Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyczepa

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Chojraki123
Podróżnik
Przyczepa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chojraki123 » 24.08.2009 19:20

Koledzy....

Wiem ze jest moze trochę po sezonie ... ale podczas ostatnich wakacji stwierdzilem kupuję przyczepę ...
Wszyscy dookoła pukają sie w głowę .... z przyczepą do Chorwacji i wymawiają ze jedzie sie 2 dni... ze bez sensu ze wieje wiatr boczny na autostradzie itd... powarzają mi to osoby które nigdy z przyczepą nie przejechały nawet 100m wiec mam takie pytanie .... czy faktycznie jest tak cięzko ciągnąć przyczepę do CRO ... samochodem typu Octavia??
Doradzacie czy odradzacie...??

Lukasz
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 24.08.2009 19:45

3 razy Chorwacja i 3 razy z przyczepą :lol:
Z tego co obserwujemy to coraz więcej ludzi jeździ z przyczepami jest to wygoda ale musisz pamietać ze jedziesz dłużej co nie znaczy gorzej
musisz to polubić
świat nie kończy się na Chorwacji tam dostaniesz kwatery ale w innych państwach warto mieć swój domek :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2009 20:01

W Chorwacji z przyczepą kempingową dwa razy. Super ! Trochę na trasie palimy więcej, ale i śpimy zadarmo (wychodzi prawie na zero). Jadę dwa dni, czyli pierwszego od 1000 do 800 km. , drugiego dnia od 300 do 500km. Z namiotem też jeździliśmy tyle samo czasu. Ciągnik Oktavia 90 KM.
Pozdrawiam. :lol:

smoki3
zybog
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zybog » 24.08.2009 20:35

Już 4 raz z przyczepą- i zawsze tylko z przyczepą.Jazda troche wolniejsza / max 120 na autostradzie ale to jest nieprzepisowo= w Niemczech można jechać 100/godż jak masz hamulec najazdowy i stabilizatory jazdy w przyczepie/.Są osoby które wszystko przeliczaja na złotówki= wakacje z przyczepą to nie wakacje za pół ceny / campingi też kosztują/ ale niezalezność,wolność wyboru miejsca,swoja pościel,wc,ulubiony kubek itd...tego nie znajdziesz w apartamentach,czy hotelach.Jazda z przyczepą nie sprawia trudności i praktycznie zapominasz że ''masz ogon''. Kto raz zasmakuje takich wakacji będzie o nich myślał częściej.
luska1973
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) luska1973 » 25.08.2009 13:26

Kupuj i się nie zastanawiaj o ile pasuje Ci campingowe życie. Potwierdzam, że jedzie się dłużej (900 km - 13 h jazdy z przyczepą (w międzyczasie 6 h na sen), 9h - bez przyczepy w latach poprzednich), ale dojeżdzasz na miejsce i po 15 min. (poziomowanie) idziesz do wody. A rozbijając i organizując namiot szliśmy po 2-3 h wykończeni na max.
Generalnie polecam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.08.2009 08:22

Piotr1973
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr1973 » 30.08.2009 13:21

Wróciliśmy właśnie z Chorwacji po urlopie z przyczepą. W międzyczasie zaliczyliśmy Wenecję i potem całe wybrzeże Chorwackie aż do Dubrownika. Tak jak powyżej piszą forumowicze jazda na pewno wolniejsza (samochód Vectra 100 KM) ale zatrzymujesz się gdzie chcesz jesz jedzonko idziesz w kimonko :lol: i do przodu. Nie ma pośpiechu, liczonego czasu ani szukania kwater. Jeśli chodzi o koszty to myślę, że nie jest to sposób na oszczędność. Dobry kemping kosztuje, do tego opłaty na autostradach, w tunelach w austrii i na parkingach liczone w sumie podwójnie. Paliwo też nie woda a zwłaszcza że droga pod górę, z góry, zakręt w prawo, zakręt w lewo i tak tysiące razy. Ja jednak lubię mieć domek ze sobą i być totalnie niezależny. Komuś kto lubi taki sposób wypoczynku polecam serdecznie.
A poza tym można posiedzieć w ciekamym miejscu np. dwa dni i podczas jednego urlopu zobaczyć i Zadar i Trogir, Split, Korczulę i Dubrownik. Bez przyczepy byłoby ciężko.
yeti33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 01.09.2009 14:15

W tym roku zdradzilismy przyczepę i polecielismy na wakacje samolotem.
Były to super wczasy na Krecie. Wyspa rowniez ciekawa i ma piękne zakątki. Stanowczo jednak powracamy do życia wedrownego jakim jest życie w przyczepie. Oboje z mężem możemy się pod tym podpisac. Zycie na campingu to życie na luzie. Nie trzeba wstawaĆ o okreslonej porze na śniadanie, można się dłużej powłóczyć nie wracając na lancz czy na kolację. Jemy gdzie chcemy i o której chcemy. Można zmieniac miejsca pobytu przesuwając się po danym kraju, zwiedzać po drodze to co nam się podoba. Oczywiście na Krecie również zwiedzalismy ale wycieczki czy wypożyczenie samochodu to olbrzymie koszty na 4 osobową rodzinę. Z przyczepą jeżdzimy od 6 lat i zastanawiamy się nad zakupem kampera, co jest na pewno wygodniejsze przy przenoszeniu z miejsca na miejsce.
Polecam życie na campingu.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.09.2009 14:31

yeti33 napisał(a): Zycie na campingu to życie na luzie. Nie trzeba wstawaĆ o okreslonej porze na śniadanie, można się dłużej powłóczyć nie wracając na lancz czy na kolację. Jemy gdzie chcemy i o której chcemy. Można zmieniac miejsca pobytu przesuwając się po danym kraju, zwiedzać po drodze to co nam się podoba. zastanawiamy się nad zakupem kampera, co jest na pewno wygodniejsze przy przenoszeniu z miejsca na miejsce.
Polecam życie na campingu.

Czy w apartamencie trzeba wstawać o określonej porze :?: Tak samo z włóczeniem się, "lanczem" czy kolacją :D Zmienianie miejsca--może trochę jest z tym problemu, głównie w sezonie :( Zwiedzam co mi się podoba, dlaczego z przyczepą ma być lepiej :?: Czy camper jest wygodniejszy przy zwiedzaniu--chyba nie, przy przenoszeniu "stałym" tak.
Ogólnie to myślę o powrocie na campy, po wielu latach nieobecności), ale Twoje argumenty mnie nie przekonują :( Przyczepa, czy camper to jest dylemat, co wybrać :?: Przyczepa, nawet wypasiona, to tańsze rozwiązanie, ale czy zawsze wygodniejsze. Niektórzy namawiają mnie właśnie na przyczepę, bo niby o pomoc łatwo przy ustawianiu, bo zwiedzać okolicę łatwiej, bo... Ale camper mi się marzy :D
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.09.2009 14:43

Ale camper mi się marzy

No właśnie - dobrze to ująłeś!

Obawiam się, że taki camper nigdy się nie zwróci, ale wiem, że finanse to nie jedyny aspekt, nie jedyny argument.

Jeśli się komuś marzy mieć/ wypożyczyć (bo to też opcja - polecam wypożyczenie i sprawdzenie, czy to własnie to - może ci się nie spodoba i co wtedy?) camper lub przyczepę, to argumenty o kosztach trzeba odłożyć na bok.

Taka przyczepa/ camper to spełnienie marzenia o sposobie podróżowania - nie wiem zatem, czy powinni się tu wypowiadać ci, co nigdy tak nie spędzali wakacji - czyli ja, na przykłąd ;@)

Gadu gadu gadu gadu ...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.09.2009 14:53

O wypożyczeniu oczywiście wiem, ale ceny mnie skutecznie odstraszają. Ok
400 zł za dobę, plus koszty na miejscu, to za taką kasę kilka apartamentów wynajmę, a potrzebuję tylko jeden na 2 tyg na 2 osoby. I tu dochodzimy do opłacalności campera---przy 2 osobach, przy normalnej pracy to czy to ma sens :?: Nie ma, ale marzenie ma sens. Nic to, emerytura bogata nadchodzi, więcej czasu będzie na camperowanie :D
mottom
Cromaniak
kamper

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 01.09.2009 15:08

Niestety przyczepa oprócz swoich zalet (można postawić/zostawić na kempingu i jeździć po okolicy "holownikiem") ma zasadniczą wadę (jak dla mnie :roll: ).
Nie można do takiego zestawu dodać/dołączyć (kolejnej) przyczepy z łodzią, a do kampera już tak :idea:
yeti33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 02.09.2009 06:11

Ja porownywalam bardziej zycie w hotelu niz w apartamencie. Na apartamenty tez kilka lat z rzedu jezdzilismy (zanim kupilismy przyczepę). Uwazam ,że cenowo po wszystkich przeliczeniach (wiecej zużytego paliwa. oplaty drogowe) mieszkanie w przyczepie - swojej , nie wypożyczonej- i tak wychodzi troche taniej. Zawsze mielismy camping nad samym morzem. Zaznaczam, że na duze campy nie jezdzimy, więc przewaznie było tuż przy plaży.Mozna po calych dniach chodzic w strojach kapielowych.Powiesz, że w apartamentach równiez. Moze i tak ale te ktore bedziesz mial nad samym morzem beda o wiele , wiele drozsze niz nocleg na campie. Z rozlozeniem przyczepy tez nie było problemu, gdyz zawsze ktos był chętny do pomocy.Ludzie na campach sa przewaznie bardzo otwarci i pomocni. Jezeli Ci chodzi o to ze zwiedzanie z przyczepa nie jest latwe to sie mylisz. Wszedzie juz są parkingi , gdzie mozna spokojnie sie zatrzymac, a jeśli jestes juz na miejscu zwiedzasz samochodem. Zmiana miejsca na kwaterach nie byla zbyt przyjemna.To ciagłę pakowanie i rozpakowywanie tobolow i szukanie gdzie co jest draznilo mnie.. W przyczepie mam wszystko ze sobą i na swoim miejscu.
Ale campera i tak kupimy.

Czy w apartamencie trzeba wstawać o określonej porze :?: Tak samo z włóczeniem się, "lanczem" czy kolacją :D Zmienianie miejsca--może trochę jest z tym problemu, głównie w sezonie :( Zwiedzam co mi się podoba, dlaczego z przyczepą ma być lepiej :?: Czy camper jest wygodniejszy przy zwiedzaniu--chyba nie, przy przenoszeniu "stałym" tak.
Ogólnie to myślę o powrocie na campy, po wielu latach nieobecności), ale Twoje argumenty mnie nie przekonują :( Przyczepa, czy camper to jest dylemat, co wybrać :?: Przyczepa, nawet wypasiona, to tańsze rozwiązanie, ale czy zawsze wygodniejsze. Niektórzy namawiają mnie właśnie na przyczepę, bo niby o pomoc łatwo przy ustawianiu, bo zwiedzać okolicę łatwiej, bo... Ale camper mi się marzy :D[/quote]
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 02.09.2009 07:52

My też z przyczepą... i tu nie chodzi o argumenty za lub przeciw. Domek na kółkach to sposób na spędzanie wakacji i albo ktoś to lubi albo nie :D Ja nie znoszę apartamentów a kocham wakacje na kempingach i już, poprostu - każdy lubi co innego.

Osobiście POLECAM :!:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 02.09.2009 08:02

O wypożyczeniu oczywiście wiem, ale ceny mnie skutecznie odstraszają.

myślałem o takim wypożyczeniu na łikend i przejechaniu sięz 200 kilometrów plus zalicznie jakiegoś "wąskiego" miasta plus ze dwa noclegi - ot, tak, żeby zobaczyć, jak sięto-to prowadzi (szczególnie w mieście), jak się mieszka ...

przy 2 osobach, przy normalnej pracy to czy to ma sens

o! 2 osoby ... to trochę zmienia postać rzeczy - z przyczyn finansowych można zawsze zastosować jakiś półśrodek w postaci minicampera (na bazie Vito, albo forda transita) - moi znajomi sami sobie zbudowali domek w swoim transicie właśnie - poza wakacjami służył jako auto rodzinne, a na wakacje wyjmowali z niego większość siedzeń i montowali samodzienie zdubowany system łóżkowo-szafkowo-kuchenny ...

tyle, że nie mieli w nim bieżącej wody, kanalizacji i kuchni, a to juz w sumie sptowadza campera do funcji sypialni ... czyli nie o to Ci chodzi ... czyli żegnam ozięble :roll:
Następna strona

Powrót do Kempingi