Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 14.02.2015 18:00

Zwierzęta, noc...
jadąc w wakacje do Cro przed Częstochową koło godziny 18 najpierw zobaczyłem dwa duże psy na ulicy (DK 1) a po kilku km poboczem jechała Alfa ze zniszczonym zderzakiem. Oby to były jedyne uszkodzenia...
dids76
Koneser
Re: Pierwszy wyjazd do Chorwacji trasa-wybór

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 14.02.2015 18:04

Musisz wiedzieć co dla Ciebie ważniejsze, czy ma być szybciej ale dalej np. przez Niemcy, czy krócej ale niekoniecznie szybko. Ja (z racji miejsca zamieszkania) znam tylko trasę Ostrava-Brno-Wiedeń i dalej na południe z objazdem Słoweńskiej autostrady. Jeśli wybierzesz ten wariant http://goo.gl/maps/gUGyO , to na czeskiej D1 pomiędzy Pragą a Brnem w ubiegłym roku było sporo remontów. Dlatego trzeba też obserwować strony służb drogowych w poszczególnych krajach żeby nie władować się "na minę" :wink:
mateo;)
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateo;) » 15.02.2015 18:08

A czy warto w Chorwacji zjechać z A1 na Senj i jechać wzdłuż wybrzeża tzw Jardanką?
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 15.02.2015 18:31

Zależy dokąd jedziesz. Jeśli daleko na południe, to raczej nie ma sensu.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 15.02.2015 19:25

mateo;) napisał(a):A czy warto w Chorwacji zjechać z A1 na Senj i jechać wzdłuż wybrzeża tzw Jardanką?

Czasowo nie... ale widokowo już tak:) Niemniej i tak najlepsze widoki są dopiero za Splitem:)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.02.2015 19:28

mateo;) napisał(a):A czy warto w Chorwacji zjechać z A1 na Senj i jechać wzdłuż wybrzeża tzw Jardanką?

Warto ze względu na widoki. Ale jeśli chcesz z Drezdenka przejechać "na raz", to odpuść sobie. Po przejechaniu ponad 1200km nie za bardzo będzie Ci się chciało podziwiać widoki :oczko_usmiech: :mrgreen: . Średnia prędkość na Jadrance to maks 50km/h, a do przejechania nią zostanie Ci ok 250km.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 15.02.2015 22:45

zamiast zjechać z autostrady i wlec się na wakacje 8 to lepiej dojechać na miejsce autostradę, a któregoś dnia wybrać się w okolice Makarskiej czy nawet do Dubrownika i wtedy jechać 8, nie wiem jak od Senj, ale jechałem 8 od Vodice do Zadaru i nic specjalnego tam niema, ani jakiś ciekawych widoków ani nic co skłoniło by mnie by po 15 godzinach jazdy wybrać właśnie tą drogę a nie autostradę. Może widać kilka razy morze, ale jadąc autostradą też za tunelem SV Rock widać:D można tam też stanąć na parkingu i widoki też są ciekawe.
Ostatnio edytowano 16.02.2015 00:37 przez paulr, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.02.2015 23:13

Święte słowa :D

W końcu po coś te autostrady zbudowali 8)
Margo87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Margo87 » 16.02.2015 13:56

Witam, mam taki pytanie (do tej pory nie znalazłam tu na forum podobnego) no chyba, ze źle szukam.
We wrześniu wybieramy się na 99% do Chorwacji (będzie to nasz pierwszy wyjazd do Cro). Wyruszamy z Bielska-Białej trasa przez Czechy, Austrię, Słowenię (tu omijam autostradę) Jak często na tej trasie jest możliwość zrobienia postoju (parking, stacja benzynowa itp) będziemy jechać z 17 miesięcznym dzieckiem więc pewnie będą częste postoje. W zeszłym roku jechaliśmy nad nasz Bałtyk i jak na A4 do Wrocławia jeszcze było się gdzie zatrzymać tak od Zielonej Góry aż za Gorzów Wlkp. praktycznie brak takich miejsc. Stąd też moje pytanie bo mam złe doświadczenia po zeszłorocznej trasie.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 16.02.2015 13:59

myślę, że zagęszczenie parkingów i stacji benzynowych jest wystarczające byś mogła czuć się bezpiecznie i komfortowo podczas podróży z dzieckiem;-) bez obaw (sam przerabiałem taką podróż :D )
karalajna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) karalajna » 16.02.2015 14:06

Margo87, na całej trasie będziesz miała mnóstwo takich miejsc, jak napisał Kris. Moja rada tylko taka, żebyś uważnie czytała tabliczki oznaczające następną stację na chorwackich autostradach. Ja podczas pierwszej podróży nie zwróciłam na to uwagi i beztrosko ominęłam sobie stację, a następna za 40km... Więcej tego błędu nie popełniłam ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2015 16:41

Margo87 napisał(a):Witam, mam taki pytanie (do tej pory nie znalazłam tu na forum podobnego) no chyba, ze źle szukam.
We wrześniu wybieramy się na 99% do Chorwacji (będzie to nasz pierwszy wyjazd do Cro). Wyruszamy z Bielska-Białej trasa przez Czechy, Austrię, Słowenię (tu omijam autostradę) Jak często na tej trasie jest możliwość zrobienia postoju (parking, stacja benzynowa itp) będziemy jechać z 17 miesięcznym dzieckiem więc pewnie będą częste postoje. W zeszłym roku jechaliśmy nad nasz Bałtyk i jak na A4 do Wrocławia jeszcze było się gdzie zatrzymać tak od Zielonej Góry aż za Gorzów Wlkp. praktycznie brak takich miejsc. Stąd też moje pytanie bo mam złe doświadczenia po zeszłorocznej trasie.

W Czechach masz co kilkanaście kilometrów parking ze stacją benzynową.
Jak z Bielska, to fajne miejsce na postój to zajazd Rohlenka przed Brnem :!:

W Austrii przy autostradzie też takich miejsc nie brakuje, tu masz ściągę: :!:
http://www.oeamtc.at/portal/raststationen+2500+++1938

Tu jest ściąga do zajazdów w Chorwacji na A2 ( autostrada od granicy ze Słowenią w Macelj do Zagrzebia) :!:
http://www.adriaforum.com/kroatien/thre ... sta.67105/
A tu jest ściąga do zajazdów na A1 ( autostrada z Zagrzebia do Dalmacji ) :!:
http://www.adriaforum.com/kroatien/thre ... ina.67089/
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.02.2015 21:35

Margo87 napisał(a):We wrześniu wybieramy się na 99% do Chorwacji (będzie to nasz pierwszy wyjazd do Cro). Wyruszamy z Bielska-Białej trasa przez Czechy, Austrię, Słowenię (tu omijam autostradę) Jak często na tej trasie jest możliwość zrobienia postoju (parking, stacja benzynowa itp) będziemy jechać z 17 miesięcznym dzieckiem więc pewnie będą częste postoje.

:arrow: w Czechach wypatruj znaków z napisem Odpočívadlo (częściej jednak na tablicach są same nazwy takich miejsc + znaki info)
:arrow: w Austrii wypatruj znaków Rastplatz z nazwą i znakami info
:arrow: w Chorwacji wypatruj znaków Odmorište z nazwą i znakami info

rozłożenie tych miejsc można znaleźć na necie, np z A1 Chorwackiej tutaj
corsarz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) corsarz » 18.02.2015 13:37

Cześć,
Planuję wyjazd na początku czerwca. Trasa ze śląska na Istrie do m. Pula.
Będę jechał przez czechy, austrię i słowenię. Chyba...

No właśnie, proszę o poradę jaka trasą najlepiej jechać na odcinku Graz (at) - Pula (hr)
Wujek google proponuje przez słowenie: Graz - Maribor - Ljubljana - Triest - Pula
alternatywnie:
Graz - Maribor - Zagreb - Rijeka - Pula ( około 30 km więcej według tej 1)

Jak to wygląda pod względem kosztów na w/w odcinkach ?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.02.2015 13:49

corsarz napisał(a):No właśnie, proszę o poradę jaka trasą najlepiej jechać na odcinku Graz (at) - Pula (hr)
Wujek google proponuje przez słowenie: Graz - Maribor - Ljubljana - Triest - Pula
alternatywnie:
Graz - Maribor - Zagreb - Rijeka - Pula ( około 30 km więcej według tej 1)

Cześć.

Ja pojechałbym trasą Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - Pula.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone