Re: Pierwsza podróż do chorwacji, przez Niemcy?
napisał(a) te kiero » 21.04.2024 17:40
ma_ko napisał(a):Witam, wybieramy się z rodzinką pierwszy raz do chorwacji w tym roku, w okolice Zadaru. Jesteśmy z Gorzowa, Lubuskie i tu kilka pytań
Gorzów Wlkp? Pytam bo Twoja trasa nie wskazuje na start z Gorzowa Wlkp, a innego tam nie znam. Jak typowo z Gorzowa to GM pokazuje 3 warianty trasy i tylko jedna częściowo przez Niemcy. Wariant typowo niemiecki z samego Gorzowa to na teraz 1g20min dłużej niż trasy wskazane przez GM, więc chyba sensu nie ma.
ma_ko napisał(a):1. Którędy najlepiej jechać? Czytałem wcześniejsze tematy ale wiadomo czasy się zmieniają co chwila nowe przepisy opłaty itp. Znajomi polecają przez niemcy coś jak na zalaczonym zdjeciu. Podobno mało opłat i dość optymalna trasa.
Jeżeli start jest z miejsca wskazanego na Twojej mapie to jak najbardziej jechałbym przez Niemcy
ma_ko napisał(a):2. Właśnie jak z opłatami, w niemczech chyba nie ma opłat tak? Można też w tej trasie okrążyć Słowenie podobno
Na tej zaznaczonej trasie, jeśli dobrze pamiętam są 2 płatne tunele (Bosruck i Gleinalm), chyba że coś się zmieniło przez kilka lat
ma_ko napisał(a):3. Noclegi, czy da się bez? Wychodzi 1500km i ok 14 godzin kierowców jest 2 (ja i ojciec) Czy może lepiej gdzieś się zatrzymać, czy lepiej wyjechać rano czy wieczorem?
Tutaj kwestia bardzo subiektywna, ale z grubsza dobrze napisał w tym wypadku @marecky
ma_ko napisał(a):Dzięki za informację co do Słowenii słyszałem poprostu że słowenia ma chyba najdroższe winiety ale to jeszcze do przemyślenia. Wyjeżdzamy 16 czerwca w niedzielę
Są drogie, na tak długiej trasie bym osobiście nie omijał autostrad, chyba że po drodze widział na GM jakiś potężny korek.