Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyciemnione szyby

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Przyciemniane szyby a droga do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2014 20:10

Szyba czołowa musi mieć minimalną przepuszczalność światła na poziomie 75 procent, a przednie boczne 70 procent. W przypadku pozostałych okien nie obowiązują żadne normy. 5 szyb w moim kombiaku mam 60% przyciemnienia folia dark black, a z przednimi i bocznymi tak samo jak w Polandi, czyli zero przyciemniania :wink:Obrazek
TomtomG
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomtomG » 28.06.2016 14:47

Cześć,

Przeczytałem ten wątek, ale nie wypowiedział się tutaj nikt kto miał rzeczywiście jakieś problemy na trasie CZE-AUS-SLO-CRO

w związku z przyciemnionymi szybami przednimi - bocznymi. Czy ktoś taki tutaj jest?

Pozdrawiam,
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 28.06.2016 18:50

Bo nikt zapewne nie miał,to tylko w naszym chorym kraju takie szopki są.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 28.06.2016 19:03

Z napisał(a):Bo nikt zapewne nie miał,to tylko w naszym chorym kraju takie szopki są.

co to znaczy szopki? przepisy jasno mówią jaka musi być przepuszczalność światła przez szyby przednie. jak ktoś nie potrafi zrozumieć to ma potem problemy.
madziaimaciek
Cromaniak
Przyciemnianie szyby w waszych autach

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 01.06.2018 13:11

Witam.
Od jakiegos czasu zastanawiam się, czy nie przyciemnić szyb z tyłu w aucie, by poprawić komfort podróżowania dzieci(głownie podczas pobytu w Cro :D) chiałbym przyciemnic folią o przepuszczalności 5% ale nie wiem czy to nie ograniczy mozliwości oglądania swiata od wewnatrz przed dzieci ...?
boboo
Koneser
Re: Przyciemnianie szyby w waszych autach

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 01.06.2018 13:24

Folia 95% - albo 5% - jak kto woli :wink: (szyba z przodu bez przyciemniania)
Parę zdjęć w różnych czasach naświetlania, bez lampy błyskowej:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Spokojnie widać świat ze środka,
a upału jakby mniej :papa:
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 01.06.2018 14:02

Cześć, Ja właśnie jutro spróbuję sam przyciemnić szyby w naszym vw sportsvanie , mam folie ,rakle, płyny itp. rzeczy potrzebne do tego . Nigdy tego nie robiłem ale mam nadzieję że się uda zaoszczędzić kilka setek które wydam w lipcu w Cro :D efekt jaki wyjdzie pokorze po skończeniu . Pozdrawiam
dodi79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodi79 » 01.06.2018 14:08

hrehor napisał(a):Cześć, Ja właśnie jutro spróbuję sam przyciemnić szyby w naszym vw sportsvanie , mam folie ,rakle, płyny itp. rzeczy potrzebne do tego . Nigdy tego nie robiłem ale mam nadzieję że się uda zaoszczędzić kilka setek które wydam w lipcu w Cro :D efekt jaki wyjdzie pokorze po skończeniu . Pozdrawiam

To zależy jaką masz folię... jak masz taką zwykłą za 15-20 zł, to będzie Ci bardzo ciężko się pozbyć pęcherzyków powietrza nie zaginając folii i marny efekt widzę... jeżeli masz folię termokurczliwą kupowaną na metry kwadratowe, to będziesz miał o wiele łatwiej... powodzenia
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 01.06.2018 14:12

Mój patent to dziurkowana biała folia reklamowa, od strony kleju jest czarna więc z zewnatrz również widoczna jest jako czarna. Nie za dobrze ogląda się świat z wnątrza ale da się :) Nieźle osłania. Do kupienia w jakiejś pobliskiej agencji reklamowej. Koszt mojej na tył i na tylne boczne szyby to ok. 25zł + samodzielne przyklejanie, banalnie proste :) W razie popełnienia błędu można zerwać i nałożyć nową. Najpierw robiłem wzór i odrysowywałem na folii (na papierze nośniku) póżniej gąbeczką szyba była zwilżana następnie kładziona folia i ostrym nożykiem usuwany ew. nadmiar. Jeżeli jest dobrze przyklejona szybę normalnie się opuszcza, rogi oczywiście musza być zaokraglone. Nie ma potrzeby roz
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 01.06.2018 14:38

boboo napisał(a):Folia 95% - albo 5% - jak kto woli :wink: (szyba z przodu bez przyciemniania)
Parę zdjęć w różnych czasach naświetlania, bez lampy błyskowej:

Spokojnie widać świat ze środka,
a upału jakby mniej :papa:

Chyba pójdę w ta stronę , u mnie i tak upał będzie odczuwalniejszy bo auto czarne :mrgreen:
słoń
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoń » 01.06.2018 19:56

boboo napisał(a):Folia 95% - albo 5%

Dacia Lodgy zacna fura,szafa na kołach. Wiozła mnie taka w 2016 do Cro.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 01.06.2018 20:24

Genaralnie, wszystkie te wory na szybach wyglądają jak u ruskich miszczuff szos. Lepsze już rolety wbudowane fabrycznie, albo osłonki na przyssawki.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.06.2018 20:40

Przyciemnianie szyb to bardziej lans, niż ochrona przed słońcem (działa jak placebo).
"Puszka" i tak się nagrzewa, słońce i tak nagrzewa szyby, podszybie przez przednią i boczne szybę się nagrzewa , a to wszystko oddaje ciepło, i pomaga tylko klima.
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 01.06.2018 20:46

Osłonki na przyssawki, piękna zabawka dla dzieci do rozmontowywania w czasie podróży. Jeżeli szyby są dobrze przyciemnione to pomijając efekt wizualny, mają też w pewnym stopniu praktyczne przeznaczenie, nie widać co się znajduje w samochodzie, a to czasem zniechęca potencjalnego amatora cudzych rzeczy.
W każdym bądź razie, przyciemnianie szyb to indywidualna sprawa każdego użytkownika pojazdu.
malinero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) malinero » 01.06.2018 20:52

szaki17 napisał(a):Przyciemnianie szyb to bardziej lans, niż ochrona przed słońcem (działa jak placebo).
"Puszka" i tak się nagrzewa, słońce i tak nagrzewa szyby, podszybie przez przednią i boczne szybę się nagrzewa , a to wszystko oddaje ciepło, i pomaga tylko klima.

Bardziej chodzi o nieoślepianie słońcem jadących z tyłu. Pełna zgoda co do nagrzewania się.

Niektóre auta mające opcji fotochromy albo fabrycznie ciemniejsze szkło. Poza tym wszelkie samoróbki albo nawet warsztatowe po pewnym czasie wyglądają bardzo średnio.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone