Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 06.08.2014 15:31

Raul73 napisał(a):
jara napisał(a):Raul, na starym przejściu Cze-Slv nie ma winiet dla osobowych, tylko Tiry. W niedzielę w nocy mnie uświadomili. Kupiłem na Shellu w Żilinie.

8O 8O 8O 8O

Kupowałem tam winiety co roku!

Ostatnio miesiąc temu. A ze mną jeszcze kilku Polaków.

Mnie nie sprzedali :smo: Nie lubią mnie :mrgreen:
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 06.08.2014 19:57

Witajcie,
mam prośbę - czy możecie mi poradzić, jak jechać z Katowic do Cro. Studiuję forum i już mam chyba nadmiar danych, bo nie mogę się zdecydować - czy z Katowic lepiej przez Węgry czy prze Austrię. Jedziemy w sobotę (niestety) 23.08, więc z jednej strony sobota, ale już koniec wakacji - nie wiem, czy to ma znaczenie. A już kiedyś staliśmy w korku kilkugodzinnym w Słowenii i chyba mam uraz ;) Potrzebuję najszybszą trasę z jak najmniejszym prawdopodobieństwem korków, bez względu na opłaty.

Katowice - Brno - Bratysława - Gyor - Zagreb - Brac
czy
Katowice - Brno - Wiedeń - Maribor - Zagreb - Brac

Poradźcie, proszę - z góry dzięki.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.08.2014 20:24

monikak71 napisał(a):Witajcie,
mam prośbę - czy możecie mi poradzić, jak jechać z Katowic do Cro. Studiuję forum i już mam chyba nadmiar danych, bo nie mogę się zdecydować - czy z Katowic lepiej przez Węgry czy prze Austrię. Jedziemy w sobotę (niestety) 23.08, więc z jednej strony sobota, ale już koniec wakacji - nie wiem, czy to ma znaczenie. A już kiedyś staliśmy w korku kilkugodzinnym w Słowenii i chyba mam uraz ;) Potrzebuję najszybszą trasę z jak najmniejszym prawdopodobieństwem korków, bez względu na opłaty.

czy

W sobotę 23.08 powinien być już raczej spokój (chyba żeby nie było) :oczko_usmiech: :mrgreen: Kiedyś jeździłem w ostatni weekend wakacji (tylko że wyjazd w sobotę wieczorem) i było pusto.
Z Katowic jedź A4 do Sośnicy, potem A1 na Czechy, Austrię i Słowenię
Drago
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Drago » 07.08.2014 17:17

Hej, właśnie wróciłem z Czarnogóry i podaję bardzo dobrą trasę do Budvy. Jechałem z Warszawy na Katowice, za Siewierzem na Pyrzowice i nową autostradą do granicy czeskiej (2 godz. 45 min licząc od Janek). Następnie na Ostravę, Brno i przez Mikulov do Wiednia (5,5 godz.). Potem Graz, Słowenia (autostradą), Zagrzeb, Split, autostradą do samego końca, aż będzie zjazd na Ljubuski (Bośnia i Hercegowina). Następnie Caplijna, Stolac, Trebinje i na Herceg Novi. Za HN jest prom (odpływa co kilka minut, kosztuje chyba 4.50 EUR i znacznie skraca drogę). I krótki odcinek do Budvy. Jechałem w nocy z soboty na niedzielę, dzięki czemu wszystkie granice, włącznie ze Słowenią udało się szybko przejechać. Do Chorwacji wjechałem po 8 godzinach z hakiem. Reszta zajęła mi jakieś 8,5 godziny. Najgorszy był ostatni odcinek, od końca autostrady (ok. 220 km w 4 godziny) mimo, że droga (M6) była prawie pusta. Ale polecam jechać tędy zamiast nad morzem koło Dubrovnika. Kilku znajomych wybrało tamtą trasę i naprawdę zajęło im to dużo dłużej. Czarnogóra piękna i znacznie tańsza od Chorwacji :)
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 08.08.2014 08:22

dids76 napisał(a):
monikak71 napisał(a):Witajcie,

czy

W sobotę 23.08 powinien być już raczej spokój (chyba żeby nie było) :oczko_usmiech: :mrgreen: Kiedyś jeździłem w ostatni weekend wakacji (tylko że wyjazd w sobotę wieczorem) i było pusto.
Z Katowic jedź A4 do Sośnicy, potem A1 na Czechy, Austrię i Słowenię

Dzięki za radę, na razie wstępnie tę drogę założyliśmy, choć nie ukrywam, że po doświadczeniu z kilkugodzinnym korkiem w Słowenii mam lekkiego pietra ;)
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 15.08.2014 20:48

Witam , czy z Krakowa jest sens jechac na Autostrade A1 czy lepiej jechac na cieszyn>? , jade z piatku na sobote za tydzien .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2014 20:56

grzechul3 napisał(a):Witam , czy z Krakowa jest sens jechac na Autostrade A1 czy lepiej jechac na cieszyn>? , jade z piatku na sobote za tydzien .

Autostrda jest troche szybciej :D
Jak na Cieszyn w nocy, to raczej korkow nie bedzie, beda pustki, raczej bym jechal Wislanka - droga nr 81 z Katowic do Pawlowic i potem 938 do Cieszyna
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 15.08.2014 21:06

a po przekroczeniu granicy jak tam sprawa z drogami ? bo A1 autostrada i wygodniej po przekroczeniu a po przekroczeniu cieszyna jak wyglada sprawa z droga?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2014 21:15

Jest ekspresowka do Frydka-Mistka, bardzo dobra i pusta,
potem dwupasmowka, ktora dobija do autostrady z. Ostrawy, jedzie sie tam 100 bez stresu, ruch w nocy bardzo maly :D
Po tym jak oddano do uzytku most w Mszanej ruch tranzytowy to tiry, a te w nocy raczej nie kursuja
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 15.08.2014 21:25

a czy droga Kraków- Brno - Wieden- Graz -Maribor - Macelj i dalej na Pag jest ok czy nalezy cos zmienic ?

Jeszcze musze przemyslec kwestie cieszyn czy A1

I jescze sie bardzo zastanawiam na slowenia czy omijac Platna przez M-L-P

jesli chodzi o koszty to oczywiscie lepiej . lecz jade z osmiomiesiecznym niemowlakiem i to mnie przekonuje aby jechac autostrada ze wzgledu na czas i "zwierzyne" , policje na drodze.

Jak radzisz ewentualnie ? wyjezdzam z krakowa okolo godziny 22 w piatek .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2014 21:33

Moim zdaniem trasa jest OK :D

Podejrzewam, że w nocy czasowo i komfortowo wyjdzie to samo autostradą przez Ostrawę czy przez Cieszyn. :roll:
W ciągu dnia lepiej się jedzie autostradą.
W razie dalszych dylematów zrobić losowanie :wink:

Co do objazdu, to pamiętaj że i tak mogą być korki na granicy w Macelj i potem koło Zagrzebia :!: :roll:

I wtedy zaoszczędzony czas na jeździe autostradą i tak niewiele da :roll:

Korki są niestety bardzo prawdopodobne w soboty :?
grzechul3
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzechul3 » 15.08.2014 23:31

a jak tam wyglada sprawa z winietami na tej drodze czyli cz-a-slo bez problemu kupie ? rozumiem ze na cz najlepiej juz kupic na a1 po czeskiej stronie ?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 16.08.2014 00:06

grzechul3 napisał(a):a jak tam wyglada sprawa z winietami na tej drodze czyli cz-a-slo bez problemu kupie ? rozumiem ze na cz najlepiej juz kupic na a1 po czeskiej stronie ?

Na Cz przy D1 na stacji Shell, na A albo zaraz za granicą Cz/A albo na stacji OMV w m. Wilfersdorf (można też tam kupić winietę na Slo)
nikaaa_87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nikaaa_87 » 16.08.2014 05:53

Raul73 napisał(a):
stary_jac napisał(a):Czy ktoś korzystał z tego skrótu

1.JPG

jeśli tak to proszę o opinie dotyczącą jakości dróg, ograniczeń etc. Tylko proszę nie pisać że to bez sensu, że lepiej zrobić kółko i tylko autostradą itp. Liczę na odzew osób które tamtędy jechały.

Tak, ja korzystałem.

3 razy przejechałem węgierską drogę nr 81 (odcinek od Gyor do Fehervar) - ostatni raz miesiąc temu - i ten skrót jak najbardziej polecam! Dobra nawierzchnia, mało wiosek, malo TIR-ów, jedzie się płynnie i przyjemnie.

W ubiegłym roku przejechałem w obie strony odcinek słowacki - od węgierskiejautostrady M1 przez Komarno aż do Sered - i akurat ten skrót mi do gustu nie przypadł. Nawierzchnia w porządku, ale więcej terenów zabudowanych i sporo patroli słowackich na wylotach z miejscowości. Trzeba się trzymać ograniczeń, bo słowackie pokuty potrafią zaboleć. W tym roku pojechałem autostradą przez Bratysławę - i osobiście wolę taki wariant. Skoro i tak potrzebne są winiety na Słowację i Węgry.

Moja optymalna trasa to taka:

http://goo.gl/maps/jXZ7h

Też jechaliśmy tą trasą w zeszłym roku. W tym roku prawdopodobnie znowu będziemy ją pokonywać. Ruszamy 5 września na noc z Cieszyna. Winietkę słowacką i węgierską bez problemu kupiliśmy w budkach na granicy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2014 07:40

grzechul3 napisał(a):a jak tam wyglada sprawa z winietami na tej drodze czyli cz-a-slo bez problemu kupie ? rozumiem ze na cz najlepiej juz kupic na a1 po czeskiej stronie ?

Jak pojedziesz przez Cieszyn, to kupisz na moście w Cieszynie-Boguszowicach, na dawnym przejściu, czeskie winietki, sprzedają za korony i za złote. Tylko sprawdź ceny, bo są różne :roll:
Najlepiej kupić za korony. W jednej budce są też winiety austriackie z niewielkim narzutem, wychodzi coś 38 złotych, w innych budkach są za 50, a nawet za 60
Austriacką, tak jak pisze Dids, w Wilfersdorf
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone