Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przygotowanie auta do drogi - żeby potem bez niespodzianek.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nowy100
Croentuzjasta
Re: Przygotowanie auta do drogi - żeby potem bez niespodzian

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 18.06.2015 20:16

Co do gaśnicy, to pytam czy liczy się jak w Polsce "sztuka" ,czy jednak kraje tranzyt. wymagają aktualnych gaśnic ? Apteczka wystarczy zwykła, z marketu, czy jakiś atest musi być?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2015 20:32

nowy100 napisał(a):Co do gaśnicy, to pytam czy liczy się jak w Polsce "sztuka" ,czy jednak kraje tranzyt. wymagają aktualnych gaśnic ? Apteczka wystarczy zwykła, z marketu, czy jakiś atest musi być?

Nie jest wymagany podpis druha/prezesa Pawlaka.
Przypominam o Konwencji Wiedeńskiej.
TicoTrip
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TicoTrip » 19.06.2015 07:02

A czy jest ktoś z Was w stanie poradzić mi jaka trasa będzie najłatwiejsza dla pokonania dla mojego Tico? :hut:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 19.06.2015 07:35

TicoTrip napisał(a):A czy jest ktoś z Was w stanie poradzić mi jaka trasa będzie najłatwiejsza dla pokonania dla mojego Tico? :hut:

Moja.........Cieszyn-Zilina-Bratysława-Wiedeń-Graz-(objazd Slo)-Karlovac i w dół.

..........inny ci napisze że przez Węgry , nie ma to większego znaczenia. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2015 08:40

Tico nie ma jakiś oszołamiających prędkości więc nie ma sensu kupować winiet na Czechy, Austrię i jechać po nich 90km/h, lepiej jechać przez Węgry "normalną" drogą koło Balatonu, tym bardziej że jesteście z Lubelskiego a Słowację jak chcecie można autostradą , tak dla odmiany, lub bokami. W Cro na autostradzie, (przed Zadarem) jest tylko kilka długich podjazdów ale nie jakieś mega strome, redukcja o jeden bieg w dół i spokojnie jedziecie, ale po wdrapaniu się na górę widok morza bezcenny.
TU jest temat o drodze z płd-wsch. Polski do Cro :papa:
Ostatnio edytowano 20.06.2015 08:27 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 19.06.2015 09:11

szaki17 napisał(a):Tico nie ma jakiś oszołamiających prędkości więc nie ma sensu kupować winiet na Czechy, Austrię i jechać po nich 90km/h, lepiej jechać przez Węgry "normalną" drogą (słynną "route 86") , tym bardziej że jesteście z ok. Lubelskiego a Słowację jak chcecie można autostradą , tak dla odmiany, lub bokami. W Cro na autostradzie, (przed Zadarem) jest tylko kilka długich podjazdów ale nie jakieś mega strome, redukcja o jeden bieg w dół i spokojnie jedziecie, ale po wdrapaniu się na górę widok morza bezcenny.
TU jest temat o drodze z płd-wsch. Polski do Cro :papa:

z Lublina to chyba starą 7 równoległą do M7
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 19.06.2015 23:54

TicoTrip napisał(a):A czy jest ktoś z Was w stanie poradzić mi jaka trasa będzie najłatwiejsza dla pokonania dla mojego Tico? :hut:

w tym momencie moje problemy przestały mieć znaczenie :|
pozdrawiam :papa:
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 20.06.2015 06:28

Spoko. Dawno temu też jeździłem. Nawet autostradami spokojnie pojedzie te 120non stop w 4 osoby. Zasięg do tankowania też spokojnie 600km.660kg masy własnej plus ładunek i 41 kM. Dobre egzemplarze zamykały licznik z górki. Nawet załadowany nie powinien na podjazdach mieć problemu z podjechaniem 90km/h
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 01.07.2015 20:01

jeśli chodzi o punkty kontrolne to że swojej strony polecam sprawdzić stan tłumika
mi odpadł 200m od apartmana, całe szczęście nie odpadł na autostradzie
Ironman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ironman » 06.10.2015 18:31

Wiem, że już po czasie ale musiałem odpisać widząc post odnośnie tico :) Dajcie znać jak wam poszło. My rok temu też się wybraliśmy Tico w taką trasę, niestety nie podołało ;( Zostawiliśmy go pod Budapesztem, chcieliśmy go tam zezłomować, dostaliśmy jakiś kwitek i tablice a dopiero w Polsce po przetłumaczeniu okazało się że im to tico zwyczajnie sprzedałem, jeszcze mnie pani w urzędzie opieprzyła że jej tablice przyniosłem ;) Co do podjazdów to jak była większa górka to niestety trzeba było powoli za tirami się wtaczać ale dawało radę 3os + full bagaż. Co do awaryjności, rok wcześniej objechałem tym autem trasę Lublin-Londyn-Lublin. Byłem nim też nad naszym morzem i dało radę. Przed Chorwacją porządny remont za ponad 1000zł i niestety wysiadło. W tym roku byliśmy Vectrą z 97 bez żadnego przygotowania i dała radę, także ja jestem zdania że nie ważne jaki to tylko kwestia szczęścia.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 06.10.2015 19:13

Oprócz wspomnianych rzeczy wyżej rzeczy dorzucam gumy do mocowania bagażu i "płachtę/matę" (jak to się oficjalnie nazywa?) na kokpit na okoliczność słońca.
bajprzeznet
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bajprzeznet » 20.10.2015 21:37

Nie da się przygotować auta na 100% - można tylko zminimalizować ryzyko.

Wiadomo że można sprawdzić zawieszenie, hamulce, oświetlenie i masę innych rzeczy - ale nikt nie przewidzi nagłego wycieku, awarii np. alternatora, urwania tłumika lub zwykłego zwarcia w instalacji. Po prostu maszyna 8)

Czy to znaczy że mamy nie jeździć? Oczywiście że NIE ! Po prostu zawsze na taki wyjazd trzeba mieć zaplecze gotówki w razie awarii i tyle. I dotyczy to aut nowych, prawie nowych oraz tych wiekowych.

Nie ma złotej recepty - każdy wie w jakim mniej więcej stanie ma wozidło i tyle :)

A co do wyposażenia - ja zawsze mam gaśnice, apteczkę, trójkąt, kamizelki, parę żarówek, latarkę, nóż itp - nie dlatego że trzeba, ale dlatego że mogą się przydać :)
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 20.10.2015 22:38

bajprzeznet napisał(a):Nie da się przygotować auta na 100% - można tylko zminimalizować ryzyko.
...
Czy to znaczy że mamy nie jeździć? Oczywiście że NIE ! Po prostu zawsze na taki wyjazd trzeba mieć zaplecze gotówki w razie awarii i tyle. I dotyczy to aut nowych, prawie nowych oraz tych wiekowych.
...

święte słowa 8)
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 21.11.2015 22:38

bajprzeznet napisał(a):

Nie ma złotej recepty - każdy wie w jakim mniej więcej stanie ma wozidło i tyle :)

To jest chyba najbardziej rozsądne zdanie w tym temacie.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 30.11.2015 17:54

bajprzeznet napisał(a):Nie ma złotej recepty - każdy wie w jakim mniej więcej stanie ma wozidło i tyle :

Dokładnie, przecież od wakacji do wakacji robi się o wiele więcej km niż podczas urlopu. Jeśli w tym czasie z autem nic się nie dzieje to dlaczego podczas wyjazdu ma się coś dziać ? :mrgreen: Inna sprawa jak trzeba ciągle coś robić w ciągu roku - wtedy to już bym się zastanawiał czym jechać tak daleko takim autem.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przygotowanie auta do drogi - żeby potem bez niespodzianek. - strona 1...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone