napisał(a) Drago » 07.08.2014 17:17
Hej, właśnie wróciłem z Czarnogóry i podaję bardzo dobrą trasę do Budvy. Jechałem z Warszawy na Katowice, za Siewierzem na Pyrzowice i nową autostradą do granicy czeskiej (2 godz. 45 min licząc od Janek). Następnie na Ostravę, Brno i przez Mikulov do Wiednia (5,5 godz.). Potem Graz, Słowenia (autostradą), Zagrzeb, Split, autostradą do samego końca, aż będzie zjazd na Ljubuski (Bośnia i Hercegowina). Następnie Caplijna, Stolac, Trebinje i na Herceg Novi. Za HN jest prom (odpływa co kilka minut, kosztuje chyba 4.50 EUR i znacznie skraca drogę). I krótki odcinek do Budvy. Jechałem w nocy z soboty na niedzielę, dzięki czemu wszystkie granice, włącznie ze Słowenią udało się szybko przejechać. Do Chorwacji wjechałem po 8 godzinach z hakiem. Reszta zajęła mi jakieś 8,5 godziny. Najgorszy był ostatni odcinek, od końca autostrady (ok. 220 km w 4 godziny) mimo, że droga (M6) była prawie pusta. Ale polecam jechać tędy zamiast nad morzem koło Dubrovnika. Kilku znajomych wybrało tamtą trasę i naprawdę zajęło im to dużo dłużej. Czarnogóra piękna i znacznie tańsza od Chorwacji