Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyciemnione szyby

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 31.05.2010 10:22

el_guapo napisał(a):Wiesz, nie zakładałem folii z allegro u siebie w garażu, tylko zabecelowałem za to kilka setek w profi zakładzie, więc zrywanie jest chyba idiotycznym pomysłem. :roll:

Muszę Cię zmartwić - coraz więcej patroli policyjnych (w PL) zaopatrzonych jest w specjalne urządzenie do mierzenia przenikliwości przez szybę (czy jak to tam się nazywa).
Zazwyczaj żadna folia nie zdaje tego testu - więc zabierany jest DR i trzeba się udać do tego wysoko specjalizowanego warsztatu żeby tą folie zerwali...albo zrywanie na miejscu żeby nie stacić dokumentu/nie dostać mandatu... :wink: :lol:
Oczywiście mowa o przednich drzwiach.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 31.05.2010 10:25

Na tym testerze to ledwo, ledwo seryjne szyby się łapią. Każda folia odpada.
Po prostu nie zaklejamy przednich szyb. Z tylnymi możemy zrobić co nam się podoba. Nawet zamalować olejną.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 31.05.2010 10:30

Jacek S napisał(a):
Muszę Cię zmartwić - coraz więcej patroli policyjnych (w PL) zaopatrzonych jest w specjalne urządzenie do mierzenia

Ale ja się nie martwię, bo nigdzie nie napisałem że mam przyciemnione przednie szyby - cały tył, owszem. Przód - never. :wink:

Obrazek
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 31.05.2010 10:33

Całkiem ładnie się autko prezentuje z profilu. :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.05.2010 10:40

Ciekawie piszecie na temat szyb. :wink:
Kilka lat temu, na parkingu rozmawiałem z wlaścicielem auta z bardzo ciemnymi szybami.
Rozmowa na zasadzie "aby zagaić" .... gość klnął na te szyby, że samochód się szybciej nagrzewa, że coś tam .... i z chęcią by się tego pozbył ale taki kupił i tak ma.
Tyle zapamietałem.
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 31.05.2010 11:00

Bartas napisał(a):Czy mial ktos moze jakis problem z powodu przyciemnionych szyb w trasie na chorwacje, bo zaczalem sie obawiac czy sie nie doczepia od tak.

To wszystko, oczywiście, zależy. ;-)
Ja jeździłem do Chorwacji przez 5 lat autem z przyciemnionymi wszyskimi, oprócz czołowej, szybami. Nigdy nie spotkał mnie z tego powodu żaden kłopot. Ani w Polsce, ani za granicą. Ale to tylko kwestia szczęścia.
Szyby miałem przyciemnione piecowo. Ale to nic nie znaczy. Nie ma takiej możliwości, żeby jakakolwiek przednia boczna szyba samochodowa przyciemniona czymkolwiek (czy to piecowo, czy najjaśniejszą z możliwych folii) była zgodna z przepisami. Przeprowadzałem stosowne testy w Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów i moja przyciemniana piecowo przednia boczna szyba (a przyciemniacz zaklinał się, że jest legalna) miała około 30% przepuszczalności światła. A normą homologacyjną jest 70%!
Tylne boczne i tylna szyba mogą być nawet zamalowane farbą i, pod warunkiem posiadania obu lusterek bocznych, nikt nic nie może zrobić.

mar00ha
dorota131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota131 » 31.05.2010 11:14

W autku mamy przyciemniane tylne szyby i tylko podczas kontroli na granicy celnik zażyczył sobie zobaczyć dzieciaki i trzeba było otworzyć szybkę. :)
eXtreme
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXtreme » 31.05.2010 11:20

el_guapo napisał(a):
eXtreme napisał(a):Nie no folia i roletki co jeszcze można zrobić firanki wstawić? :)

Żaluzje :?
W czym masz problem? I tak tych rolet z zewnątrz nie widać - zmysł estetyki nie zostanie wystawiony na test.

eXtreme napisał(a):Przesadziłeś
Trzeba było zerwać tą folie i faktycznie założyć o 1 stopień ciemniejszą.

Wiesz, nie zakładałem folii z allegro u siebie w garażu, tylko zabecelowałem za to kilka setek w profi zakładzie, więc zrywanie jest chyba idiotycznym pomysłem. :roll:

A czy ja mówię o samodzielnym montażu?
Mówię tylko ze jak uważasz, że za słabo przyciemnione to lepiej zmienić niż zakładać rolety/żaluzje czy co tam jeszcze nie wymyślili.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 31.05.2010 11:32

eXtreme napisał(a):A czy ja mówię o samodzielnym montażu?
Mówię tylko ze jak uważasz, że za słabo przyciemnione to lepiej zmienić niż zakładać rolety/żaluzje czy co tam jeszcze nie wymyślili.

Pozwól że to ja będę decydować co zakładam i gdzie w moim samochodzie. :roll:
Bartas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartas » 31.05.2010 13:12

Choroba, no nie chce zrywac tylko dlatego ze jade przez austrie i chce jeden dzien pozwiedzac :(

Obrazek

taka juz kupilem
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 31.05.2010 13:43

Bartas napisał(a):Choroba, no nie chce zrywac tylko dlatego ze jade przez austrie i chce jeden dzien pozwiedzac :(

Obrazek

taka juz kupilem

Z takimi szybkami z przodu,to nawet nie wjezdzaj do Austrii,zaraz przy granicy Cie dojada,albo policja,albo celna...
Bartas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartas » 31.05.2010 13:51

co za świat
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 31.05.2010 13:54

No.Trochę.........drapania będzie :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.05.2010 13:56

co za świat

Dziwne że po Polsce jeszcze jeździsz z takimi.
Ostatnio edytowano 31.05.2010 13:56 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Bartas
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartas » 31.05.2010 13:56

albo cala austrie z opuszczonymi szybami przejade :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone