, wygląda identycznie jak do 380V, ale jest nieco mniejsza i 3 bolcowa(chyba). Ja mam ją w kolorze niebieskim.
W każdym sklepie elektrycznym powinni takowe wtyczki posiadać.

Powrót do Kempingi

Przyłącze elektryczne.
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies