stachan napisał(a):Mam taką ogromną prośbę: czy byłby jakiś życzliwy forumowicz tak uprzejmy i wytyczył punkty pośrednie trasy do Chorwacji z Katowic przez Niemcy? Najbardziej mi zależy, aby taka trasa była sprawdzona i nie pochodziła z google -> wyznacz trasę, bo to oczywiście potrafię. Może ktoś jeździ / jechał fajną trasą omijającą miasta, wskaże odcinki płatne etc. Nie ukrywam, że ostatni raz w Niemczech byłem... w 2002 roku i to tranzytem z Holandii - niewiele pamiętam, a pewnie sporo się pozmieniało.
Może taki schemat: Katowice -> Wrocław -> itd.
Będę niezwykle zobowiązany i z góry dziękuję za poświęcony czas
PS: A może warto stworzyć osobny wątek z propozycjami takich tras - trzeba byłoby wtedy odpowiedzialnej osoby, która na bieżąco będzie uaktualniała pierwszy post
Dżejan napisał(a):Drezno Ratyzbona Pasawa i dalej już wpisujesz np. Brela
Hagen napisał(a):Calkowicie wystarczy mapa google
PO drodze nie ma zadnych pulapek
Wszystko jest sprawdzone milion razy
Autostrady w Niemczech sa bezplatne, w Austrii trzeba miec winiete, w Slowenii tez
Po 1 minucie wiesz, ile kosztuje winieta dla ciebie ( zalezy to od czasu podrozy )
---trzeba wpisac do google
winieta austriacka i potem winieta slowenska
Do tego wybierajac trase moze byc tak, ze w Austrii dodatkowo placi sie za niektore tunele...
( na autostradzie z Salzburga do Slowenii jest ich kilka )
Wszystko jest na stronie
asfinag
Chorwacja to pojecie zbyt szerokie....
Jak wiesz, gdzie jedziesz, to wpisujesz Katowice jako start, a potem punkt docelowy w Chorwacji...
Potem tak sterujesz trasa, ze omijasz Czechy...
I to wszystko
leswac napisał(a):Jak co tutaj masz wszystko. Zobacz jak na weekend śmigał Makłowicz i przez jakie miejscowości jechał.
obejrzyj dokładnie film i wszystko będzie jasne a trasę sam wyznaczysz. jak coś będzie do mojego wyjazdu nie tak z Czechami będę jechał ta trasą. tyle że najpierw poznań-berlin-drezno a dalej jak na filmiku.
Krisv napisał(a):Wystarczy, jak w Katowicach wbijesz do nawigacji Ratyzbonę (Regensburg) i nie zjedziesz przed Gliwicami na A1, a na 20 km przed Ratyzboną wbijesz docelowe miasto w Chorwacji. Trasa sprawdzona 2 dni temu. Tu masz więcej: koronawirus-covid19-a-wakacje-2020-t55752-6345.html#p2147132
P.S. Obejrzałem filmik z Makłowiczem i stwierdziłem, że ja to byłem 2 dni temu taki mały Makłowicz, bo jechałem tą samą trasa, w podobnym terminie, tylko kamerzysty nie zabrałem na pokład i mam nieco niższe auto, choć wygląda podobnie
BTW. Odnośnie wypowiedzi Roberta w tym filmiku: w Niemczech odbija się na południe na Ratyzbonę w okolicach Hof, a nie Drezna, bo wtedy pojechalibyśmy do Pragi
Hagen napisał(a):Do tego wybierajac trase moze byc tak, ze w Austrii dodatkowo placi sie za niektore tunele...
( na autostradzie z Salzburga do Slowenii jest ich kilka )
Krisv napisał(a):Ja "swoje" 1200 km skończyłem o 7.00 w połowie drogi z Linzu do Grazu, a za kierownik wsiada żona i zalicza kolejne tunele, którymi nigdy wcześniej nie jechaliśmy.
stachan napisał(a):Krisv napisał(a):Ja "swoje" 1200 km skończyłem o 7.00 w połowie drogi z Linzu do Grazu, a za kierownik wsiada żona i zalicza kolejne tunele, którymi nigdy wcześniej nie jechaliśmy.
Krisv, ile w sumie płaciliście za przejazd austriackimi tunelami podczas tej podróży?
Hagen napisał(a):Nie ma naprawde NAJMNIEJSZEGO sensu oszczedzac na tunelach, bo traci sie 5 razy wiecej czasu jedac bocznymi drogami, a koszt tunelu to prawie nic przy koszcie paliwa w Niemczech i w Austrii
Jak chciesz zoszczedzic, to nigdy, przenigdy nie tankuj na autostradzie w Niemczech i w Austrii, ceny sa z kosmosu
Po prostu zjedz z autostrady i zatankuj czasem 40 centow taniej na litrze
I tak zaplanuj trase, zeby dojechac na rezerwie do Austrii, tam poza autostrada czasem kosztuje benzyn 1 euro za litr
alechandro napisał(a):Czy ktoś z was może podać mi jakie obecnie są winiety przez Czechy, Austrię i Słowenie ? Na Czechy chyba miesięczna, na Austrię tygodniowa a na Słowenię ? Umknęło mi
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi