Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 07.01.2025 18:56

Jadąc z północy np. W-wy w kierunku Czadcy, szybciej jest A1-Żory-Cieszyn lub A1-Mszana-Jastrzębie Zdrój niż S1-Tychy-Bielsko Biała-Zwardoń.
Choć w okresie wakacyjnym ruch jest mniejszy to i tak światła Pszczyna-Czechowice Dziedzice skutecznie dokładają nadprogramowe minuty. Często jeżdżę do Bielska Białej (w tygodniu) czy Ujsoł i mam już objechane wszystkie możliwe warianty w tym zakresie.
Jadąc przez Cieszyn w kierunku SK należy uważać na GM gdyż prowadzi przez płatny kawałek D48 i D68. Aby nie wpaść w pułapkę należy wpisać punkt przelotowy Niebory. Już tu była wzmianko o tym że ktoś tak pojechał, ciekawe jakie były tego konsekwencje.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 07.01.2025 19:30

Ja tak pojechałem wkrótce po otwarciu, nie było żadnych konsekwencji. Nota bene nie ma czegoś takiego jak D68, to formalnie droga krajowa 68 i jest bezpłatna, ale wjeżdza się... na płatną D48. Na znakach przy zjeździe od strony Czadcy jest to oznaczone iż dalej dotrzemy do odcinka płatnego, należy zatem skupiać się na nich, a nie na nawigacji i raczej trudno to zaliczyć do "tricków", jak ktoś wyżej wspominał ;) Gorzej może być w drugą stronę, bo znaki przewrotnie kierują na Zylinę/Czadcę przez autostradę, ale też jest oznaczone, że to droga płatna.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 07.01.2025 19:39

Pudelek napisał(a):Ja tak pojechałem wkrótce po otwarciu, nie było żadnych konsekwencji. Nota bene nie ma czegoś takiego jak D68, to formalnie droga krajowa 68 i jest bezpłatna, ale wjeżdza się... na płatną D48. Na znakach przy zjeździe od strony Czadcy jest to oznaczone iż dalej dotrzemy do odcinka płatnego, należy zatem skupiać się na nich, a nie na nawigacji i raczej trudno to zaliczyć do "sztuczek", jak ktoś wyżej wspominał ;) Gorzej może być w drugą stronę, bo znaki przewrotnie kierują na Zylinę/Czadcę przez autostradę, ale też jest oznaczone, że to droga płatna.

Zgadza się, 68 jest zwykłą krajówką.
Ty już wiesz, ja to wiem ale inni czytają więc niech mają to info.
Dużo osób jedzie na GM lub inne navi i nie zwraca uwagi jak jedzie, a potem mogą być przykre konsekwencje.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 20:45

Pudelek napisał(a): Gorzej może być w drugą stronę, bo znaki przewrotnie kierują na Zylinę/Czadcę przez autostradę, ale też jest oznaczone, że to droga płatna.

Tylko na tym słynnym zjeździe 70.

Jak już tam zjedziesz poprawnie w kierunku Trzyńca, to potem już kieruje poprawnie na Żylinę.

Jeśli ktoś jedzie tamtędy pierwszy raz, to rzeczywiście polecam dobrze sobie obejrzeć trasę na Street View.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 07.01.2025 21:11

wielbiciel napisał(a):Dużo osób jedzie na GM lub inne navi i nie zwraca uwagi jak jedzie, a potem mogą być przykre konsekwencje.

ale to już nie jest wina Czechów, ale tego, że wielu kierowców już na nic nie zwraca uwagi, bo "nawigacja pokazuje"... Jedni wjadą na płatną drogę, inni do jeziora ;)

Tylko na tym słynnym zjeździe 70.

Jak już tam zjedziesz poprawnie w kierunku Trzyńca, to potem już kieruje poprawnie na Żylinę.

byłem przekonany, że Pepiki zrobią bezpłatny odcinek do zjazdu numer 63/64. Wtedy cały ruch, nie tylko ciężarowy, omijałby Ropicę. Skoro cała obwodnica Ostrawy jest bezpłatna, to tutaj tym bardziej to pasowało! Ale jednak nie, może liczą na tych zagubionych, że ich złapią i wlepią karę? Na miejscu mieszkańców Ropicy bym protestował i słał petycję, bo teraz oni są najbardziej poszkodowani.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.01.2025 21:56

Pudelek napisał(a):byłem przekonany, że Pepiki zrobią bezpłatny odcinek do zjazdu numer 63/64. Wtedy cały ruch, nie tylko ciężarowy, omijałby Ropicę. Skoro cała obwodnica Ostrawy jest bezpłatna, to tutaj tym bardziej to pasowało! Ale jednak nie, może liczą na tych zagubionych, że ich złapią i wlepią karę? Na miejscu mieszkańców Ropicy bym protestował i słał petycję, bo teraz oni są najbardziej poszkodowani.

Przypuszczam, że to kwestia czasu, aż postawią tam zakaz dla ciężarówek. Dla nas, kierowców osobówek, im szybciej, tym lepiej. :D
A TIR-owcom to i tak wszystko jedno, bo i tak 68-ka jest dla nich płatna, więc na tych kilku kilometrach to żadna oszczędność.
Ostatnio edytowano 08.01.2025 14:02 przez marekkowalak, łącznie edytowano 1 raz
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 08.01.2025 12:09

Wydaje mi się, że na 68-tce są znaki, że tranzyt ciężarowy nie może zjeżdżać wcześniej, tylko jechać do autostrady i faktycznie na tej bocznej tirów już nie widuję. Ale gdyby D48 była bezpłatna, to i ruch osobowy by spadł prawie do zera.
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 10.01.2025 08:15

Zgadzam się z przedmówcami że chodziło mi o ten kawałek bezpłatny przez CZ , ale jechałem tamtędy może 2 x , od kilku lat jadę przez Zwardoń , a z uwagi że z DG wyjeżdżam albo o 4.00 rano albo wieczór 20.00 to po drodze nie ma korków i jedzie się spokojnie . Tankowanie na Orlenie w Węgierskiej Górce i strzała do CRO , kolejne tankowanie w CRO
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 370
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone