Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyciemnione szyby

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kor_nick
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kor_nick » 23.07.2011 21:36

nie trolluj tylko jedź spokojnie. nikt ci nie będzie robił problemu. :roll: udanego urlopu życzę 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.07.2011 22:18

krzysi3k napisał(a): To, że jest to nielegalne to wiem

Bardzo to dobrze o tobie świadczy...
krzysi3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysi3k » 23.07.2011 22:22

Bocian napisał(a):
krzysi3k napisał(a): To, że jest to nielegalne to wiem

Bardzo to dobrze o tobie świadczy...

i ?
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 24.07.2011 07:24

Ciekaw jestem jak długo admin będzie tolerował TAKIE posty.
Jak możesz pisać i pytać się o porady, jeśli jesteś świadom, że wyklejanie foliami tych szyb jest nielegalne i stanowi zagrożenie w ruchu drogowym!
To, że przegląd przeszedł to nic dziwnego (stacje są prywatne - a kasa nie śmierdzi) ale tak długo dzban wodę nosi puki się ucho nie urwie.
Dodam, że będąc uczestnikiem zdarzenia drogowego nawet jeśli nie jesteś jego sprawcą narażasz się na spore kłopoty. Zawsze można dowieść, że mogłeś czegoś nie widzieć.
Niech przemyślą to zwolennicy tuningowania oświetlenia (oczywiście tego nielegalnego)
Poza tym życzę wszystkim udanych wyjazdów.
krzysi3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysi3k » 24.07.2011 08:55

kozak napisał(a):Ciekaw jestem jak długo admin będzie tolerował TAKIE posty.
Jak możesz pisać i pytać się o porady, jeśli jesteś świadom, że wyklejanie foliami tych szyb jest nielegalne i stanowi zagrożenie w ruchu drogowym!
To, że przegląd przeszedł to nic dziwnego (stacje są prywatne - a kasa nie śmierdzi) ale tak długo dzban wodę nosi puki się ucho nie urwie.
Dodam, że będąc uczestnikiem zdarzenia drogowego nawet jeśli nie jesteś jego sprawcą narażasz się na spore kłopoty. Zawsze można dowieść, że mogłeś czegoś nie widzieć.
Niech przemyślą to zwolennicy tuningowania oświetlenia (oczywiście tego nielegalnego)
Poza tym życzę wszystkim udanych wyjazdów.

No widzę, że paru gości jest mocno spiętych 8O, proponuję poluzować gumkę :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 24.07.2011 10:19

krzysi3k

Sprawa jest prosta: szyby tylne i boczne tylne możesz sobie wyklejać ile chcesz. Przednia i przednie boczne mają normę przepuszczalności światła 70%, a takie są właśnie wszystkie montowane od kilku lat seryjnie szyby atermiczne (twoje na pewno takie są, chyba że to jakiś 20-latek). Oznacza to, że nie można tam już naklejać żadnych folii. Jest to nielegalne i w każdym cywilizowanym kraju, a także w Polsce, grozi za to mandat, a nawet zabranie dowodu (ewentualnie ściąganie folii na miejscu). I nie chodzi tu o to, czy policjant jest czepialski czy nie - to są kwestie bezpieczeństwa i mają prawo dać mandat.
Równie dobrze mógłbyś spytać czy możesz do Chorwacji bez zapiętych pasów jechać. Pewnie że możesz - tylko w razie kontroli nie miej pretensji o ubytek gotówki.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 24.07.2011 23:14

Zerwij i po sprawie. W Czarnogórze bardzo się tego czepiają, jak jest w Chorwacji - nie wiem. Skoro mówisz, że i tak masz zamiar to zrobić to suszarki i parę chwil i po strachu - po co dodawać sobie dodatkowy stres "złapią czy nie" ?
Pozdro
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 25.07.2011 06:14

Raul73 napisał(a):
.. I nie chodzi tu o to, czy policjant jest czepialski czy nie - to są kwestie bezpieczeństwa i mają prawo dać mandat.

A ja bym się tam kasą "luźnej gumki" nie przejmował, bardziej właśnie bezpieczeństwem innych.
pa_wel_hal
Globtroter
oklejone szyby

Nieprzeczytany postnapisał(a) pa_wel_hal » 25.07.2011 18:35

zerwij z przednich bocznych.
na tylnych możesz mieć nawet blachę.
krzysi3k
Globtroter
Re: oklejone szyby

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysi3k » 25.07.2011 18:59

pa_wel_hal napisał(a):zerwij z przednich bocznych.
na tylnych możesz mieć nawet blachę.

jutro jestem umówiony na ściągnięcie folii ... wszyscy zagrożeni mogą być bezpieczni :lol:
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 26.07.2011 07:12

Jedziesz przez Czechy - wczoraj wróciłem z Pragi i dużo samochodów ma przyciemnione przednie boczne szyby, zatem wnioskuje że czeska drogówka nie czepia się tego wynalazku.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.07.2011 08:07

el_guapo napisał(a):Jedziesz przez Czechy - wczoraj wróciłem z Pragi i dużo samochodów ma przyciemnione przednie boczne szyby, zatem wnioskuje że czeska drogówka nie czepia się tego wynalazku.

Być może swoich... :roll:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.07.2011 09:59

el_guapo napisał(a):Jedziesz przez Czechy - wczoraj wróciłem z Pragi i dużo samochodów ma przyciemnione przednie boczne szyby, zatem wnioskuje że czeska drogówka nie czepia się tego wynalazku.

U nas też wielu kierowców jeździ z nielegalnie przyciemnionymi bocznymi przednimi i często policja się nie czepia. Co nie oznacza, że nie mają prawa.

Po drugie: w przypadku jakiejkolwiek stłuczki zawsze kierowca takiego auta jest winny lub współwinny.
krzysi3k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysi3k » 26.07.2011 17:37

Temat jest już rozwiązany, folia z przednich szyb odeszła w niebyt. Nie będę się musiał stresować w czasie jazdy i liczyć na farta.
liski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) liski » 27.07.2011 18:43

Na trasie dwupasmowej(Katowice-Wisła) ok.50 km przed Cieszynem jest miejscowość ZORY znana z wyjatkowego zagęszczenia supermarketów,stacji benzynowych i SRTASZNIE NADGORLIWEJ DROGÓWKI :twisted: do nie udało sie na radar to wypatrzyli te moje przyciemnione przednie szyby oczywiscie mieli ze sobą aparat do pomiaru przepuszczalności swiatła i kazali mi na poczekaniu zdrapac folię albo zabiorą mi dowód i jeszcze mandat 100 zł chcieli wlepić tłumaczac dobrotliwie ze to przedewszystkim dla mojego bezpieczeństwa bo w razie wypadku jak mnie strażak uratujejeśli nie stłucze szyby .
Mandat mi na piekne oczy odpuscili ale zabrali dowód rejestracyjny ,wiec lepiej kup sobie nozyk do tapet i butelkę rozpuszczalnika i rozpraw sie z ta folią bo jak wyjechać za granicę bez dokumentów?
Miłego drapania

:lol: Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone