Lednice napisał(a):Znam trasę z Villach do Włoch, jest OK, ale tylko nabijasz kilometrów, bez sensu.
Lednice napisał(a):O wiele prościej jest wjechać do Włoch w Tarvisio, zaraz potem zjechać z autostrady ,zaraz będzie granica ze Słowenią i przez Kranjską Gorę dobijesz do autostrady na Lublanę
Lednice napisał(a):Punktem wyjścia jest Villach
http://tiny.pl/q5bn5
Lednice napisał(a):O wiele prościej jest wjechać do Włoch w Tarvisio, zaraz potem zjechać z autostrady ,zaraz będzie granica ze Słowenią i przez Kranjską Gorę dobijesz do autostrady na Lublanę
Lednice napisał(a):Mój błąd , myślałem, że przez Kranjską Gorę jest mniej kilometrów niż trasą przez Włochy.
Lednice napisał(a):Przy trasie przez Włochy trzeba pamiętać o kilku rzeczach: mianowicie jadąc przez Triest trzeba wykupić winietę słoweńską, na mały odcienek od granicy do Koper Poza tym o wiele droższe benzyna we Włoszech i za Tarvisio zaczyna się płatna autostrada.
Kończy się przed Triestem
walp napisał(a):Lednice napisał(a):Można sobie zrobić przerwę i zobaczyć w Kranjskiej Gorze skocznię w Planicy,
Jak wygląda zwiedzanie Velikanki (Letalnicy)? Jest płatne? Można wejść na obiekt?
wlodek napisał(a):Jeżdżę do Chorwacji od 9 lat znam wiele różnych objazdów ale chciałem spróbować do Umagu w tym roku przez Włochy różnica w km to 30 km. Normalnie na Karawankentunnel 1320 km przez Włochy 1420. Dlatego zadałem pytanie bo może ktoś jechał. Na YouTube jest nawet film z przejazdu A23 we Włoszech. Zobaczę latem ale na razie smutno bo to jeszcze 8 m-cy
Raul73 napisał(a):Jest też możliwość skrótu przez Przełęcz Wurzenpass, ale tego nie polecam - można zarżnąć silnik.
bzyq74 napisał(a):Raul73 napisał(a):Jest też możliwość skrótu przez Przełęcz Wurzenpass, ale tego nie polecam - można zarżnąć silnik.
Granica jest na wysokości 1073 mnpm, a Villach 500mnpm, więc jazdy do góry prawie 600 m, więc róznica w niwelecie tyle co z Bielska na Salmopol a nie widziałem by tam ktoś zarżnął silnik
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi