Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Niemcy, Austrię i Słowenię

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
axlgks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axlgks » 15.06.2020 15:21

W świetle ostatnich wydarzeń proszę o info jeśli ktoś się zdecyduje na objazd. Relacje z trasy, nocleg itd ?
Ostatnio edytowano 16.06.2020 09:52 przez axlgks, łącznie edytowano 1 raz
stachan
Koordynator forum
Re: przez Niemcy, Austrię i Słowenię

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 16.06.2020 09:39

Ten wariant drogi, to istny koszmar... :evil:

Szybenik via Niemcy, Austria, Słowenia.jpg

stachan napisał(a):Mam taką ogromną prośbę: czy byłby jakiś życzliwy forumowicz tak uprzejmy i wytyczył punkty pośrednie trasy do Chorwacji z Katowic przez Niemcy? Najbardziej mi zależy, aby taka trasa była sprawdzona i nie pochodziła z google -> wyznacz trasę, bo to oczywiście potrafię. Może ktoś jeździ / jechał fajną trasą omijającą miasta, wskaże odcinki płatne etc. Nie ukrywam, że ostatni raz w Niemczech byłem... w 2002 roku i to tranzytem z Holandii - niewiele pamiętam, a pewnie sporo się pozmieniało.
Może taki schemat: Katowice -> Wrocław -> itd.

Będę niezwykle zobowiązany i z góry dziękuję za poświęcony czas :!: :la:

PS: A może warto stworzyć osobny wątek z propozycjami takich tras - trzeba byłoby wtedy odpowiedzialnej osoby, która na bieżąco będzie uaktualniała pierwszy post :idea:

Dżejan napisał(a):Drezno Ratyzbona Pasawa i dalej już wpisujesz np. Brela

Hagen napisał(a):Calkowicie wystarczy mapa google :D

PO drodze nie ma zadnych pulapek 8)

Wszystko jest sprawdzone milion razy :!:
Autostrady w Niemczech sa bezplatne, w Austrii trzeba miec winiete, w Slowenii tez

Po 1 minucie wiesz, ile kosztuje winieta dla ciebie ( zalezy to od czasu podrozy )
---trzeba wpisac do google
winieta austriacka i potem winieta slowenska

Do tego wybierajac trase moze byc tak, ze w Austrii dodatkowo placi sie za niektore tunele...
( na autostradzie z Salzburga do Slowenii jest ich kilka )

Wszystko jest na stronie
asfinag

Chorwacja to pojecie zbyt szerokie....

Jak wiesz, gdzie jedziesz, to wpisujesz Katowice jako start, a potem punkt docelowy w Chorwacji...

Potem tak sterujesz trasa, ze omijasz Czechy...

I to wszystko :D

leswac napisał(a):Jak co tutaj masz wszystko. Zobacz jak na weekend śmigał Makłowicz i przez jakie miejscowości jechał.

obejrzyj dokładnie film i wszystko będzie jasne a trasę sam wyznaczysz. jak coś będzie do mojego wyjazdu nie tak z Czechami będę jechał ta trasą. tyle że najpierw poznań-berlin-drezno a dalej jak na filmiku.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Krisv napisał(a):Wystarczy, jak w Katowicach wbijesz do nawigacji Ratyzbonę (Regensburg) i nie zjedziesz przed Gliwicami na A1, a na 20 km przed Ratyzboną wbijesz docelowe miasto w Chorwacji. Trasa sprawdzona 2 dni temu. Tu masz więcej: koronawirus-covid19-a-wakacje-2020-t55752-6345.html#p2147132

P.S. Obejrzałem filmik z Makłowiczem i stwierdziłem, że ja to byłem 2 dni temu taki mały Makłowicz, bo jechałem tą samą trasa, w podobnym terminie, tylko kamerzysty nie zabrałem na pokład i mam nieco niższe auto, choć wygląda podobnie :D

BTW. Odnośnie wypowiedzi Roberta w tym filmiku: w Niemczech odbija się na południe na Ratyzbonę w okolicach Hof, a nie Drezna, bo wtedy pojechalibyśmy do Pragi :lol:
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 16.06.2020 09:41

Hagen napisał(a):Do tego wybierajac trase moze byc tak, ze w Austrii dodatkowo placi sie za niektore tunele...
( na autostradzie z Salzburga do Slowenii jest ich kilka )

Hagen, czy jest w ogóle możliwe ominięcie tych płatnych tuneli?
Wiem, że podlinkowałeś stosowną stronę, ale martwi mnie ewentualna kwota, która będzie należna za te tunele... :|
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 16.06.2020 09:48

Krisv napisał(a):Ja "swoje" 1200 km skończyłem o 7.00 w połowie drogi z Linzu do Grazu, a za kierownik wsiada żona i zalicza kolejne tunele, którymi nigdy wcześniej nie jechaliśmy.

Krisv, ile w sumie płaciliście za przejazd austriackimi tunelami podczas tej podróży?
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 16.06.2020 10:20

stachan napisał(a):
Krisv napisał(a):Ja "swoje" 1200 km skończyłem o 7.00 w połowie drogi z Linzu do Grazu, a za kierownik wsiada żona i zalicza kolejne tunele, którymi nigdy wcześniej nie jechaliśmy.

Krisv, ile w sumie płaciliście za przejazd austriackimi tunelami podczas tej podróży?

Nie przesadzajcie z tymi tunelami - dodatkowo płatny (oprócz winiety) jest tylko jeden odcinek - 5,50 euro. Znacznie więcej wydacie na dodatkowy bak paliwa.

Za ten odcinek można zapłacić przy wjeździe, albo przy wyjeździe. Nie należy płacić w obu miejscach. Jak się zapłaciło przy wjeździe, to należy poczekać na zielone światło przy wyjeździe. BTW. Trasa do Grazu nie prowadzi przez Salzburg.

P.S. Winietke na Austrię i Słowenie można kupić na stacji benzynowej w Niemczech bez żadnej dodatkowej marży. My kupiliśmy przy okazji tankowania na odcinku z Ratyzbony do Austrii. Austria 2 x 10 dni za 18 euro i Słowenia 1 miesiąc za 30 euro.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 16.06.2020 15:32

A ja tam widze dwa płatne tunele razem 15 Euro
Hagen
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hagen » 16.06.2020 17:01

[quote="stachan"]Ten wariant drogi, to istny koszmar... :evil:

Zgadza sie 8)

Trasa jest OK, jesli chodzi o jakosc autostrad..
ALe jest po prostu za dluga jak na jeden raz :roll:

Nalepiej 2 kierowcow albo nocleg na trasie :!:

Przy czym jak jedziesz na Istrie, to kieruj sie na Monachium, Salzburg, Villach,Tarvisio,Udine,Triest i potem do Slowenii omijajac autostrade i strasznie korkujacy sie tunel Karawanken ( bez slowenskiej winiety )..
Jak nie jedziesz na Istrie, to kieruj sie na Regensburg, Passau, Graz, Maribor....

Nie ma naprawde NAJMNIEJSZEGO sensu oszczedzac na tunelach, bo traci sie 5 razy wiecej czasu jedac bocznymi drogami, a koszt tunelu to prawie nic przy koszcie paliwa w Niemczech i w Austrii

Jak chciesz zoszczedzic, to nigdy, przenigdy nie tankuj na autostradzie w Niemczech i w Austrii, ceny sa z kosmosu :twisted:
Po prostu zjedz z autostrady i zatankuj czasem 40 centow taniej na litrze :!:

I tak zaplanuj trase, zeby dojechac na rezerwie do Austrii, tam poza autostrada czasem kosztuje benzyn 1 euro za litr
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 16.06.2020 20:10

Hagen napisał(a):Nie ma naprawde NAJMNIEJSZEGO sensu oszczedzac na tunelach, bo traci sie 5 razy wiecej czasu jedac bocznymi drogami, a koszt tunelu to prawie nic przy koszcie paliwa w Niemczech i w Austrii

Jak chciesz zoszczedzic, to nigdy, przenigdy nie tankuj na autostradzie w Niemczech i w Austrii, ceny sa z kosmosu :twisted:
Po prostu zjedz z autostrady i zatankuj czasem 40 centow taniej na litrze :!:

I tak zaplanuj trase, zeby dojechac na rezerwie do Austrii, tam poza autostrada czasem kosztuje benzyn 1 euro za litr

Tu się Tobą w pełni zgadzam. Odkąd zmieniłem diesla na benzynę z mniejszym bakiem paliwa, to tankowanie zawsze wypada mi w Austrii (a teraz w Niemczech po zatankowaniu do pełna w Zgorzelcu) i zostawiam na stacji prawie 80 euro za samo paliwo. Co roku litr benzyny kosztuje mnie tam prawie 7 zł bo jestem leniwy i nie chce mi się po nocy zjeżdżać z autostrady i szukać otwartej stacji benzynowej :wink:

BTW. Jeździć na głębokiej rezerwie oduczyłem się już wiele lat temu, bo kiedyś zabrakło mi paliwa na drodze z Wiednia do Grazu i musiałem skorzystać z telefonu SOS przy autostradzie, żeby pomoc autostradowa dowiozła mi paliwo. Alpy są zdradliwe i średnie spalanie jest mało wiarygodne :lol:
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 17.06.2020 09:06

Dziękuję wszystkim za wskazówki :-P

Miejmy nadzieję, że sytuacja drogowa nie pogorszy się do końca wakacji, a wręcz przeciwnie - ulegnie poprawie i pojedziemy via SK lub CZ. Czego wszystkim gorąco życzę 8)
daszma2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daszma2 » 17.06.2020 22:35

Właśnie jestem w trakcie trasy Cieszyn - Niemcy-Austria-Słowenia-Pakostane. Z racji że jedziemy z dziecmi to mamy nocleg w Austrii w Gmunden - polecam. Wyjechaliśmy z Cieszyna dziś o 1 w nocy a w Gmunden zameldowaliśmy się około 11 pokonalismy 1085km. Jutro ruszamy dalej. Jeśli chodzi o drogę to jedynie okolice Regensburg trochę się korkowalo bo buduja tam droge. Oprocz tego parę zwężeń w Niemczech.
Ogólnie spoko droga bo ciągle autostrady. Po drodze spotkaliśmy tylko jedno auto z Polski oczywiście mówię za miejscowością Hof w Niemczech.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2020 08:01

Czy ktoś z was może podać mi jakie obecnie są winiety przez Czechy, Austrię i Słowenie ? Na Czechy chyba miesięczna, na Austrię tygodniowa a na Słowenię ? Umknęło mi :oops:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2020 08:30

Ja 2 razy omijałem te tunele w Austrii. I to nawet nie chodziło o kasę, tylko chciałem zobaczyć trochę widoczków. I nie zawiodłem się, bo na objeździe widoki są przednie - w końcu to Alpy. Natomiast czasowo wcale nie było to jakoś dużo dłużej. Nie pamiętam już dokładnie, ale chyba nie więcej niż pół godzinki. Jeśli więc ktoś ma czas w drodze do CRO, a chce zobaczyć coś więcej niż korytarz tunelu, to jak najbardziej polecam objazd.
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 18.06.2020 08:39

alechandro napisał(a):Czy ktoś z was może podać mi jakie obecnie są winiety przez Czechy, Austrię i Słowenie ? Na Czechy chyba miesięczna, na Austrię tygodniowa a na Słowenię ? Umknęło mi :oops:

Czechy: 10 dniowa, miesięczna i roczna;
Austria: 10 dniowa, 2 miesięczna i roczna;
Słowenia: 7 dniowa, miesięczna i roczna.
Ja jadąc przez te kraje kupuje: Cz - miesięczna, A-2x 10 dniowa i SLO- miesięczna.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2020 09:01

Dzięki, też tak robiłem w zeszłym roku kiedy to po raz pierwszy jechałem Słoweńską autostradą. Do tamtej pory przez wszystkie lata omijałem ale teraz z dzieckiem już mnie się nie chce objeżdżać.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 18.06.2020 10:03

Jeden samochód tankujemy na granicy- Orlen.
Potem tankujemy na Jet w Regensburgu ,
kolejne tankowanie dopiero w Zagrzebiu.
Zawsze są to stacje poza autostradą .Ceny można sobie sprawdzić zawsze na stronach .
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies