Re: Przyczepą kempingową z Securaj do Jelsy
napisał(a) baunty » 28.07.2023 21:42
krzemian napisał(a):Witajcie CroManiacy
Pytanko mam, zamierzam w tym roku pojechać przyczepą kempingową do Jelsy na Hvar, zastanawiam się czy płynąć na Havar ze Splitu czy z Drvenika. Jakieś 10 lat temu jechałem z Drvenika samym samochodem i coś kojarzę, że przejazd był ciekawy
Jechał ktoś tamtędy w tym lub zeszłym roku z przyczepą kempingową? Warto się pchać tamtędy czy raczej płynąć ze Splitu?
Przyczepa 2 osobowa do 4 metrów długości bez dyszla.
Dziękuję z góry za wszelkie info.
Wszystko zależy od tego, jak się czujesz za kierownicą i ... wielkości przyczepy.
Ja tam jeździłem ( do Ivan Dolač, Milnej i Jelsy)ciągnąc rib-a na przyczepce.
Przyczepa wraz z ribem ( tył trochę wystaje)i dyszlem miała około 7 metrów, ale szerokość osi jak w samochodzie osobowym, a szerokość rib- a 2,2 m..
Trzeba było uważać, ale raczej nie było dramatu.
Najgorsze były mijanki z szaleńcami z naprzeciwka ( chorwackie śmieciarki i busy z towarem).
Raz jechałem nocą ( po północy dotarłem do Ivan Dolač) i wtedy też jechał ktoś z przyczepą, ale nie wiem jakiej wielkości i odbił na Jelsę.
Z drugiej strony, widziałem też jak jakiś Polak złapał pobocza ( skarpa 1 metr) i leżał na boku ( solo samochód), ale to było w dzień - zapewne podziwiał widoki i się zagapił.
Ostatnia podróż w 2017 roku, na gorsze na pewno się nie zmieniło, a wręcz zmieniało na lepsze w latach 2010-2017.
Znam dużo gorsze drogi, gdzie "zawitałem" w/w zestawem, więc nie ma sensu demonizować akurat tej .
Ciężko jest komuś doradzić, nie znając jego doświadczenia za kierownicą, musisz sam podjąć decyzję - jeśli masz w miarę sensowne doświadczenie w jeździe z przyczepą i czujesz się "pewnie" za kierownicą, to sobie poradzisz bez problemu - szczególnie, że przyczepa jest względnie małej wielkości.