Re: Przez Wiedeń, Nessebar, Stambuł, Meteory, Ateny do Athan
napisał(a) renatalato » 03.12.2017 00:19
piekara114 napisał(a):Babeczki z Twoich zdjęć, mimo że zakryte od stóp po cebulki włosów to i tak hity modowe umieją w swych strojach wyeksponować....
,
Żebyś wiedziała, razem z córką obserwowałyśmy jakie mają buty, zegarki, czy okulary
piekara114 napisał(a):Kopuły i minarety i zieleń robią wspaniałe wrażenie... Ale ja z niecierpliwością czekam na Hagię
Hagia Sophia , turecka ajasofja zwana także kościołem Świętej Mądrości, a czasami Kościółem Boskiej Mądrości , katedra zbudowana jeszcze w Konstantynopolu
w VI wieku (532-537) pod kierunkiem bizantyjskim cesarza Justyniana I. Jest to najważniejsza struktura bizantyjska i jeden z największych zabytków na świecie.
Haga Sofia zbudowana została w bardzo krótkim czasie (około 6 lat), w 1985 został wpisany na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO
Pierwotny kościół na miejscu świątyni Hagia Sophia został zbudowany przez Konstantyna I w 325 roku na fundamentach pogańskiej świątyni. Został uszkodzony w 404 r. Przez pożar, który wybuchł podczas zamieszek po drugim wygnaniu świętego Jana Chryzostoma , później patriarchy Konstantynopola. Został przebudowany i powiększony przez rzymskiego cesarza Constansa I. Odrestaurowany budynek został ponownie poświęcony w 415 roku przez Teodozjusza II . Kościół został spalony ponownie w Powstanie Nika w styczniu 532 roku, okoliczność, która dała Justynianowi I okazję do wyobrażenia sobie wspaniałego zastępstwa.info z neta
wstęp-40TL
1 TRY = 0,8961 PLN- aktualny kurs
Hagia Sophia zachwyca swym wysokim rozległym wnętrzem oraz światłocieniami. Po wejściu mamy wrażenie jakby kopuła zawieszona była w powietrzu. Światło wpada z okien umieszczonych w podstawie kopuły oraz z okien bocznych i oświetla całe wnętrza, tworząc przeróżne cienie, gra świateł.
Ostatnio edytowano 03.12.2017 00:24 przez
renatalato, łącznie edytowano 1 raz