Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przydatne gadżety !

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kozak
Croentuzjasta
Przydatne gadżety !

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 15.06.2011 13:43

Witam wszystkich gadżeciaży. W tym wątku chciałbym wywołać dyskusję na temat .. przydatnych gadżetów.
Jak wiemy można się bez nich obejść i w zasadzie nie są nam potrzebne,
ale czasami jak już mamy wszystko zaplanowane, zapakowane to tak sobie myslimy co by tu nam mogło umilic nasz wyjazd, pobyt itd.
Zacznę od siebie i kilku przydatnych gadżetów:
1 miejsce to "organizer na fotel" niby nic ale moi pasażerowie są szczęśliwi, że już nic nie muszą kłaść lub szukać między fotelami.
Poza tym jest tam lodówka izotermiczna na napoje. Kupiłem go w komputroniku ( w ich wyszukiwarce wystarczy wpisać: organizer na fotel).
2 miejsce to zasłonki na szyby. Mimo, iż w aucie jest klimatyzacja to wejście do rozpalonego pojazdu nie jest przyjemne.
Zakładam więc takie "sreberka" na przednią i tylną szybę auta i już jest duuużo chłodniej i wnętrze się nie nagrzewa w takim stopniu.
3 miejsce to lodówka turystyczna, która zapewnia nam chłodne napoje podczas podróży i .. na plaży.
4 .... czekam na Wasze propozycje.
rid
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rid » 15.06.2011 13:59

Polecam zamianę zapalniczki samochodowej na taką przejściówkę http://allegro.pl/malenka-ladowarka-usb ... 72459.html
Nie tylko super wygląda, ale też przy zmianie np. telefonu nie musimy już dokupywać kolejnej ładowarki samochodowej.
A jak ktoś chce jeszcze kombinować to można dokupić np :wink:
http://allegro.pl/lampka-usb-do-laptopa ... 16131.html
lub http://allegro.pl/wiatraczek-wentylator ... 01347.html :lol:
ale tego już nie posiadam więc nie wiem jak się sprawdza :lool:
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 15.06.2011 17:30

ładowarka z zapalniczki wyjściem USB to podstawa, ja mam z dwoma USB. Dodatkowo poleciłbym przedłużacz zasilania zapalniczkowego i rozgałęźnik jedno wejście do zapalniczki a np. 3 gniazda. Co do lodówki turystycznej to proponowałbym z zasilaniem na gniazdo zapalniczki. Napoje utrzymują stale niską temperaturę, a przy 40 stopniowych upałach to przyjemna ochłoda.
Dla dzieci na tylne szyby regulowane roletki przeciwsłoneczne.

Można również zabrać przetwornik z prądu z zapalniczki na 220.

komplet narzędzi do bardzo drobnego majsterkowania, zwłaszcza, gdy jedziemy autem w którym aby wymienić żarówkę potrzeba odkręcić jakąś osłonę a tu nagle okazuje się, że nie mamy odpowiednego klucza, śrubokręta, albo imbusa.

Latarkę, lub przy bardziej zaawansowanej technologicznie komórce ściągnąć sobie aplikację - latarkę. Nigdy nie wiesz kiedy może się przydać

Ja uwielbiam słońce i ciepło, ale czasem już tego za wiele, wtedy parasol plażowy taki za 20 zł. to rewelacja.
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 15.06.2011 18:03

Nie wiem czy można to zaliczyć do gadżetów (niektórzy tak myślą), to o czym piszę to okulary przeciwsłoneczne z filtrem polaryzacyjnym.
Kiedyś myślałem, że to zbędny tzw gadżet, teraz bez niego nie wyobrażam sobie dalszej podróży. Zmęczenie oczu spada ( u mnie o ok 90%) niesamowite. Jak wiadomo bezpieczeństwo to podstawa.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.06.2011 20:12

kozak napisał(a):Nie wiem czy można to zaliczyć do gadżetów (niektórzy tak myślą), to o czym piszę to okulary przeciwsłoneczne z filtrem polaryzacyjnym.
Kiedyś myślałem, że to zbędny tzw gadżet, teraz bez niego nie wyobrażam sobie dalszej podróży. Zmęczenie oczu spada ( u mnie o ok 90%) niesamowite. Jak wiadomo bezpieczeństwo to podstawa.

Zgadzam się, oczywiście nie mówimy tu o okularach z marketu za 20 zeta z naklejką "coś tam, coś tam UV", tylko o porządnych brylach zrobionych u optyka - cena ca.150 zł - wtedy w 100% spełniają swoją rolę :lol:

P.S.
Moja propozycja gadżetowa - karta kredytowa z sensownym limitem....nie znasz dnia ani godziny, kiedy może się awaryjnie przydać :wink: :lol:
Życzę Wam, by AWARYJNIE nie trzeba było jej używać :!:
CROcs
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROcs » 18.06.2011 11:37

A ja zabieram zawsze "multitool" - obcęgi, piłka, otwieracze, śróbkowkręty i takie tam - wszystko w jednym. To takie coś jak scyzoryk z wieloma funkcjami tylko bardziej narzędziowe.
pozdr
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 03.07.2011 12:06

A może ktoś zapoda jakieś "przyjemne" gadżety zamiast sprzętu "ratującego" nasze auto w podróży.
Szukam czegoś sprawdzonego powtarzam SPRAWDZONEGO co np. pozwoli utrzymać chłodek w aucie na postoju... widziałem coś takiego co montuje się na szybie i jest zasilane solarnie ale czy to działa i jest warte tych pieniędzy. Jak wiadomo część tych wynalazków to strata czasu i kasy ale są też całkiem ciekawe.... i takich szukam
bmxmen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bmxmen » 10.09.2012 13:10

Oglądaliście pewnie MacGivera :) on miał słynny szwajcarski scyzoryk mniej więcej taki http://www.scyzoryki.pl/pl/p/Victorinox-Huntsman-1.3713/101 - który przydaje się w różnych sytuacjach. Gdy trzeba posmarować kromkę chleba masłem, przeciąć taśmę izolacyjną, rozciąć bandaż czy przeciąć kawałek drewna. Niezastąpiony. 8)
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 17.09.2012 22:44

http://www.electro.pl/produkt-Odtwarzac ... 01,48.html

Myślę, że wręcz niezbędna klasyka, kiedy na tylnej kanapie jedzie stadko dzieci :D 2 ekrany, obsługa tak uproszczona, że dzieci same sobie radzą, wygodne etui, zawiesza się na zagłówku jednym kliknięciem (a raczej dwoma, bo przecież 2 ekrany).

Zasilanie z gniazda zapalniczki, ale główny ekranik działa też jakiś czas na baterii (ale wtedy nie działa drugi ekran). Z początku najmłodszego synka bawiło zrywanie kabli, ale szybko skojarzył, że jak wyrywa kabelek, to obraz znika i przestał.

Dzieci oglądają sobie ulubione filmy, potem zahipnotyzowane migającymi obrazkami zasypiają :)

Odtwarzacz sprawdzony w tym roku w Cro i na trasach w Polsce - znakomicie wydane pieniądze (niewielkie zresztą).
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 02.10.2012 12:03

kozak napisał(a):Nie wiem czy można to zaliczyć do gadżetów (niektórzy tak myślą), to o czym piszę to okulary przeciwsłoneczne z filtrem polaryzacyjnym.

Miałem Brendy z filtrem polaryzacyjnym. W tym roku kupiłem nowe BRENDA 1007D2 Fotochrom. Rewelacja do jazdy autem i codziennego użytku! Chyba tylko D2 czyli grafitowe są z fotochromem. Pozostałe kolory (szaro-zielone, ciemno-zielone) bez. Na allegro w cenie 199zł.

Lampa akumulatorowa. W Biedronce od 8.10 w cenie 34,99PLN.
- jasne światło - aż 60 diod LED
- w komplecie ładowarka sieciowa i samochodowa
- czas świecenia: 4 godziny
- uchwyt obracany o 360°
- 2 odpinane magnesy umożliwiają przytwierdzenie do metalowej powierzchni
http://fanbiedronki.pl/gazetka/2012.10. ... mulatorowa

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone